oryginalne felgi w nowym wcieleniu made by ojciec :)
Moderator: 3G Moderator
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Re: oryginalne felgi w nowym wcieleniu made by ojciec :)
Łolaboga Plewis, nawet nie zauważyłem kiedy mi sie włączył.
Ty byś mi lepiej fotki zderzaka USDM podesłał, a nie sie czepiasz
Ty byś mi lepiej fotki zderzaka USDM podesłał, a nie sie czepiasz

Części 6 0 4 5 5 4 0 1 2 Honda -> ホンダ Prelude -> プレリュード
-

cegielka111 - Posty: 4614
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 1
Domel napisał(a):to jeszcze nie jest dobrze wypolerowane i nie nadaje się pod pastę, bo sama pasta nie zlikwiduje tych "rys"
cegielka111 napisał(a):dobry efekt BYŁBY PO PAPIERZE WODNYM 1500
Jednak najlepszy po 2000 i paście polerskiej![]()
Czyżby będzie lustereczko przecudowne?
Mi tam troche brakuje tego znaczka ze środka H
Było robione 2000. Znaczki też są, ale jeszcze nie sprawdzałem jak się prezentują. Domel, na zimę na pewno będą dopieszczane papierem 2500. O wyższą gradację będzie ciężko w Szczecinie, ale kupię w necie i będę je lustrował dalej.
Z pastą, ale zupełnie na szybko, bo już nie miałem siły i czasu, a potrzebowałem kół na aucie:
Niestety tak jak pisał Plewis, efekt z czasem nie jest taki jaki powinien być. Może w takim razie za rok będzie co innego...zobaczymy
Dodam, że po przejechaniu jeden raz porządnie pastą efekt jest już fajny. Nie ma teraz karty pod ręką, więc zdjęcie wrzucę w weekend

-

ojciec - Posty: 1246
- Postawił piw: 0
- Otrzymał piw: 0
Ładna robota.
Ale jak tak na to patrze to mi się nie chce. Jak pomyślę, że tydzień trzeba to głaskać to już się czuję zmęczony
Teraz tarcza filcowa na wiertarkę i co weekend będziesz polerował przed wyjazdem do kościoła
Ale jak tak na to patrze to mi się nie chce. Jak pomyślę, że tydzień trzeba to głaskać to już się czuję zmęczony
Teraz tarcza filcowa na wiertarkę i co weekend będziesz polerował przed wyjazdem do kościoła

-

MilWarch - Posty: 726
- Postawił piw: 2
- Auto: Prelude BA4 & Civic MB2
- Silnik: B20A9/5; D14Z4
Piękny felunek 

- Spoon76
papier z wyższą gradacją nic nie da jeśli wcześniej sukcesywnie zmieniając ją nie dotarło się felgi dokładnie, widzę wżery (czarne kropki) to jest właśnie to co jest ciężko dotrzeć, ale jest to wszystko do zrobienia tylko niestety trzeba mnóstwo czasu i cierpliwości...w tym wypadku musiałbyś się cofnąć dużo niższej gradacji i zacząć od początku
sukces zapewni Ci na pewno taki przepis: 360/400/600/800/1000/1500/2000/2500 wszystkie gradacje z wodą,potem 2500 z wodą i pasta automax jednocześnie i na końcu oczywiście filc na wiertarce+pasta+woda...każdej gradacji papieru poświęcić należy około 2-3 godzin a wyjdzie malina jeśli chcesz uzyskać prawdziwy połysk a nie tylko mat
do końcowej polerki polecam tanią i dobra pastę automax koniecznie z niewielką ilością wody (przetestowane) a do tego trzpień z filcem polerskim do wiertarki - ręcznie nie da tego samego efektu
należy pamiętać, że to gołe aluminium niestety szybko lubi się utleniać, dlatego do utrzymywania efektu wystarczy woda z płynem ludwikiem oraz co jakiś czas polerowanie pastą dla odświeżenia...
dla przypomnienia koniecznie przed jesienią i pierwszym błotem na jezdni felgi należy z auta ściągnąć bo wtedy większa część Twojej pracy pójdzie na marne i wszystko trzeba będzie zacząć od początku
sukces zapewni Ci na pewno taki przepis: 360/400/600/800/1000/1500/2000/2500 wszystkie gradacje z wodą,potem 2500 z wodą i pasta automax jednocześnie i na końcu oczywiście filc na wiertarce+pasta+woda...każdej gradacji papieru poświęcić należy około 2-3 godzin a wyjdzie malina jeśli chcesz uzyskać prawdziwy połysk a nie tylko mat
do końcowej polerki polecam tanią i dobra pastę automax koniecznie z niewielką ilością wody (przetestowane) a do tego trzpień z filcem polerskim do wiertarki - ręcznie nie da tego samego efektu
należy pamiętać, że to gołe aluminium niestety szybko lubi się utleniać, dlatego do utrzymywania efektu wystarczy woda z płynem ludwikiem oraz co jakiś czas polerowanie pastą dla odświeżenia...
dla przypomnienia koniecznie przed jesienią i pierwszym błotem na jezdni felgi należy z auta ściągnąć bo wtedy większa część Twojej pracy pójdzie na marne i wszystko trzeba będzie zacząć od początku
Nawet Rutkowski krzyczal "gleba!!"
- 40/-40
- 40/-40-

Domel - Posty: 716
- Otrzymał piw: 6
- Auto: BA4 EX
- Silnik: B20A5
Domel napisał(a):papier z wyższą gradacją nic nie da jeśli wcześniej sukcesywnie zmieniając ją nie dotarło się felgi dokładnie, widzę wżery (czarne kropki) to jest właśnie to co jest ciężko dotrzeć, ale jest to wszystko do zrobienia tylko niestety trzeba mnóstwo czasu i cierpliwości...w tym wypadku musiałbyś się cofnąć dużo niższej gradacji i zacząć od początku
Wżery w środku były masakryczne, żeby usunąć te kropki to chyba trzeba nie mieć życia, tylko auto. Robiąc te felgi nie wiedziałem co się dzieje, nie wiedziałem która godzina i jaki dzień tygodnia. Codziennie 10:00-24:00, a w ostatni dzień 10:00-3:00.
Te papiery, które wymieniłeś to nic. Ja robiłem 120/150/240/320/500/800/1000/1200/1500/2000. Zamierzam jeszcze 2500, ale to po sezonie.
Nie będę się cofał, bo każdy papier zajmował mi średnio 3,5h. Widzę natomiast, że samo wykończenie pastą (oczywiście automax) bardzo dużo daje, także nie zamierzam robić tego od początku.
-

ja zaczynałem nawet od 100 jak miałem do zlikwidowania rysy po krawężniku aby wyrównać powierzchnię, podałem pierwszy papier od 360 mając na myśli już tak "wstępnie" wypolerowane felgi jak Twoje...
kiedyś byłem fanem polerki, ale jak się przekonałem ile to czasu zabiera i jak o nią trzeba dbać, przeszło mi, jedynie czego jeszcze bym spróbował to dobrze wypolerowane felgi pokryć specjalnym klarem tak jak to robią fabrycznie, tylko tam polerka jest robione maszynowo i jest to trochę inny efekt, niż w przypadku polerki robionej domowymi sposobami, a do tego nie będzie takiego połysku jak w przypadku niezabezpieczonego niczym gołego aluminium
poniżej jedna z felg z wypolerowanym rantem mojego dzieła wg przepisu który podałem wyżej
a tak wyglądała zniszczona przed polerką

kiedyś byłem fanem polerki, ale jak się przekonałem ile to czasu zabiera i jak o nią trzeba dbać, przeszło mi, jedynie czego jeszcze bym spróbował to dobrze wypolerowane felgi pokryć specjalnym klarem tak jak to robią fabrycznie, tylko tam polerka jest robione maszynowo i jest to trochę inny efekt, niż w przypadku polerki robionej domowymi sposobami, a do tego nie będzie takiego połysku jak w przypadku niezabezpieczonego niczym gołego aluminium
poniżej jedna z felg z wypolerowanym rantem mojego dzieła wg przepisu który podałem wyżej
a tak wyglądała zniszczona przed polerką

- 40/-40
- 40/-40-

Ojciec, dam Ci radę, troche sie źle za to zabrałeś.
Jeżeli polerujesz i zmieniasz gradację np.:
500->800
Polerując papierem 800 widać różnicę taką, że rysy po 500 są widocznie większe i żeby uniknąć efektu taki jak twój trzeba dotąd trzeć, aż przestaną być widoczne rysy spod papieru 500.
Jak zejdziesz z gradacjami papieru aż do 120, to powinieneś wiedzieć, że wyjście z tak głębokich rys jest cholernie trudne
Wypolerowałem 17" i felga robione były metoda diamant cut , ta jak twoje
Uzyskałem efekt 100 razy przyjemniejszy dla oka niż ty
Taki jak Domel
Moim zdaniem szkoda było twojej pracy, bo efekt mógł być lepszy.
Aleeeeeeeeee!
I tak jest pięknie i mi się podoba
Dome;, zastanawiam sie jak można by wypolerowac fele mechanicznie
Jeżeli polerujesz i zmieniasz gradację np.:
500->800
Polerując papierem 800 widać różnicę taką, że rysy po 500 są widocznie większe i żeby uniknąć efektu taki jak twój trzeba dotąd trzeć, aż przestaną być widoczne rysy spod papieru 500.
Jak zejdziesz z gradacjami papieru aż do 120, to powinieneś wiedzieć, że wyjście z tak głębokich rys jest cholernie trudne
Wypolerowałem 17" i felga robione były metoda diamant cut , ta jak twoje
Uzyskałem efekt 100 razy przyjemniejszy dla oka niż ty
Taki jak Domel
Moim zdaniem szkoda było twojej pracy, bo efekt mógł być lepszy.
Aleeeeeeeeee!
I tak jest pięknie i mi się podoba
Dome;, zastanawiam sie jak można by wypolerowac fele mechanicznie

-

normalnie.. a jak inaczej??Dome;, zastanawiam sie jak można by wypolerowac fele mechanicznie

-

kaczor_oo - Posty: 2431
cegielka111 napisał(a):Dome;, zastanawiam sie jak można by wypolerowac fele mechanicznie
mechanicznie to najwyżej można rant wypolerować, jest to sposób, który nie specjalnie polecam, a spróbował mój kolega, przednie koło podniósł na lewarek, włączył silnik wrzucił bieg i na wolno obracającej się feldze szlifował kolejno papierami, tylko, że miał mały wypadek, który skończył się na szczęście dobrze - auto spadło z lewarka i zaczęło jechać
ale myślę, że jakieś zabezpieczenia pod koła rozwiązałoby problem 
- 40/-40
- 40/-40-

Na youtube jest filmik jak w ten sposób ktoś poleruje rant
Domel, pięknie Ci ta felga wyszła, tylko widzę że rant trochę nadgryziony pozostał. Ja po wypolerowaniu pokrywy + rantów w dwóch kompletach felg powiedziałem, że więcej tego nie robię. Dam zarobić firmie które zrobi to za ok 50zł/szt
Domel, pięknie Ci ta felga wyszła, tylko widzę że rant trochę nadgryziony pozostał. Ja po wypolerowaniu pokrywy + rantów w dwóch kompletach felg powiedziałem, że więcej tego nie robię. Dam zarobić firmie które zrobi to za ok 50zł/szt

wymoderowano
-

venom - Posty: 370
- Auto: NSX
Panowie prawdziwa polerka wyglada tak
troche sie bawilem w to i tym razem moje felgi beda wygladaly jak na zdjeciu bo oddaje do fachowca ktory zajmuje sie tym zawodowo.fakt,zaplacic trzeba ale cos za cos
jak ogarne nowe kola to sie pochwale
troche sie bawilem w to i tym razem moje felgi beda wygladaly jak na zdjeciu bo oddaje do fachowca ktory zajmuje sie tym zawodowo.fakt,zaplacic trzeba ale cos za cos
jak ogarne nowe kola to sie pochwale[img]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4671e909c3b2e123.html[/img]
Mi tam sie podoba ten odnowiony komplecik Ojca
Jeśli chodzi o wzorzec dobrze zrobionej polerki i świecących sie jak psu jaja felg, to dla mnie te są genialne
http://prelude3web.com/forum/viewtopic.php?t=4344
Jeśli chodzi o wzorzec dobrze zrobionej polerki i świecących sie jak psu jaja felg, to dla mnie te są genialne
http://prelude3web.com/forum/viewtopic.php?t=4344
Jeremy Clarkson napisał(a):Nigdy nie sądziłem, że można zakochać się w hałasie, ale spróbuj tylko rozkręcić silnik Hondy do 8000 obrotów, a znajdziesz się w drodze do urzędu stanu cywilnego![]()
-

Marcinu - Posty: 131
- Postawił piw: 1
- Auto: brak
takie polerowanie nawet mi przez myśl nie przeszło, bo wystarczy w warsztacie zamontować silnikiem, zapomontować felge i łogiń z dupy lustereczko powiedz przecie który rant jest najlepszy na tym świecie
Mi bardziej chodziło właśnei nie o taki sposób tylko o polerowania rantu, a takze do olerowania normalnej powierzchni felgi
Mi bardziej chodziło właśnei nie o taki sposób tylko o polerowania rantu, a takze do olerowania normalnej powierzchni felgi

-

Tak jak obiecywałem, fotka jak to wyszło po konkretniejszym przejechaniu pastą:
W moim temacie foty jak fele wyglądają na furze:
http://prelude3web.com/forum/viewtopic. ... 3755#43755
W moim temacie foty jak fele wyglądają na furze:
http://prelude3web.com/forum/viewtopic. ... 3755#43755-

-

cisek33 - Posty: 4668
- Auto: Accord Aerodeck
- Silnik: F22B5
ostatnio z kolegą odkryliśmy bardzo szybki sposób na zlikwidowanie lakieru i wypolerowanie felgi.
Jest to felga w oryginalnym stanie:
nakładamy na nią rozpuszczalnik nitro, czekamy jakieś 20minut (felga musi być cały czas nasączona), lakier można wytrzeć ręką w godzinę i dzięki temu nie uszkadzamy nawierzchni.
Po wypolerowaniu felga wygląda tak
łączny czas na 1 felgę, 5 piw i 10 papierosów to 5h.
Jest to felga w oryginalnym stanie:
nakładamy na nią rozpuszczalnik nitro, czekamy jakieś 20minut (felga musi być cały czas nasączona), lakier można wytrzeć ręką w godzinę i dzięki temu nie uszkadzamy nawierzchni.
Po wypolerowaniu felga wygląda tak
łączny czas na 1 felgę, 5 piw i 10 papierosów to 5h.
-

Harrykoczargi - Posty: 1960
- Postawił piw: 4
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
ten rozpuszczalnik to prędzej brud rozpuścił niż lakier

- Preludiusz
- Otrzymał piw: 2
- Auto: Prelude
- Silnik: B20A3
Przecież jest nitro w żelu właśnie do tego celu, bez problemu rozpuszcza nawet lakier piecowy.
-

Darek - Posty: 182
ja testowałem wszystko co miałem pod ręką i wyszło najlepiej nitrem
-

Darek napisał(a):Przecież jest nitro w żelu właśnie do tego celu, bez problemu rozpuszcza nawet lakier piecowy.
Dokładnie. Ja tego używałem przed malowaniem pokrywy zaworów do usunięcia starej farby. W każdym wiekszym sklepie motoryzacyjnym lub z lakierami samochodowymi do kupienia od ręki.
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6719
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
Wszystko jest pięknie i ładnie ale jak się ma ten czas do felg które nie mają takiej jednolitej powierzchni tylko powiedzmy szprychy np. takie
sądzę ,że na taką felgę która ma wżery i inne parchy na sobie to ze ze 50 piw i 100 papierosów by poszło.
Stage 1 is dead
Stage 2 in progres and ?
Stage 2 in progres and ?
-

Ostry - Posty: 1837
- Auto: P3G
- Silnik: B20A?z+
Ostry napisał(a):Wszystko jest pięknie i ładnie ale jak się ma ten czas do felg które nie mają takiej jednolitej powierzchni tylko powiedzmy szprychy
To prawda ale ja się tutaj tylko kierowałem felgami Ojca ponieważ są równie banalne do zrobienia jak te z alfy które pokazałem

-

to takie felgi można zanurzyć w tym rozpuszczalniku
Części Prelude BA4 , 12v i 16v jak coś potrzeba prosze pisać PW , gg: 6369847 lub tel.514781432
https://picasaweb.google.com/1159297547 ... vm1pGBsAE#

https://picasaweb.google.com/1159297547 ... vm1pGBsAE#

-

bob3r - Posty: 911
- Otrzymał piw: 2
- Auto: Honda Prelude 3 gen
- Silnik: 2x B20A9 i B20A7
o ile chcesz je całe spolerować to tak, te z alfy mają kółka pod kolor samochodu więc bawiliśmy się w namaczanie chusteczek i okładanie felg
-

• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Projekty i ich rezultaty
-