tylne wahacze
Moderator: 3G Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
tylne wahacze
WIem, że zaraz bedzie sporo postów o tym, że to jest niebezpieczne (w sumie to sam kiedys bym tak pomyślał) ale jako, że się porobiły luzy a nie mogłem dostać tylnych sworzni postanowiłem wymyśleć cos co by było łatwiej dostać w przyszłości. Przejrzałem zatem katalogi w poszukiwaniu jakiegoś podobnego sworznia, ale niestety nic takiego w przyrodzie nie wystepuje
. A, że jestem ze wsi a tu wszyscy kombinują
to wpadł mi do głowy pomysł żeby zamontowac przednie sworznie na tył i tak oto zgromadziłem potrzebne graty i wziołem sie do roboty. Potrzebny był kątownik (tylko nie zmierzyłem jaki
) miałem taki u siebie, do tego tylne wahacze górne (które nabyłem od Cegiełki), i dwa wieczory mierzenia i cięcia (popsułem pół metra kątownika). Jak już wszystko udało się powycinać i powierciść tam gdzie należy wyszło coś takiego:

Zdjęcia robione telefonem więc jakość taka sobie.
Na zdjęciach jest sworzeń stary który miałem n próbę, muszę kupić teraz nowe i założyć razem z remontem zawieszenia.
Po montażu oczywiście zdam relacje czy się to spisuje, jednak pozwoli mi to chociaż wysłać do regeneracji orginalne jak coś.
. A, że jestem ze wsi a tu wszyscy kombinują
to wpadł mi do głowy pomysł żeby zamontowac przednie sworznie na tył i tak oto zgromadziłem potrzebne graty i wziołem sie do roboty. Potrzebny był kątownik (tylko nie zmierzyłem jaki
) miałem taki u siebie, do tego tylne wahacze górne (które nabyłem od Cegiełki), i dwa wieczory mierzenia i cięcia (popsułem pół metra kątownika). Jak już wszystko udało się powycinać i powierciść tam gdzie należy wyszło coś takiego:

Zdjęcia robione telefonem więc jakość taka sobie.
Na zdjęciach jest sworzeń stary który miałem n próbę, muszę kupić teraz nowe i założyć razem z remontem zawieszenia.
Po montażu oczywiście zdam relacje czy się to spisuje, jednak pozwoli mi to chociaż wysłać do regeneracji orginalne jak coś.
-

czifu - Posty: 84
- Postawił piw: 0
- Otrzymał piw: 0
Re: tylne wahacze
Matko Boska, chłopie, u mnie leży komplet wahaczy górnych ze zregenerowanymi niedawno sworzniami, na których byc pośmigał bez obawy, że Ci koło odpadnie. O Twoim "projekcie" tego powiedzieć nie można.
Kto Ci ustawi zbieżność i geometrię na czymś takim???
Gdybym kupił auto z taką rzeźbą to bym chyba po policję zadzwonił bo na stacji diagnostycznej zabraliby dowód bezpowrotnie.
Mimo to gratuluję wytrwałości. Ja bym wolał spożytkować ten czas na coś innego, np zarobienie pieniędzy na nowe sworznie
Gdybym kupił auto z taką rzeźbą to bym chyba po policję zadzwonił bo na stacji diagnostycznej zabraliby dowód bezpowrotnie.
Mimo to gratuluję wytrwałości. Ja bym wolał spożytkować ten czas na coś innego, np zarobienie pieniędzy na nowe sworznie

Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6719
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
drajwer napisał(a):Matko Boska, chłopie, u mnie leży komplet wahaczy górnych ze zregenerowanymi niedawno sworzniami, na których byc pośmigał bez obawy, że Ci koło odpadnie. O Twoim "projekcie" tego powiedzieć nie można.
A ile chcesz za te sworznie? A co do zarobienia kasy na nowe sworznie to nie jest to takie proste, znaczy sie kasa jest tylko sworzni nie ma, chciałem kupić z nipartsa ale też są już niedostępne i orginałów też nie ma, wiem bo dzwoniłem.
A ze zbieżnością i geometrią myslę, że nie będzie wielkiego problemu bo wszystko jest takie samo na długość i szerokość jak w orginalnych, tylko wahacz bedzie trochę wyżej podniesiony. A zresztą jak nie wypali to i tak chcę wysłać gdzieś do regeneracji stare.
-

Chryste, to jak nie można dostać nowych, to się regeneruje stare, a nie robi takich cudów. Co jak co, ale akurat jest to element zawieszenia decydujący o bezpieczeństwie zarówno Twoim jak i innych uczestników ruchu 

Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów 

-

Piter - Supermoderator
- Postawił piw: 7
- Otrzymał piw: 9
- Auto: Prelude 2.0i-16EX
- Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3
ja jakieś 4 miesiące temu kupiłem z nippartsa, nie było ich na miejscu i mi ściągneli
powrót do p3g to tylko kwestia czasu:)

-

Wujo - Posty: 549
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 2
- Auto: 91 Prelude 4ws
- Silnik: B20A7
czifu jedna sprawa: zastosuj grubszy kątownik bo ten ze zdjęcia to mi na jakiś 3mm wygląda i powinien być szerszy na obu stronach gdyż jak wpadniesz parę razy w dziurę to się rozerwie na śrubach wiem co mówię znam się na tym.
a tak ogólnie to bierz komplet zregenerowanych od drajwera bo jak ktoś się dopatrzy to jezus maryja józefie święty masz przepier..... na całej długości i szerokości zwłaszcza jak wypadek zrobisz
a tak ogólnie to bierz komplet zregenerowanych od drajwera bo jak ktoś się dopatrzy to jezus maryja józefie święty masz przepier..... na całej długości i szerokości zwłaszcza jak wypadek zrobisz
MASTER OF CONFUSION
-

bommer - Posty: 241
- Auto: pierdzikółko 205 , cif D16 ,
- Silnik: małopalący
Mam komplet tylnych wahaczy ze sworzniami, które oddam za 200zł całość. Są dla kogoś zarezerwowane ale się klient nie odzywa. Obydwa sworznie były regenerowane ale niestety w różnym okresie więc prawy jest prawie jak nowy a lewy już trochę przejechał, choć luzu nie ma.
Tulejki na wahaczach w bardzo dobrym stanie, zero luzu a guma wygląda dobrze.
-

a później się słyszy w wiadomościach "z niewyjaśnionych przyczyn kierowca nagle zjechał na przeciwny pas ruchu" ...
-

cisek33 - Posty: 4668
- Postawił piw: 1
- Auto: Accord Aerodeck
- Silnik: F22B5
Jak se chop zrobi tak se bydzie mioł
A Wy go od razu 
A Wy go od razu 
Nie sztuką jest drzeć dokładką, sztuką jest drzeć wahaczem
-

Mugen4WS - Posty: 370
- Auto: Prelude 3G
- Silnik: B20A
Mugen4WS napisał(a):Jak se chop zrobi tak se bydzie miołA Wy go od razu
Ciekawe co zrobisz jak mu się patent wysłuży i przywali w Ciebie z prędkością 90 km/h..
-

nikolai66 - Posty: 508
- Postawił piw: 3
- Auto: BA4, BA2 , AAB.
- Silnik: A1,A5,ET,(E12GV)
Dobrze że mieszkam daleko 

Nie sztuką jest drzeć dokładką, sztuką jest drzeć wahaczem
-

Mugen4WS - Posty: 370
- Auto: Prelude 3G
- Silnik: B20A
drajwer napisał(a):Mam komplet tylnych wahaczy ze sworzniami, które oddam za 200zł całość. Są dla kogoś zarezerwowane ale się klient nie odzywa. Obydwa sworznie były regenerowane ale niestety w różnym okresie więc prawy jest prawie jak nowy a lewy już trochę przejechał, choć luzu nie ma.
Zobaczę co i jak bo szukam gdzie można by zregenerować sworznie i ile by to kosztowało, jak cos to sie odezwę.
Wujo napisał(a):ja jakieś 4 miesiące temu kupiłem z nippartsa, nie było ich na miejscu i mi ściągneli
Wiem, że cztery miesiące temu to były dostępne bo sie dowiadywłem, ale teraz juz nie ma, chyba że gdzieś w polsce po sklepach pochowane.
bommer napisał(a):czifu jedna sprawa: zastosuj grubszy kątownik bo ten ze zdjęcia to mi na jakiś 3mm wygląda i powinien być szerszy na obu stronach gdyż jak wpadniesz parę razy w dziurę to się rozerwie na śrubach wiem co mówię znam się na tym.
kątownik to wytrzyma bo z takiego mam podłogę w przyczepce i się nie wygina, a jest jeszcze opcja wzmocnić go żeby zrobic trójkąt.
Wujo napisał(a):Ale trzeba przyznać "Polak potrafi"
Pewnie, że potrafi a to zrobiłem żeby zobaczyc czy się da, i na próbe to zamontuję, a może nawet na czas regeneracji starych, muszę się tylko dowiedzieć ile kosztuje taka regeneracja i kiedy by mogła być, ale to jutro bedę dzwonił.
-

Pewnie, że potrafi a to zrobiłem żeby zobaczyc czy się da, i na próbe to zamontuję, a może nawet na czas regeneracji starych, muszę się tylko dowiedzieć ile kosztuje taka regeneracja i kiedy by mogła być, ale to jutro bedę dzwonił.
Firma tedgum zadzwoń spytaj jak ja regenerowałem płaciłem ok 90 za sztukę + wysyłka tylko do nich
MASTER OF CONFUSION
-

bommer - Posty: 241
- Auto: pierdzikółko 205 , cif D16 ,
- Silnik: małopalący
a jak wyglada sprawa z zywotnoscia zregenerowanych sworzni?
-

Disar - Posty: 42
W Kraku regeneracja jednego sworznia 40 zeta ale zrobione fachowo... 

Ta różowa Prela ma gaźniki, łeeeeeeeee, fujjjjjjjj, ochydaaaaaaaaaaa !!!
-

maly2001 - Posty: 950
- Auto: Gaźniki czyli kupa na kółkach
- Silnik: B20A3 + podtlenek LPG
czasem się Was boje z tymi waszymi pomysłami 

-

mooha - Posty: 1287
- Postawił piw: 2
- Otrzymał piw: 1
- Auto: nietuzinkowe
- Silnik: B20A9
bommer napisał(a):Pewnie, że potrafi a to zrobiłem żeby zobaczyc czy się da, i na próbe to zamontuję, a może nawet na czas regeneracji starych, muszę się tylko dowiedzieć ile kosztuje taka regeneracja i kiedy by mogła być, ale to jutro bedę dzwonił.
Firma tedgum zadzwoń spytaj jak ja regenerowałem płaciłem ok 90 za sztukę + wysyłka tylko do nich
sorki ale wiem jak ta firma regeneruje bo był u nas ich przedstawiciel i stwierdził, że regenerują też poduszki silników, sęk w tym, że wszystkie zalewają zwykłą gumą

-

to ja też się pochwale
a byłem zadowolony bo kupiłem sworznie w idealnym stanie... ale cóż poszły do regeneracji jutro mam odebrać okaże się jak to zrobili bo sam jestem ciekawyMedalikarz mądra głowa, niech nam żyje Częstochowa,
czy za dyche, czy za piątkę kupisz chamie tu pamiątkę,
a pamiątka z Częstochowy to karabin maszynowy !
-

szatan - Posty: 39
Rozebrałem kilkanascie prelek i w każdej demontowałem tylne górne sworznie. Nawet jak nakrętka jest totalnie skorodowana to gwint na sworzniu nie ma prawa być ruszony. Płaski śrubokręt i młotek czyli ztw ruski klucz to jedyne narzedzie, które daje radę.
-

ciekawy mod.
nie masz jakiegos przepisu na domowy zderzacz hadronow?
nie masz jakiegos przepisu na domowy zderzacz hadronow?
- waw.ik
waw.ik napisał(a):ciekawy mod.
nie masz jakiegos przepisu

posiadam części do III gen 787 426 651
-

plewis - Posty: 2568
- Postawił piw: 1
- Otrzymał piw: 1
- Auto: Prelude BA4
- Silnik: H22A
- Ostrzeżenia: 1
drajwer napisał(a):Rozebrałem kilkanascie prelek i w każdej demontowałem tylne górne sworznie. Nawet jak nakrętka jest totalnie skorodowana to gwint na sworzniu nie ma prawa być ruszony. Płaski śrubokręt i młotek czyli ztw ruski klucz to jedyne narzedzie, które daje radę.
a myślisz ze jak u siebie rozbierałem
ale nie dało się już ponownie zamontować bo gwint się rozpadał a życie mi miłe jeszcze
dziś odebrałem sworznie ktore zawiozłem do regeneracji jest elegancko
w sobotę montuje zawieche i pralka na kołaMedalikarz mądra głowa, niech nam żyje Częstochowa,
-

szatan - Posty: 39
ja tego nie skomentuję....
ale mam nadzieję, że nikt nie jeździ z takimi magicznymi przeróbkami
ale mam nadzieję, że nikt nie jeździ z takimi magicznymi przeróbkami
Powyższa wiadomość wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-

szymi - Posty: 141
Zeby juz nie było, że coś dziwnego montuję to muszę was uspokoić, nikt nie będzie narazony na kontakt z tym wynalazkiem
Szkoda, że do krakowa mam za daleko bo bym tam podjechał, a tak musiałem jechać do lublina gdzie mi zrobili za 130zł od sztuki, wymienili mi stożek, wkładkę i zaslepkę z tyłu, została natomiast orginalna guma bo koleś stwierdził, że dłużej pojeździ niż jak by wymienili na nową. A i wyczyścili i pomalowali sworznie
maly2001 napisał(a):W Kraku regeneracja jednego sworznia 40 zeta ale zrobione fachowo...
Szkoda, że do krakowa mam za daleko bo bym tam podjechał, a tak musiałem jechać do lublina gdzie mi zrobili za 130zł od sztuki, wymienili mi stożek, wkładkę i zaslepkę z tyłu, została natomiast orginalna guma bo koleś stwierdził, że dłużej pojeździ niż jak by wymienili na nową. A i wyczyścili i pomalowali sworznie

-

• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Projekty i ich rezultaty
-