remont blacharsko-lakierniczy Accordeona Aerodeck
Moderator: 3G Moderator
• Strona 1 z 1
remont blacharsko-lakierniczy Accordeona Aerodeck
Witam wszystkich!
Jak pamiętacie, w ubiegłym roku zrobiłem kapitalny remont blacharsko-lakierniczy mojej Prelki. W tym roku nie próżnowałem i dałem ostro po robocie przy Hondzie Accord Pawła (H22A)
Zrobiłem m.in.:
-wymieniłem tylne nadkola (reperaturki)
-wymieniłem i naprawiłem przednie nadkola
-wymieniłem i odnowiłem przedni zderzak
-odnowiłem przednie wzmocnienia pod maską
-naprawiłem spękany lakier na dachu
-naprawiłem przednią maskę
-oczyściłem i zabezpieczyłem progi
-wszystkie zardzewiałe śrubki pod maską wymieniłem na nowe ocynkowane
Zapraszam do obejrzenia krótkiej fotorelacji z remontu
Na wszelkie pytania dotyczące remontu chętnie odpowiem.
P.S. Oglądając filmik zwróćcie uwagę jak z pozoru niewiele było widocznej rdzy na tylnych nadkolach... a co tak na prawdę działo się w środku po ich wycięciu... sami zobaczcie
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=raF8zPCZsk0[/youtube]
Jak pamiętacie, w ubiegłym roku zrobiłem kapitalny remont blacharsko-lakierniczy mojej Prelki. W tym roku nie próżnowałem i dałem ostro po robocie przy Hondzie Accord Pawła (H22A)
Zrobiłem m.in.:
-wymieniłem tylne nadkola (reperaturki)
-wymieniłem i naprawiłem przednie nadkola
-wymieniłem i odnowiłem przedni zderzak
-odnowiłem przednie wzmocnienia pod maską
-naprawiłem spękany lakier na dachu
-naprawiłem przednią maskę
-oczyściłem i zabezpieczyłem progi
-wszystkie zardzewiałe śrubki pod maską wymieniłem na nowe ocynkowane
Zapraszam do obejrzenia krótkiej fotorelacji z remontu
Na wszelkie pytania dotyczące remontu chętnie odpowiem.
P.S. Oglądając filmik zwróćcie uwagę jak z pozoru niewiele było widocznej rdzy na tylnych nadkolach... a co tak na prawdę działo się w środku po ich wycięciu... sami zobaczcie
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=raF8zPCZsk0[/youtube]
-

Abaddon - Posty: 498
- Postawił piw: 1
- Otrzymał piw: 0
- Auto: Prelude 3gen
- Silnik: B20A5
Re: remont blacharsko-lakierniczy Accordeona Aerodeck
super remont
kolor chyba nie przypasował tak do końca, ale to nie zmienia faktu, że efekt końcowy jest MEGA 
kolor chyba nie przypasował tak do końca, ale to nie zmienia faktu, że efekt końcowy jest MEGA 
-

ojciec - Posty: 1246
- Postawił piw: 0
Abaddon, co tu dużo gadać...
Jestem w potrójnym szoku:
- nie wiedziałem, ze auto, które niejednokrotnie widziałem z bliska ma (miało) już tyle korozji,
- gratuluję zapału i podejścia do tematu 0 wygląda to jakbyś robił to auto dla siebie,
- no i efekt końcowy
Że tak się zapytam, kiedy mogę wstawiać czerwoną?
Jestem w potrójnym szoku:
- nie wiedziałem, ze auto, które niejednokrotnie widziałem z bliska ma (miało) już tyle korozji,
- gratuluję zapału i podejścia do tematu 0 wygląda to jakbyś robił to auto dla siebie,
- no i efekt końcowy
Że tak się zapytam, kiedy mogę wstawiać czerwoną?
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6719
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
Armagedon, prawie Cię na forum nie ma a tyle dobrej roboty odwalasz
Cicha woda z Ciebie
Cicha woda z Ciebie

Gość, kiedy umawiamy się na piwko?

-

Fuego3 - Supermoderator
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 10
- Auto: 2x Prelude3G BA4
- Silnik: B20A7 i B20A5
ojciec napisał(a):kolor chyba nie przypasował tak do końca,
kolor delikatnie się różni, ponieważ nie polerowałem starych elementów. Po polerce kolor będzie identyko
Dzięki za słowa pochwały
Do prawdziwego blacharza-lakiernika jeszcze mi daleko no ale... staram się:]-

Niestety, ale ten samochód miał dużo rdzy - co pokazuje filmik. Miałem przyjemność jeździć tym autem i dokładniej mu się przyjrzeć niż większość z Was. Nie mówiłem nigdy o tym, bo i po co? Przecież to auto nie moje tylko Pawła
Niestety, sporo rzeczy wyszło przez niezbyt udany remont blacharski robiony parę lat temu przez tak zwanych "fachowców".
Efekt roboty Abaddona jak najbardziej
Mnie jednak nie interesuje jak to auto wygląda w tej chwili
Istotne jest, jak będzie wyglądać powiedzmy za dwa-trzy lata, a właściwie za dwie-trzy zimy.
Jeśli rudy nie powyłazi - kto wie, może Abaddon będzie robił kiedyś moje BA2, które mniej więcej po tym czasie będzie wymagać kolejnej interwencji blacharskiej.
Niestety, sporo rzeczy wyszło przez niezbyt udany remont blacharski robiony parę lat temu przez tak zwanych "fachowców".
Efekt roboty Abaddona jak najbardziej
Mnie jednak nie interesuje jak to auto wygląda w tej chwili
Istotne jest, jak będzie wyglądać powiedzmy za dwa-trzy lata, a właściwie za dwie-trzy zimy.
Jeśli rudy nie powyłazi - kto wie, może Abaddon będzie robił kiedyś moje BA2, które mniej więcej po tym czasie będzie wymagać kolejnej interwencji blacharskiej.
Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów 

-

Piter - Supermoderator
- Postawił piw: 7
- Otrzymał piw: 9
- Auto: Prelude 2.0i-16EX
- Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3
Podoba mi się taka forma fotorelacji, podoba mi sie Twoja robota. Ale w zwiazku z tym, że troszke mnie ten temat interesuje, mam kilka pytań:
1.Co to jest podkład reaktywny? czy to zwykły znany wszystkim podkład niby antykorozyjny czy jakiś specyfik specjalny?
2.miejsca w okolicach progów, widziałem zdjęcie szczotki drucianej z wiertarką, zdjęcia pomalowane podkładem, czy pomiędzy tymi dwoma zdjęciami był jakis preparat gruntujący lub wiążący rdzę ( cortanin lub brunox) czy czyściłes to do golej blachy a na gołą blache podkład?
3.czym wypełniałes luki pomiędzy spawami punktowymi w miejscach naprawy nadkoli wewnętrznych?
4. czym i kiedy te nadkola wewnętrzne konserwowałeś?
Jak sobie coś jeszcze przypomnę to zapytam
1.Co to jest podkład reaktywny? czy to zwykły znany wszystkim podkład niby antykorozyjny czy jakiś specyfik specjalny?
2.miejsca w okolicach progów, widziałem zdjęcie szczotki drucianej z wiertarką, zdjęcia pomalowane podkładem, czy pomiędzy tymi dwoma zdjęciami był jakis preparat gruntujący lub wiążący rdzę ( cortanin lub brunox) czy czyściłes to do golej blachy a na gołą blache podkład?
3.czym wypełniałes luki pomiędzy spawami punktowymi w miejscach naprawy nadkoli wewnętrznych?
4. czym i kiedy te nadkola wewnętrzne konserwowałeś?
Jak sobie coś jeszcze przypomnę to zapytam

-

Psikus - Posty: 2177
- Otrzymał piw: 1
- Silnik: 4G63 SOHC
Psikus napisał(a):1.Co to jest podkład reaktywny? czy to zwykły znany wszystkim podkład niby antykorozyjny czy jakiś specyfik specjalny?
Nie jest to podkład niby antykorozyny
Jest to podkład który używają w każdym dobry zakładzie lakierniczym. Ma właściwości antykorozyjne ponieważ wchodzi w reakcję z rdzą i ją powstrzymuje przed dalszym działaniem. Dlatego też można go stosować bezpośrednio na rdzę o ile jest jej tylko delikatny nalot. Podkładu tego się nie matowi i należy go koniecznie pokryć podkładem akrylowym.Psikus napisał(a):2.miejsca w okolicach progów, widziałem zdjęcie szczotki drucianej z wiertarką, zdjęcia pomalowane podkładem, czy pomiędzy tymi dwoma zdjęciami był jakis preparat gruntujący lub wiążący rdzę ( cortanin lub brunox) czy czyściłes to do golej blachy a na gołą blache podkład?
Rdzę oczyściłem "do żywego" ile się tylko dało i na to nałożyłem reaktywną farbę syntetyczną do gruntowania.
Psikus napisał(a):3.czym wypełniałes luki pomiędzy spawami punktowymi w miejscach naprawy nadkoli wewnętrznych?
Spawy zeszlifowałem i pokryłem wszystko reaktywnym gruntem.
Psikus napisał(a):4. czym i kiedy te nadkola wewnętrzne konserwowałeś?
tą samą farbą jak wyżej. Kiedy? Po wstępnym dogięciu blachy. Dopiero jak przyspawałem reperaturkę, to od wewnątrz dogiąłem/uformowałem ją jak należy do reperaturki i tam też zastosowałem ten sam grunt.
-

Czyli ten podklad ma zapewnić działanie zblizone do preparatów typu cortanin?
Abaddon, piszesz, że pokryłeś gruntem, ok, ale spawałeś to punktowo w pewnej odległości, dlatego pytam o wypełnienie. Miejsca takie się wypełnia gumą, cynuje lub tez spawa miejsce w miejsce aby uniemożliwić przedostawanie się wody z nad koła pomiędzy blachy. U ciebie żadnego z tych działań nie widziałem, czy podkład który nakładałeś jest tak dobry że można olać ograniczanie dopływu wody??
Abaddon, piszesz, że pokryłeś gruntem, ok, ale spawałeś to punktowo w pewnej odległości, dlatego pytam o wypełnienie. Miejsca takie się wypełnia gumą, cynuje lub tez spawa miejsce w miejsce aby uniemożliwić przedostawanie się wody z nad koła pomiędzy blachy. U ciebie żadnego z tych działań nie widziałem, czy podkład który nakładałeś jest tak dobry że można olać ograniczanie dopływu wody??

-

Psikus napisał(a):czy podkład który nakładałeś jest tak dobry że można olać ograniczanie dopływu wody??
ja używam takiego podkładu firmy UNIKOR i jeśli jest dobrze zabezpieczone tym podkładem to można olać ale ja używam na to jeszcze Baranka jeśli chodzi o miejsca typu nadkola lub podwozie
-

Harrykoczargi - Posty: 1960
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
masz na mysli unikor c w kolorze piaskowym? tez go używałem, jest świetny ale na gołą blachę.Baranka używałem kilka razy i nie wiem czemu pęka i odpadaHarrykoczargi napisał(a):ja używam takiego podkładu firmy UNIKOR

-

Psikus napisał(a):Harrykoczargi napisał/a:
ja używam takiego podkładu firmy UNIKOR
masz na mysli unikor c w kolorze piaskowym?
Zwykły podkład reaktywny firmy Unikor, też jest czerwony.
Psikus napisał(a):Baranka używałem kilka razy i nie wiem czemu pęka i odpada
ja odtłuszczałem, malowałem barankiem i trzyma się po kilka lat
-

Harrykoczargi - Posty: 1960
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
Psikus, Nadkola wewnętrzne w przeciwieństwie do reperaturek pospawałem tzw. na zakładkę więc przerwy między blachami nie ma praktycznie żadnej. Nałożyłem na to grunt, a po jego wyschnięciu nałożyłem również preparat antykorozyjny szwedzkiej firmy Noxudol czyli to jest takie coś jak baranek tyle, że dużo lepsze
I ciekawostka, bo Noxudol stosowany jest w procesie produkcyjnym Saabów i Volva 
I ciekawostka, bo Noxudol stosowany jest w procesie produkcyjnym Saabów i Volva 
-

i o taka odpowiedź mi chodziło, powinno to w takim razie działać. Gdzie kupić to szwedzkie cudo?Abaddon napisał(a):Nadkola wewnętrzne w przeciwieństwie do reperaturek pospawałem tzw. na zakładkę więc przerwy między blachami nie ma praktycznie żadnej.

-

widziałem samochód przed remontem i po... i wg mojego oka, a mam wadę wzroku
różnic w kolorach nie zaobserwowałem, po 2gie nie spodziewałem się że tyle rdzy kryje się w tej Hondzie i po 3 cie gratuluje dobrze wykonanej pracy
P.S. a niewiele brakowało żeby to był temat o mojej Hance
różnic w kolorach nie zaobserwowałem, po 2gie nie spodziewałem się że tyle rdzy kryje się w tej Hondzie i po 3 cie gratuluje dobrze wykonanej pracy
P.S. a niewiele brakowało żeby to był temat o mojej Hance

"Jeżeli wszystko masz pod kontrolą, to znaczy ze jedziesz zbyt wolno"
-

Gipsu - Posty: 667
- Auto: 4WSXX
- Silnik: H-haha
Gdzie kupić to szwedzkie cudo?
Inter-Dagnex Sp. z o.o. 43-503 Czechowice - Dziedzice ul. Węglowa 43
tel. +48 (32) 215 46 08 fax +48 (32) 215 13 37
To jedyny sklep jaki znalazłem gdzie mają Noxudol UM 1600 o pojemności 1L. Jest on najczęściej spotykany w pojemnościach 5L i 20L.
-

Abaddon napisał(a):Nałożyłem na to grunt, a po jego wyschnięciu nałożyłem również preparat antykorozyjny szwedzkiej firmy Noxudol czyli to jest takie coś jak baranek tyle, że dużo lepszeI ciekawostka, bo Noxudol stosowany jest w procesie produkcyjnym Saabów i Volva
to prawda. Jest to środek bardzo wysokiej klasy - pseudośrodki typu Brunox / Cortanin itp. nie dorastają mu do pięt. Cortanin czy Brunox nadaje się do zabezpieczenia czegoś na niedługi czas - pozwala zahamować rdzę. Jeszcze co do Noxudola - faktycznie wykorzystuje go Volvo i Saab.

-

Piter - Supermoderator
Abaddon napisał(a):To jedyny sklep jaki znalazłem gdzie mają Noxudol UM 1600 o pojemności 1L. Jest on najczęściej spotykany w pojemnościach 5L i 20L.
potwierdzam. Zresztą to zdaje się oficjalne przedstawicielstwo.

-

Piter - Supermoderator
Dostałem PW od Pawła, elementy nie są spolerowane, stąd różnica w odcineniach. Czekam zatem na końcowe foty 

-

ojciec - Posty: 1246
]Abaddon napisał(a):To jedyny sklep jaki znalazłem gdzie mają Noxudol UM 1600 o pojemności 1L.
Nawet na alegrze go mają: http://allegro.pl/noxudol-um-1600-konse ... 87107.html

Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6719
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
drajwer napisał(a):]Abaddon napisał(a):To jedyny sklep jaki znalazłem gdzie mają Noxudol UM 1600 o pojemności 1L.
Nawet na alegrze go mają: http://allegro.pl/noxudol-um-1600-konse ... 87107.html
Drajwer, przecież to jest jedna i ta sama firma

-

Piter - Supermoderator
Psikus napisał(a):Czyli ten podklad ma zapewnić działanie zblizone do preparatów typu cortanin?
Gratulacje za włożoną pracę Abaddon.
Psikus to o czym piszesz nie powinno mieć miejsca. Nie wolno spawać punktowo z przerwami i cynować, ponieważ topik używany do cynowania wniknie w wolne przestrzenie i zacznie się w tych miejscach korozja pomimo pokrycia cyną po wierzchu. Spawy do cynowania muszą być zamknięte.
Tak stanowią fachowe literatury zagraniczne.
Reaktywny na lakier to też tak trochę nie tego... bo reaktywny dobrze trzyma się gołej blachy, reszta powinna być w akrylu.
Nie wiem jak było tutaj, ale Psikus pamiętaj też, reaktywny akrylowy, szpachla, akrylowy, lakier
SPRZEDAM - Części do CA5, HONDA ACCORD AERODECK
Jeep Grand Cherokee 2001 4,7 V8
Porsche 924S - jest i daje radość
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A20A3 - sprzedana
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A/C, A20A3 - sprzedana
Jeep Grand Cherokee 2001 4,7 V8
Porsche 924S - jest i daje radość
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A20A3 - sprzedana
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A/C, A20A3 - sprzedana
-

PIeszczoH - Posty: 1518
PIeszczoH napisał(a):reaktywny dobrze trzyma się gołej blachy, reszta powinna być w akrylu.
reaktywny dobrze sie trzyma prawie wszystkiego
gdyby tak nie było to nikt by go nie stosował
Pozatym nie bardzo rozumiem jakbyś to pomalował? reaktywny pryskał punktowo tylko na miejsca gdzie jest goła blacha? 
-

w obecnej chwili drążę temat zabezpieczenia/naprawy elementów nie widocznych dla oka( progi,podłoga nadkola wewnętrzne itp) ale baranek sie łuszczy, konserwacja która robił"fachowiec" spadłą w połowie zimy, więc szukam jakiegoś pewnego tematu zeby zapomniec o rudej pod samochodem chociaż na jakiś czas.A to co będzie widać jak spapram zostawiam profesjonalistomPIeszczoH napisał(a):Psikus pamiętaj też, reaktywny akrylowy, szpachla, akrylowy, lakier
Mam w firmie też fajny środek do malowania podwozi, niby "masa przeciwżwirowa" ( tłumaczenia humanistów z francuskiego ) nakładalem to na kilka samochodów w wybranych miejscach i trzyma sie toto długo, nie pęka,nie odłazi ani nic. Nazwa niestety nie powie nic bo pojemnik ma tylko numerek.

-

• Strona 1 z 1
Powrót do Projekty i ich rezultaty
-