panewki
Moderator: 3G Moderator
• Strona 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: panewki
to normalne ze na wolnych obrotach slychac je bardziej niz na wysokich.
przynajmniej przy malym zuzyciu.
jak juz sa panewki dobiegajace kresu to wtedy bedzie walic na wszystkich obrotach,
pozatym halas silnika i innych elementow moze zagluszac.
Panweki sa slyszalne na biegu jalowym,
przy zdejmowaniu nogi z gazu przy ostrym przyspieszaniu,
generalnie w momencie zmiany naprezen i sil dzialajacych na uklad korbowo tlokowy.
u mnie pukala ktoras panewka cichutko, sa panewki korbowe i tlokowe, nowe, kazde za okolo 100zl kupowane w hipolu i silnik lata juz na nich blisko 20 tys lub wiecej musialbym zajrzec w notatki.
ale poniewaz roboty sporo to najpierw wyreguluj zawory i sprawdz inne rzeczy, a jak to nie pomorze to zagladaj do panewek.
przynajmniej przy malym zuzyciu.
jak juz sa panewki dobiegajace kresu to wtedy bedzie walic na wszystkich obrotach,
pozatym halas silnika i innych elementow moze zagluszac.
Panweki sa slyszalne na biegu jalowym,
przy zdejmowaniu nogi z gazu przy ostrym przyspieszaniu,
generalnie w momencie zmiany naprezen i sil dzialajacych na uklad korbowo tlokowy.
u mnie pukala ktoras panewka cichutko, sa panewki korbowe i tlokowe, nowe, kazde za okolo 100zl kupowane w hipolu i silnik lata juz na nich blisko 20 tys lub wiecej musialbym zajrzec w notatki.
ale poniewaz roboty sporo to najpierw wyreguluj zawory i sprawdz inne rzeczy, a jak to nie pomorze to zagladaj do panewek.
SPRZEDAM - Części do CA5, HONDA ACCORD AERODECK
Jeep Grand Cherokee 2001 4,7 V8
Porsche 924S - jest i daje radość
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A20A3 - sprzedana
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A/C, A20A3 - sprzedana
-

PIeszczoH - Posty: 1516
- Postawił piw: 0
- Otrzymał piw: 1
ODKOPIĘ.
Od około 3-4 tysięcy km zaczyna mi coraz głośniej postukiwać coś w silniku. Wrażenie jakby zawory miały ogromne luzy. Stukają non stop od kiedy odpalę Prelę. Stukot się nasila wraz z prędkością obrotową silnika. W kabienie co prawda nie słychać, ale na zewnątrz wkuur.. totalnie. Zawory oczywiście robione, sprawdzone. Dolna granica luzów.
Gazownik się wypowiadał, że może to być łożysko oporowe?! Co prawda, je też słychać, sprzęgła już pewnie także nie ma, co stwierdzam po zmianie przełożeń, ale co ma piernik..?
Od wymiany oleju na 10w40(wcześniej minerał), wydaje mi się, że głośniej się zrobiło.
Wiem, że niektórzy powiedzą, że może lekko pukać, ale nie w taki sposób, tak jakby właśnie postukiwały za luźne zawory, panewki niby od jakiś powiedzmy 2000-3000rpm(tak wyczytałem na forum).'
Dodam, że na początku od kiedy ją mam(ok.roku i 10.000km), była cisza, pięknie chodził.
WTF?
Od około 3-4 tysięcy km zaczyna mi coraz głośniej postukiwać coś w silniku. Wrażenie jakby zawory miały ogromne luzy. Stukają non stop od kiedy odpalę Prelę. Stukot się nasila wraz z prędkością obrotową silnika. W kabienie co prawda nie słychać, ale na zewnątrz wkuur.. totalnie. Zawory oczywiście robione, sprawdzone. Dolna granica luzów.
Gazownik się wypowiadał, że może to być łożysko oporowe?! Co prawda, je też słychać, sprzęgła już pewnie także nie ma, co stwierdzam po zmianie przełożeń, ale co ma piernik..?
Od wymiany oleju na 10w40(wcześniej minerał), wydaje mi się, że głośniej się zrobiło.
Wiem, że niektórzy powiedzą, że może lekko pukać, ale nie w taki sposób, tak jakby właśnie postukiwały za luźne zawory, panewki niby od jakiś powiedzmy 2000-3000rpm(tak wyczytałem na forum).'
Dodam, że na początku od kiedy ją mam(ok.roku i 10.000km), była cisza, pięknie chodził.
WTF?
-

adamk1990 - Posty: 149
- Otrzymał piw: 0
- Auto: Prelude 3G
- Silnik: B20A3
Panewki stukają głuchym dźwiękiem - łożysko oporowe natomaist szumi / huczy i jego dźwięk nie jest zależny od obrotów. Jeśli byłoby to łożysko, to wciśnięcie sprzęgła na postoju powinno wyciszyć/zmienić słyszany przez Ciebie odgłos.
Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów 

-

Piter - Supermoderator
- Postawił piw: 5
- Otrzymał piw: 8
- Auto: Prelude 2.0i-16EX
- Silnik: B20A1 Gold Top
Piter napisał(a):Jeśli byłoby to łożysko, to wciśnięcie sprzęgła na postoju powinno wyciszyć/zmienić słyszany przez Ciebie odgłos.
jeśli jednak hałas się zwiększy będą to najprawdopodobniej panewki
Nawet Rutkowski krzyczal "gleba!!"
- 40/-40
- 40/-40-

Domel - Posty: 705
- Postawił piw: 2
- Otrzymał piw: 4
- Auto: BA4 EX
- Silnik: B20A5
Piter napisał(a):Panewki stukają głuchym dźwiękiem - łożysko oporowe natomaist szumi / huczy i jego dźwięk nie jest zależny od obrotów. Jeśli byłoby to łożysko, to wciśnięcie sprzęgła na postoju powinno wyciszyć/zmienić słyszany przez Ciebie odgłos.
I tak też jest, szumi, huczy-coś w ten deseń.
Hałas po wciśnięciu jest taki sam.
Spróbuję może to jutro nagrać, może coś wywnioskuję razem z wami.
-

adamk1990 napisał(a):Piter napisał(a):Panewki stukają głuchym dźwiękiem - łożysko oporowe natomaist szumi / huczy i jego dźwięk nie jest zależny od obrotów. Jeśli byłoby to łożysko, to wciśnięcie sprzęgła na postoju powinno wyciszyć/zmienić słyszany przez Ciebie odgłos.
I tak też jest, szumi, huczy-coś w ten deseń.
Hałas po wciśnięciu jest taki sam.
Spróbuję może to jutro nagrać, może coś wywnioskuję razem z wami.
Wiesz co, chyba Fuego się wybiera na Pomorze w weekend - tak coś pisał. Może zgadajcie się i niech posłucha na żywo. Kto jak kto, ale Mirek dźwięk panewek zna bardzo dobrze...

-

Piter - Supermoderator
zabiłem kilka kompletów panewek i zawsze po odpaleniu na zimnym silniku klepanie zagłuszało moje myśli, później się uciszało ale od 3000rpm znowu waliło.
-

Harrykoczargi - Posty: 1921
- Postawił piw: 4
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
Piter Twój sarkazm jest perfidny bardzo.
-

PIeszczoH napisał(a):Piter Twój sarkazm jest perfidny bardzo.
nie, nie jest, bo Mirkowi tych jego przygód naprawdę współczuję. Tylko naprawdę się tam wybiera i potrafi rozpoznać ten dźwięk.
Bo tu zaraz kolega komórką nagra nam audio marnej jakości i będzie dociekanie przez forum.... takie coś się ocenia na żywo. A jak się nie ma pewności - to niech słucha ktoś, kto wie jak grają panewki. Czyli - jw.

-

Piter - Supermoderator
Jeśli zmieniłeś olej na półsyntetyk, to będzie mocniej słychać..
Zresztą, jeździłeś na mineralu, więc to mogło przyśpieszyć zgon panewek..
Przyznaj się... poszalałeś czasem, co nie ?
Zresztą, jeździłeś na mineralu, więc to mogło przyśpieszyć zgon panewek..
Przyznaj się... poszalałeś czasem, co nie ?

-

nikolai66 - Posty: 562
- Postawił piw: 1
- Auto: BA4, BA2 , AAB.
- Silnik: A1,A5,ET,(E12GV)
Jedz w miarę ciche miejsce i gdzie zaraz przy drodze jest płot, otwórz okno i jeśli stukot będzie wyraźny ( dźwięk wydobywa się od spodu i odbija od płotu ) to na bank panewki.
W końcu B20A9 

-

glina - Posty: 530
- Otrzymał piw: 5
- Auto: Honda Prelude BA4
- Silnik: B20A9
- Ostrzeżenia: 1
Piter napisał(a): Kto jak kto, ale Mirek dźwięk panewek zna bardzo dobrze...
W swoim życiu tylko 4 silniki rozwaliłem na panewkach, fakt, tego dźwięku się zapomina.
W gorolowicach już jestem, ale z buta tam zapierdzielać mi się nie chce

Gość, kiedy umawiamy się na piwko?

-

Fuego3 - Supermoderator
- Postawił piw: 3
- Auto: 2x Prelude3G BA4
- Silnik: B20A7 i B20A5
Nie wiem co było wcześniej lane, od kupna latałem jakieś parę tysięcy na 15w50 shella
. Potem się ogarnąłem i wlałem Castrola Magnatec 10w40.
Kilka razy próbowałem ją na ekspresówce, ale lajtowo 130-150km/h(na PB oczywiście, na gazie zero przyjemności przy takich prędkościach
)
Poza tym od kupna zwracam uwagę żeby jej nie obciążać powiedzmy poniżej 1500-2000rpm(rozumiem przez to delikatne wciskanie gazu, powyżej 2000rpm - kita). Nigdy nie wkręciłem jej na czerwone pole, wyznaje taką zasadę w stosunku do moto jak i auta. Zawsze jak ją "przeciągam" to powiedzmy 4000-4500rpm-nie więcej. I to rzadko zresztą. Więc wątpię, żebym jej zaszkodził.
http://w283.wrzuta.pl/film/9ic7HE0O8lP/p1270023
. Potem się ogarnąłem i wlałem Castrola Magnatec 10w40.Kilka razy próbowałem ją na ekspresówce, ale lajtowo 130-150km/h(na PB oczywiście, na gazie zero przyjemności przy takich prędkościach
)Poza tym od kupna zwracam uwagę żeby jej nie obciążać powiedzmy poniżej 1500-2000rpm(rozumiem przez to delikatne wciskanie gazu, powyżej 2000rpm - kita). Nigdy nie wkręciłem jej na czerwone pole, wyznaje taką zasadę w stosunku do moto jak i auta. Zawsze jak ją "przeciągam" to powiedzmy 4000-4500rpm-nie więcej. I to rzadko zresztą. Więc wątpię, żebym jej zaszkodził.
http://w283.wrzuta.pl/film/9ic7HE0O8lP/p1270023
-

jak jeździł na minerale to panewki siadły- normalna rzecz, nawet nie kombinuj tylko szukaś zrowego silnika lub ew. wału.gdybyś rozebrał silnik po pierwszym stwierdzeniu hałasu, byłaby szansa na podmianę panewek. po kilku tys. szkoda roboty, wał jest uszkodzony na 95%. i nie lej więcej ani mineralnego, ani castrola. kup zdrowe serce, zalej motulem i obchodź sie delikatnie z silnikiem, póki nie złapie pełnej temperatury i będzie działał...
PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW
697 524 354- DUŻO GRATÓW DO P3G + SERWIS-SWAPY ELEKTRONIKA MECHANIKA
jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
-

gywer - Posty: 2621
- Otrzymał piw: 3
- Auto: 2x p3g 2x aw11 laguna II shuttle
- Silnik: b20a3 16v, b20a7, 4age,f20b8
Robię jednak te panewki.
Słyszeliście o firmie Itashi, Taszi, Itaschi? Nie zrozumiałem za bardzo przez telefon faceta. Na korby wziąłem ACL Duraglide, a główne tylko na miejscu mają właśnie tej firmy, ACL dopiero za tydzień. Ceny podobne, więc możliwe że są dobre?
Słyszeliście o firmie Itashi, Taszi, Itaschi? Nie zrozumiałem za bardzo przez telefon faceta. Na korby wziąłem ACL Duraglide, a główne tylko na miejscu mają właśnie tej firmy, ACL dopiero za tydzień. Ceny podobne, więc możliwe że są dobre?
-

Ashika pewnie
-

Abaddon - Posty: 477
- Auto: Prelude 3gen
Tak, to raczej to:) Dzięki Abaddon. Ktoś miał do czynienia z tą Ashiką? Made in Japan?
-

-

Harrykoczargi - Posty: 1921
- Postawił piw: 4
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
Słyszałem kiepskie opinie na temat ich klocków hamulcowych, że badziewne, piszczą ale nie wiadomo czy z panewami będzie podobnie. Cóż, pewnie tak 

-

Abaddon - Posty: 477
- Auto: Prelude 3gen
Abaddon napisał(a):Słyszałem kiepskie opinie na temat ich klocków hamulcowych, że badziewne, piszczą ale nie wiadomo czy z panewami będzie podobnie. Cóż, pewnie tak
hmmm piszczące panewki, no ja bym się bał
A tak serio ACL jest firmą znaną i sprawdzoną. Nie ryzykowałbym brania czegoś nie sprawdzonego. Nie w przypadku panewek.

-

Piter - Supermoderator
Ja w Accordzie stosowałem panewki LLE z braku dostępności innych i nie narzekałem, przez 60 tys km nie było oznak aby coś się zaczęło dziać. Dotarłem też do pozytywnych opinii na forum turbokillers i nie żałowałem.
-

Dzięki, dzisiaj jeszcze obdzwoniłem parę sklepów, będę wiedział za niedługo czy możliwe są inne do wyboru i jakich firm.
-

ashika nie jest producentem.to sztuczna marka, tylko opakowanie. nie wiadomo co będzie w środku. może być LLE,może być DCL, a może być ACL... ogarnięty sprzedawca będzie wiedział, więc się zapytaj.
PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW
-

gywer - Posty: 2621
- Otrzymał piw: 3
- Auto: 2x p3g 2x aw11 laguna II shuttle
- Silnik: b20a3 16v, b20a7, 4age,f20b8
panewki firmy KING ponoc tez daja rade...
a sam z autopsji moge polecic ACL od remontu nic sie z nimi nie dzieje. i uprzedzajac pytanie jesli bys je kupil to nie trzeba nawiercac w nich dziurek, one po prostu takie sa. Ich wymiary znajduja sie w dolnym przedziale tolerancji by uzyskac w naszym silniku grubszy film olejowy w czym brak dziurki jest pomocny
aha gdybys szukal w sklepie to posiadamy dokladnie te same panewki co silnik H23 wiec mozesz pytac i ote i ote
a sam z autopsji moge polecic ACL od remontu nic sie z nimi nie dzieje. i uprzedzajac pytanie jesli bys je kupil to nie trzeba nawiercac w nich dziurek, one po prostu takie sa. Ich wymiary znajduja sie w dolnym przedziale tolerancji by uzyskac w naszym silniku grubszy film olejowy w czym brak dziurki jest pomocny
aha gdybys szukal w sklepie to posiadamy dokladnie te same panewki co silnik H23 wiec mozesz pytac i ote i ote

-

waskid - Posty: 443
- Postawił piw: 2
- Silnik: B20A9
Rozebrałem dół. Zamówiłem nominały, okazało się, że PRAWDOPODOBNIE był już wał szlifowany. Powsadzałem już panewki na korby, ale coś mi nie pasowało. Sprawdziłem oznaczenia na starych- 1G6 0,25. Czyli pierwszy szlif? Próbowałem suwmiarką zmierzyć, i niby stare są grubsze. Wiadomo, suwmiarka w tych sprawach nie jest aż tak dokładna.
I teraz pytanie, czy to oznaczenie to pierwszy szlif? Ile przejadę na nowych jak wał był NIBY szlifowany?
I teraz pytanie, czy to oznaczenie to pierwszy szlif? Ile przejadę na nowych jak wał był NIBY szlifowany?
-

• Strona 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
-