Wady Preludy
Moderator: 3G Moderator
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Wady Preludy
cześc aż kusiło mnie żeby założyć taki temat ;] chciałem się dowiedzieć czy wam też coś przeszkadza w tym aucie czy moze jest doskonały ?!
oto wady dla mnie przeszkadzające :
- zegary (wartości mocno orientacyjne , brak ciśnienia oleju itp)
- brak podajników pasów
- napęd na przód ;] (to dyskwalifikuje auto w wielu sportach, )
- wycieraczki (szkoda pisać )
Przypominam nie piszemy o zaletach !
oto wady dla mnie przeszkadzające :
- zegary (wartości mocno orientacyjne , brak ciśnienia oleju itp)
- brak podajników pasów
- napęd na przód ;] (to dyskwalifikuje auto w wielu sportach, )
- wycieraczki (szkoda pisać )
Przypominam nie piszemy o zaletach !
-

prze_cinek - Posty: 70
- Postawił piw: 0
- Otrzymał piw: 0
- Auto: Honda Prelude 91r.
- Silnik: B20A9
Re: Wady Preludy
-słabe silniki, brak Vtec'a
-jak to w starych Hondach rdza ,ale w porównaniu np. z oplami z tych samych roczników to i tak jest bajka
-brak regulacji wysokości fotela kierowcy
-brak podręcznych schowków
-jak to w starych Hondach rdza ,ale w porównaniu np. z oplami z tych samych roczników to i tak jest bajka
-brak regulacji wysokości fotela kierowcy
-brak podręcznych schowków
-

cisek33 - Posty: 4668
- Postawił piw: 1
- Auto: Accord Aerodeck
- Silnik: F22B5
brak podajników pasów nie może być traktowany jako wada. To jest wygodnictwo. A wycieraczki jak Ci źle działają to sobie wymień. Napęd na przód nie przeszkadza. Prelude nie jest autem sportowym.
Rdza nie jest wadą tylko normalnym procesem, któremu ulega każde auto bez ocynku.
Silniki nie są słabe, a jedynie ich żywotność. Choć z tym bywa różnie. Nie należą do bardzo ekonomicznych jednostek pod względem zużycia paliwa. Nie posiadają też wysokiej kultury pracy.
Z brakiem schowków i regulacji fotela się zgadzam. Dodam jeszcze, że siedzisko jest za krótkie i przyadałaby się regulacja kierownicy w więcej niż jednej płaszczyźnie.
Rdza nie jest wadą tylko normalnym procesem, któremu ulega każde auto bez ocynku.
Silniki nie są słabe, a jedynie ich żywotność. Choć z tym bywa różnie. Nie należą do bardzo ekonomicznych jednostek pod względem zużycia paliwa. Nie posiadają też wysokiej kultury pracy.
Z brakiem schowków i regulacji fotela się zgadzam. Dodam jeszcze, że siedzisko jest za krótkie i przyadałaby się regulacja kierownicy w więcej niż jednej płaszczyźnie.
Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów 

-

Piter - Supermoderator
- Postawił piw: 7
- Otrzymał piw: 9
- Auto: Prelude 2.0i-16EX
- Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3
prze_cinek napisał(a):- napęd na przód ;] (to dyskwalifikuje auto w wielu sportach, )![]()
!
jako auto do jazdy na torze sprawdza się bardzo dobrze, właśnie dlatego ,że ma napęd na przód.
Wadą jest na pewno oświetlenie przednie.
poza tym uważam ,że Pralki są świetne
Gdzie znalazłeś swoją Preludkę " za sałatą "
-

skate331 - Posty: 1091
- Auto: Rzeźnik
- Silnik: H22A JDM
Piter napisał(a):Silniki nie są słabe, a jedynie ich żywotność
dla mnie silniki są słabe bo mają mało kunia i tyle
no ,ale dla niektórych są za mocne 
-

cisek33 napisał(a):Piter napisał(a):Silniki nie są słabe, a jedynie ich żywotność
dla mnie silniki są słabe bo mają mało kunia i tyleno ,ale dla niektórych są za mocne
to jakimi autami jezdzisz i jezdziłes ze uwazasz ze są za słabe? z roku 87-91..?? ok 8s do 100.... ponad 200km/h... to słabe wyniki? noo chyba ze subaru jezdzisz na codzien... to tak sa słabe...
![Kwadratowy :]](http://prelude3web.com/forum/images/smilies/splash.gif)
posiadam części do III gen 787 426 651
-

plewis - Posty: 2559
- Otrzymał piw: 1
- Auto: Prelude BA4
- Silnik: H22A
- Ostrzeżenia: 1
Plewis, a wiesz co oznacza i-vt?
Dla mnie największą wadą jest słaba dostępność części, zarówno eksploatacyjnych jak i różnych aftermarketowych bajerów
Dla mnie największą wadą jest słaba dostępność części, zarówno eksploatacyjnych jak i różnych aftermarketowych bajerów

wymoderowano
-

venom - Posty: 370
- Auto: NSX
brak trzypunktowych pasów z tyłu w wersjach europejskich (tych wersjach, którymi tu najczęściej jeździmy oczywiście), szczerze nie wiem co im szkodziło...
-

danielofski - Posty: 420
- Auto: KA4
- Silnik: C27A1
skate331 napisał(a):jako auto do jazdy na torze sprawdza się bardzo dobrze, właśnie dlatego ,że ma napęd na przód.
Jeśli twierdzisz, że auto z napędem przednim lepiej się sprawuje na torze niż tylnonapędówki to jesteś zastanów się nad sobą i swoją pozorną wiedzą

Żeby uniknąć dalszej dyskusji obejrzyj sobie Top Gear i zobacz jakie auta zajmują czołowe pozycje w szybkościach przejazdów na ich torze.
Co do wypowiedzi kolegi, który założył ten temat. Pierwsze argumenty są dla mnie dziwne.
Co jest nie tak z wycieraczkami? Fakt, że czasami zdarzają się sytuacje kiedy plastikowe kulki się wyrabiają i zeskakują z trzpieni. I jeśli o to chodziło to się zgadzam.
Podajnik pasów? Przeszkadza pasażerom przy wsiadaniu do tyłu.
Jak najbardziej wadą są padające panewki i ogólna czułość silników na jakość smarowania.
Ostatnio edytowano 2011-03-12, 11:31 przez drajwer, łącznie edytowano 2 razy
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6715
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
plewis napisał(a):cisek33 napisał(a):Piter napisał(a):Silniki nie są słabe, a jedynie ich żywotność
dla mnie silniki są słabe bo mają mało kunia i tyleno ,ale dla niektórych są za mocne
to jakimi autami jezdzisz i jezdziłes ze uwazasz ze są za słabe? z roku 87-91..?? ok 8s do 100.... ponad 200km/h... to słabe wyniki? noo chyba ze subaru jezdzisz na codzien... to tak sa słabe...
tak dla mnie to słabe wyniki
i co w tym dziwnego 
-

może zanim kolejny temat przerodzi się w bagno powiem tylko tyle: to co dla jednego jest zaletą nie oznacza że dla drugiego nie może być wadą. Zatem miejmy to na uwadze zanim zaczniemy negować w sposób niekulturalny niektóre wypowiedzi.
-

mooha - Posty: 1282
- Postawił piw: 2
- Auto: nietuzinkowe
Dla mnie jedynym minusem są niektóre części, które ciężko dostać i jak to venom napisał dostęp do aftermarketowych bajerów. A do reszty się przyzwyczaiłem
gdybym chciał leprze i wygodniejsze auto kupił bym coś młodszego ( co nie zawsze musi oznaczać że będzie wygodniejsze
). Dla mnie to po prostu klasyk który kocham 
gdybym chciał leprze i wygodniejsze auto kupił bym coś młodszego ( co nie zawsze musi oznaczać że będzie wygodniejsze
). Dla mnie to po prostu klasyk który kocham 
W końcu B20A9 

-

glina - Posty: 542
- Postawił piw: 2
- Otrzymał piw: 8
- Auto: Honda Prelude BA4
-

Ogr - Posty: 2932
- Korozja (!!)
- Silnik - awaryjność, spalanie i osiągi pal licho.
- Trzeba mieć albo dużo pieniędzy , albo dużo czasu, żeby znaleźć część nową, bądź używaną w bdb stanie.
- Wzmocnienie zderzaków EDM to porażka. Zderzaki same w sobie też są za delikatne.
- Brak automatycznej owiewki szybra jak w 2 gen
- Słaba czytelność prędkościomierza - przedlift
- Nieco za wysoki wybierak biegów
- Słabe oświetlenie bagażnika
Bez względu czy to goły EX czy jdm 16V, komfort jazdy na trasie jest taki sam (zawieszenie, układ kierowniczy,pozycja za kierownicą, etc).
- Silnik - awaryjność, spalanie i osiągi pal licho.
- Trzeba mieć albo dużo pieniędzy , albo dużo czasu, żeby znaleźć część nową, bądź używaną w bdb stanie.
- Wzmocnienie zderzaków EDM to porażka. Zderzaki same w sobie też są za delikatne.
- Brak automatycznej owiewki szybra jak w 2 gen
- Słaba czytelność prędkościomierza - przedlift
- Nieco za wysoki wybierak biegów
- Słabe oświetlenie bagażnika
Bez względu czy to goły EX czy jdm 16V, komfort jazdy na trasie jest taki sam (zawieszenie, układ kierowniczy,pozycja za kierownicą, etc).
-

nikolai66 - Posty: 508
- Postawił piw: 3
- Auto: BA4, BA2 , AAB.
- Silnik: A1,A5,ET,(E12GV)
-słaba dostępność części
-wadliwe silniki
-brak podłokietnika w każdej europejskiej wersji
-wadliwe silniki
-brak podłokietnika w każdej europejskiej wersji
-

Harrykoczargi - Posty: 1960
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
z rodzajem napędu miałem na myśli podsterowność i niemożlowość driftu , a z wycieraczkami słabą jakoś wykonania co rzutuje na ich dalszą prace (chyba ze tylko mnie dziwnie działają to przepraszam)
jak by pozbyć się tych wad o których tu napisaliśmy to mieli byśmy auto idealne i niezamienił bym go na 200sx-a
. a z mocą silniaka np mojego 140 km myśle że wystarczy w tym samochodzie moc ta mogła by pojawiać się od np 2 tys :} a nie od 4 (nie chodzi mi że ona nie jedzie bo jedzie i to nawet zapierdala) ale nie sposób zbudować 7.0 L 600km V12 bo na oc bym nie zarobił
jak by pozbyć się tych wad o których tu napisaliśmy to mieli byśmy auto idealne i niezamienił bym go na 200sx-a
. a z mocą silniaka np mojego 140 km myśle że wystarczy w tym samochodzie moc ta mogła by pojawiać się od np 2 tys :} a nie od 4 (nie chodzi mi że ona nie jedzie bo jedzie i to nawet zapierdala) ale nie sposób zbudować 7.0 L 600km V12 bo na oc bym nie zarobił-

prze_cinek - Posty: 70
- Auto: Honda Prelude 91r.
ale nie sposób zbudować 7.0 L 600km V12 bo na oc bym nie zarobił[/quote]
Akurat to jest bez znaczenia ponieważ powyżej 2l 0C jest jednakowe.
Cały szkopuł polega na tym, aby zbudować silnik o malej pojemności, a dużej mocy
I tutaj przychodzi mi na myśl pan Wankel
Dla mnie prela nie ma wad

Akurat to jest bez znaczenia ponieważ powyżej 2l 0C jest jednakowe.
Cały szkopuł polega na tym, aby zbudować silnik o malej pojemności, a dużej mocy
I tutaj przychodzi mi na myśl pan Wankel
Dla mnie prela nie ma wad

ludzie sprzedajacy auta z silnikami V + gaz, powinni dopisywac USZKODZONE!!!
- mlody.luki
wadą jest:
- usterkowość silnika
- słaby dostęp części
- brak VTECa
- brak ocynku
- blaknący czerwony kolor
- Według mnie największą wadą prelud są ich poprzedni właściciele( nie wszyscy oczywiście). Większość tych aut trafia do młodych ludzi, którzy powinni sobie kupić calibre lub golfa.
- usterkowość silnika
- słaby dostęp części
- brak VTECa
- brak ocynku
- blaknący czerwony kolor
- Według mnie największą wadą prelud są ich poprzedni właściciele( nie wszyscy oczywiście). Większość tych aut trafia do młodych ludzi, którzy powinni sobie kupić calibre lub golfa.
P3G B20A9 --> B20A5 in progres
-

Piachol - Posty: 592
- Auto: Honda prelude
- Silnik: B20A5+
Piachol napisał(a):- Według mnie największą wadą prelud są ich poprzedni właściciele( nie wszyscy oczywiście). Większość tych aut trafia do młodych ludzi, którzy powinni sobie kupić calibre lub golfa.
wiesz dlaczego do mlodych? bo jest stara ma bardzo niska cene, ma w miare duzo mocy (jak na tak stare auto) i nie wszyscy sa zalogowani na P3WEB
co Ty uwazasz siebie za wzorowego uzytkownika aut? Prelude jest Twoim pierwszym autem? i juz tak o nie dbasz? ile miales wczesniej aut i jak je uzytkowales? jesli naprawde kazde auto wzorowo traktowales to chyle czolo

prelki byly by tak samo obytymi autami i tak samo uzytkowanymi jak stare BMW tylko dlatego ze jest ich malo zadko sie widzi lbow co cisna je do odcinki czy na rekawie wchodza w zakret..
a golfy nie sa wcale takie zle
(chociaz sam bym sobie nie kupil).w ogole nie rozumiem toku myslenia niektorych ludzi. smiejecie sie z uzytkownikow calibry czy golfa bo co? przeciez te auta tez jezdza

-

RadekLwo - Posty: 284
- Auto: NeXia GLE
- Silnik: 1.5 8v OHC
Wiem dlaczego młodzi ludzie wybierają prelude, nie musisz tłumaczyć.
Do calibry i golfa przypisane są takie stereotypy, i nie zmienisz tego.
Skoro uważasz że golf i calibra są tak samo dobre jak prelude to się nie nadajesz.
Co z tego że jeżdżą? Ważne jak jeżdżą, i kto nimi jeździ. Dla niektórych oprócz przetransportowania się z jednego punktu do drugiego, liczy się w samochodzie np. prowadzenie, linia nadwozia itp. itd.
To jak traktuje samochód to jest moja osobista sprawa. Jeżeli będę traktował nieodpowiednio to potwierdzam się w moim przekonaniu - Dla następnego właściciela stan samochodu będzie jego największym minusem.
Do calibry i golfa przypisane są takie stereotypy, i nie zmienisz tego.
Skoro uważasz że golf i calibra są tak samo dobre jak prelude to się nie nadajesz.
Co z tego że jeżdżą? Ważne jak jeżdżą, i kto nimi jeździ. Dla niektórych oprócz przetransportowania się z jednego punktu do drugiego, liczy się w samochodzie np. prowadzenie, linia nadwozia itp. itd.
To jak traktuje samochód to jest moja osobista sprawa. Jeżeli będę traktował nieodpowiednio to potwierdzam się w moim przekonaniu - Dla następnego właściciela stan samochodu będzie jego największym minusem.
P3G B20A9 --> B20A5 in progres
-

Piachol - Posty: 592
- Auto: Honda prelude
- Silnik: B20A5+
co do innych aut chodzi mi raczej o ignorancje ze strony niektorych osobnikow.
akurat o calibrze nie mam nic do powiedzenia ale golf jest naprawde dobrym autem.
swietnie sie prowadzi i jest wygodny, pierdniecie jak na te niskie litraze tez ma dobre.
jezdzilem 3,4 i 5 i sa naprawde fajne.
jednak wybralem honde bo ich mysl techniczna bardziej mnie porwala
ale nie wysmiewam innych aut i ich uzytkownikow.
wyjatkiem jest brat ktory jezdzi VW srolo POLO
ale to tylko zlosliwosc 
akurat o calibrze nie mam nic do powiedzenia ale golf jest naprawde dobrym autem.
swietnie sie prowadzi i jest wygodny, pierdniecie jak na te niskie litraze tez ma dobre.
jezdzilem 3,4 i 5 i sa naprawde fajne.
jednak wybralem honde bo ich mysl techniczna bardziej mnie porwala
ale nie wysmiewam innych aut i ich uzytkownikow.
wyjatkiem jest brat ktory jezdzi VW srolo POLO
ale to tylko zlosliwosc 
-

RadekLwo - Posty: 284
- Auto: NeXia GLE
- Silnik: 1.5 8v OHC
Wady:
-słaba dostępność części w sklepie, szczególnie elementów zawieszenia i blacharskich (tych akurat w ogóle nie ma?)
-szkoda, że buda nie jest w ocynku
-wyjatkowa wrażliwość silnika na czerwone pole oraz konieczność stosowania bdb oleju (choć akurat dla mnie to nie wada ale ktoś tam pewnie by sie do tego przyczepił)
-brak Vtec
-słaba dostępność części w sklepie, szczególnie elementów zawieszenia i blacharskich (tych akurat w ogóle nie ma?)
-szkoda, że buda nie jest w ocynku
-wyjatkowa wrażliwość silnika na czerwone pole oraz konieczność stosowania bdb oleju (choć akurat dla mnie to nie wada ale ktoś tam pewnie by sie do tego przyczepił)
-brak Vtec
-

Abaddon - Posty: 497
- Auto: Prelude 3gen
- Silnik: B20A5
Honda to moje 3 auto i chyba jedyne, które sobie zostawię na starość. Nie kupiłem jej dlatego, że to Honda, bo nie miałem zielonego pojęcia co to za auto, a w cenie w jakiej ją kupiłem mogłem przebierać w nowszych i mocniejszych "starociach". Poprostu miała to COŚ i dlatego ją wziąłem. Wcześniej miałem starą fiestę (niesamowity zimowy popitalacz) - moje pierwsze auto. Drugi to GOLF II 1.6 GTD, a trzeci to GOLF III 1.6. Do dziś załuję, że sprzedałem te auta niemal za bezcen. GTD miło spalanie w granicach 4,5l. i dzięki turbinie dawała radę przy swojej masie. Natomiast III nie miała już tego czegoś ale spokojnie mogłem odpalić i nie matrtwić się o dziwne usterki albo, że w zimie gdzieś nie wjadę lub nie podjadę. Poprostu są to przewidywalne auta. Inna sprawa to ceny i dostępność części do tych aut, które dodatkowo przemawiają na ich korzyść.
Dla mnie głupotą jest dzielić kierowców na the beściaków z hondy i frajerów z golfów, calibr i bmw etc. I tu i tam trafiają się ludzie, którzy swoje dupowozy traktują jak perełki oraz tacy co chcą mieć tanie auto aby je zarżnąć (co widać na allegro).
Co do minusów Preli to:
- BRAK CZĘŚCI
- natomiast odnoście silników, wycieraczek itp. to jak kto dba, to tak ma.
Dla mnie głupotą jest dzielić kierowców na the beściaków z hondy i frajerów z golfów, calibr i bmw etc. I tu i tam trafiają się ludzie, którzy swoje dupowozy traktują jak perełki oraz tacy co chcą mieć tanie auto aby je zarżnąć (co widać na allegro).
Co do minusów Preli to:
- BRAK CZĘŚCI
- natomiast odnoście silników, wycieraczek itp. to jak kto dba, to tak ma.
-

Dejvid-rii - Posty: 248
- Silnik: B20A5/7
Dejvid-rii napisał(a):Dla mnie głupotą jest dzielić kierowców na the beściaków z hondy i frajerów z golfów, calibr i bmw etc.
popatrz na to z drugiej strony, Golfiarze, Oplarze i Betoniarze uważają siebie za the beściaków a Hondziarzy za frajerów.
Gdzie tu masz sprawiedliwość skoro oni będą dalej tak uważali a my zmienimy zdanie na takie, że jesteśmy równi sobie??
Abaddon ma rację, jeden z większych minusów to brak ocynku

-

Harrykoczargi - Posty: 1960
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
Narzekacie jak stare babcie... nie trzeba było kupować takiego auta skoro Wam tyle rzeczy nie pasuje.
Przejrzyjcie listę wyposażenia w full opcji to wtedy pogadamy.
Przejrzyjcie listę wyposażenia w full opcji to wtedy pogadamy.
Stage 1 is dead
Stage 2 in progres and ?
Stage 2 in progres and ?
-

Ostry - Posty: 1836
- Auto: P3G
- Silnik: B20A?z+
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
-