Podcisnienie zalane paliwem
Moderator: 3G Moderator
• Strona 1 z 1
Podcisnienie zalane paliwem
Czy ktoś wtajemniczony odpowie do czego idzie podciśnienie nr 14? Chodzi mi własciwie o rurkę tego podciśnienia która idzie pod gaźniki i tam jest rozgałęziona bo przez tą rurkę dostaje mi się(ciągnie przez nią) paliwo do ukladu podciśnień . Do czego to podciśnienie idzie tam pod gaźnikami???

By maly2001 at 2012-01-16

By maly2001 at 2012-01-16

Ta różowa Prela ma gaźniki, łeeeeeeeee, fujjjjjjjj, ochydaaaaaaaaaaa !!!
-

maly2001 - Posty: 950
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 0
- Auto: Gaźniki czyli kupa na kółkach
- Silnik: B20A3 + podtlenek LPG
Re: Podcisnienie zalane paliwem
Ta rurka wchodzi do gaźników, zarówno do pierwszego jak i odgałęzienie do drugiego. Tam od dołu każdy gaźnik ma taki grzybek z pompką (wygląda jak pompka przyspieszacza, ale nie wiem czy to dokładnie to) Na zdjęciach poniżej zaznaczyłem to miejsce gdzie ta rurka wchodzi. Na jednym zdjęciu jest z założoną rurką, na drugim ze zdjętą. Na pierwszym zaznaczyłem dokładnie to kolanko, które wskazałeś.

Poniżej zrobiłem Ci też zrzut z manuala i zaznaczyłem na schemacie gdzie dokładnie są te pipsztryki. Skoro masz tam paliwo to wnioskuję, że przepuszczają Ci te tłoczki (albo jeden z nich), bo "grzybki" te są bezpośrednio połączone z komora pływakową. Tam na zrzucie masz na dole numer strony ze schematem.

Poniżej zrobiłem Ci też zrzut z manuala i zaznaczyłem na schemacie gdzie dokładnie są te pipsztryki. Skoro masz tam paliwo to wnioskuję, że przepuszczają Ci te tłoczki (albo jeden z nich), bo "grzybki" te są bezpośrednio połączone z komora pływakową. Tam na zrzucie masz na dole numer strony ze schematem.

-

szwagier - Posty: 183
- Postawił piw: 1
- Otrzymał piw: 3
- Auto: Prelude 4WS 2.0 EX '91
- Silnik: B30A3 ==> ...
Dzięki wielkie. A do czego ta pompka jest? za co ona odpowiada? Objawy są takie ze jak nagrzeje się silnik to obroty spadaja jakby silnik się dławił a z rury leci czarny dym(na wolnych obrotach). Na razie mam tą rurkę odpiętą od rozdzielacza podciśnień i zaślepioną, wtedy silnik pracuje normalnie ale pewnie trzeba wymieniać gaźniki.

-

na czarno dymi bo ma za dużo paliwa. z tego powodu też się zalewa i nie równo pracuje oraz ma za niskie obroty. załóż sobie głowicę 16v i wywal te gaźniki do Wisły koło Wawelu.
PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW
697 524 354- DUŻO GRATÓW DO P3G + SERWIS-SWAPY ELEKTRONIKA MECHANIKA
jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
-

gywer - Posty: 2683
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 4
- Auto: 2x p3g 2x aw11 laguna II shuttle
- Silnik: b20a3 16v, b20a7, 4age,f20b8
Ale dymi na czarno tylko jak to podciśnienie jest podłączone . jak go odepne i zaslepie to jest spoko. Tylko dalej nie wiem do czego jest ta pompka na dole gaźników
z tego co widzę to jest tam membrana a pociśnienie zasysa z tamtad powietrze do Power valve Control a z niego dalej podciśnieniem nr 2 w kierunku podciśnien od aparatu zapłonowego. Na bank któraś membrana jest dziurawa i zasysa paliwo.
z tego co widzę to jest tam membrana a pociśnienie zasysa z tamtad powietrze do Power valve Control a z niego dalej podciśnieniem nr 2 w kierunku podciśnien od aparatu zapłonowego. Na bank któraś membrana jest dziurawa i zasysa paliwo.
-

maly2001 napisał(a):Ale dymi na czarno tylko jak to podciśnienie jest podłączone . jak go odepne i zaslepie to jest spoko. Tylko dalej nie wiem do czego jest ta pompka na dole gaźnikówz tego co widzę to jest tam membrana a pociśnienie zasysa z tamtad powietrze do Power valve Control a z niego dalej podciśnieniem nr 2 w kierunku podciśnien od aparatu zapłonowego. Na bank któraś membrana jest dziurawa i zasysa paliwo.
Nie mam 100% pewności ale po tym co napisałeś utwierdzam się jeszcze bardziej w przekonaniu, że to właśnie pompka przyspieszacza. A pompka przyspieszacza jest po to, że jak jedziesz i depniesz nagle na pedał gazu to w gażniku powstaje taka jakby dziura, bo nie zdąży jeszcze zassać paliwa a Ty masz gaz w podłodze i leci dużo powietrza. Po to stworzyli tą pompkę - jak depniesz szybko na pedał to ciśnienie działa na tłok, tłok wytwarza ciśnienie w komorze pływakowej i wstrzyknięta jest dodatkowa porcja paliwa (łatając tą dziurę w dostawie beny o której mówiłem), a jak jedziesz normalnie to pewnie podciśnienie "wciąga" spowrotem ten tłok. Taka pompka biorąc na logikę powinna być właśnie podłączona do zapłonu (przyspieszacz zapłonu) - bo przyspieszacz zapłonu też potrzebuje "wykrycia" szybkiego przyspieszenia czyli jakiegoś tam sterowania ciśnieniem/podciśnieniem przy mniej lub bardziej gwałtownym przyspieszaniu.
Brak tej pompki można odczuć na gazie. Jak jadę prelą na gazie i silnik jest na wysokich obrotach to mocy mu nie brakuje, i nie czuję praktycznie różnicy benzyna/gaz. Różnica pojawia się gdy jadę np. na dwójce i mam 2500 obrotów i potrzebuję szybko przyspieszyć. Na gazie nie ma takiego szarpnięcia i natychmiastowej reakcji silnika na wciśnięcie pedału gazu, a na benzynie od razu idzie jak trzeba.
Generalnie myślę, że póki nie znajdziesz trochę czasu i nie zrobi się cieplej to możesz jeździć z zaślepionymi tymi pompkami, reszta powinna działać bez zarzutu. Acz powinieneś się już rozglądać za tymi pompkami, a przynajmniej jedną. Poszukaj w Wiśle koło Wawelu, tam powinieneś znaleźć dużo gaźników
Polecam obejrzeć filmik, który kiedyś pozwolił mi zrozumieć po co te wszystkie rzeczy w gaźniku, bardzo fajnie i obrazowo wszystko wytłumaczone:
http://www.youtube.com/watch?v=p95ZNM24A5w
Od momentu 4:10 masz wytłumaczone po co ta cała pompka przyspieszacza. Co prawda nie jest to gaźnik iglicowy, jak w prelude, ale zasada działania pompki jest ta sama.
-

jeszcze raz dzieki Szwagier 

-

maly2001 napisał(a):jeszcze raz dzieki Szwagier
Spoko, polecam się na przyszłość
Sam mam EXa i wiem jak trudno znaleźć na tym forum inteligentniejszą wypowiedź na temat gaźników niż "zmień silnik".
-

szwagier napisał(a):maly2001 napisał(a):jeszcze raz dzieki Szwagier
Spoko, polecam się na przyszłość![]()
Sam mam EXa i wiem jak trudno znaleźć na tym forum inteligentniejszą wypowiedź na temat gaźników niż "zmień silnik".
nie miej tego za złe- przerobiłem już tyle gaźnikowców w swoim życiu że wiem co mówię. jak ma ktoś włożyć 600zł w remont gaźników to lepiej jeszcze ciut dołożyć i wsadzić głowicę 16v i wtrysk. miałem wiele ex-ów, i 16v też niemało znam bolączki jednych i drugich i wiem że 16v ma ich wiele mniej.
PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW
-

gywer - Posty: 2683
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 4
- Auto: 2x p3g 2x aw11 laguna II shuttle
- Silnik: b20a3 16v, b20a7, 4age,f20b8
• Strona 1 z 1
-