Kupno Preludy - pomoc

Wszelkie tematy związane z Prelude 3gen.

Moderator: 3G Moderator

Kupno Preludy - pomoc

Post No: #1  Postprzez luk22 » 2012-02-17, 19:12

Witam . Jestem nowy na forum . Od razu zaznaczam , że nie jestem ekspertem w sprawach Prelude tzn. nie znam wszystkich oznaczeń , kodów itp . No ale z czasem mam zamiar to wszystko opanować , bo zakochałem się w tym aucie już dawno . Teraz robię prawko i jako pierwszy samochód chciałbym sobie sprawić właśnie Pralkę , najlepiej lll .Chciałbym się dowiedzieć czym muszę kierować się przy zakupie tego samochodu i czy w ogóle nadaje się na pierwszy samochód dla początkującego kierowcy . Czy muszę szukać od razu samochodu droższego , czy oferty w okolicy 2k się nadają do jazdy . Pytam o to wszystko już teraz , gdyż chcę być chociaż trochę poinformowany jak stoją sprawy z tym modelem . Marzy mi się ten samochód i byłbym w niebo wzięty , gdyby udało mi się taki dostać . Z tego co przeglądałem na polskich serwisach , to nie jest zbyt wesoło , bo nie ma już dużo tych samochodów . Byłbym wdzięczny jeżeli udało mi sie uzyskać odpowiedź na nurtujące mnie pytana . Pozdrawiam
luk22

Postawił piw: 0
Otrzymał piw: 0

Re: Kupno Preludy - pomoc

Post No: #2  Postprzez Tutaś » 2012-02-18, 00:20

Koledzy na pewno Ci wszystko wytłumaczą.
Ja tylko dodam, (jako, że dopiero robisz prawko i będzie to Twoje pierwsze auto) że P3G należy do aut za które słono zapłacisz za OC
Zaśpiewano mi ponad 1900 zł bez zniżek w PZU co przy kupnie auta z allegro za 2000 jest dla mnie ŻENUJĄCE
Piszę o tym bo ja kupując podobnie jak Ty, prelude jako pierwsze auto, o tym nie wiedziałem i nieźle się na tym przejechałem.

Jeżeli zamierzasz dłużej związać się z Preludką to "okazje" za 2000 od razu sobie odpuść. Do gratów za tą cenę od razu dolicz 2000 za blacharkę :) tzw eliminacje rdzy.
No chyba, że masz taki nakład finansowy, że doprowadzisz takiego grata do stanu idealnego, wtedy chwała Ci ;)

Resztę opowiedzą Ci inni koledzy.
O różnicy wersji przedliftowych i poliftowych, gaźnikach i wtryskach, powie Ci już ktoś inny, albo i nie ;]

Pozdrawiam i powodzenia :)
"Umiesz prawdę mówić, naucz się też prawdy słuchać."
Tutaś
Jełop

Postawił piw: 4
Otrzymał piw: 3
Silnik: B20A3

Post No: #3  Postprzez luk22 » 2012-02-18, 00:29

Hmmm , no nie pomyślałem o ubezpieczeniach . Faktycznie to może też być ciężkie dla portfela . Nakładu finansowego określonego jeszcze nie mam . Dlatego piszę wcześniej , żeby wiedzieć ile muszę uzbierać .Jeżeli o to czy chcę nią dłużej pojeździć , to raczej tak . tym ,że auto racazej nie będzie robiło dużych przebiegów . Najwyżej kilka kilometrów dziennie
luk22

Post No: #4  Postprzez Harrykoczargi » 2012-02-18, 00:45

jeśli chodzi o ubezpieczenie to pisz do mnie PW a ci dam radę ;)
Każdą prelę da radę powoli uratować :)
Obrazek
Harrykoczargi

Otrzymał piw: 1
Auto: Prelude BA2 i BA4
Silnik: B20A1 i B20A9

Post No: #5  Postprzez szwagier » 2012-02-18, 01:06

To i ja parę słów napiszę jako, że prelude to w pewnym sensie też moje pierwsze auto.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie, ja np skorzystałem ze zniżek ojca, bo bez nich także wychodziło mi coś koło 1600 zł - uwzględniając zniżki wyszło około 650 zł. Zaleta jest oczywista. Wada taka, że jak spowoduję szkodę to polecą ojcu zniżki - mam nadzieję, że tak się nie stanie :)

Jeśli chodzi o cenę... te prelki za 2000 to raczej bym odradzał. Za 4000 można już dostać przyzwoity egzemplarz, który nie będzie wymagał dużego wkładu finansowego i po roku nie zostanie po nim rdzawa plama. Oczywiście musisz się liczyć z tym, że większość sprzedających nie inwestuje w auto przed sprzedażą, więc pewnie - a wręcz na pewno - będzie parę rzeczy do zrobienia. Zatem poza OC zostaw sobie jeszcze rezerwę na ewentualne naprawy. Mnie rzeczy konieczne do zrobienia przez pierwszy miesiąc kosztowały około 1000 zł

Jeśli chodzi o auto na początek moim zdaniem prelude nie jest złym wyborem. Jeżdżenie prelą nie jest jakąś wielką sztuką. Na początku reflektory bardzo pomagają ogarnąć gabaryty samochodu ;) Poza tym auto jest wygodne i daje wiele frajdy z jazdy (polecam egzemplarz z 4WSem - tylna oś skrętna). Auto ma spory bagażnik, więc można spokojnie skoczyć gdzieś na wakacje. Jedynym minusem jaki widzę są koszty utrzymania - OC jest dość wysokie i spalanie (choć nie jest jakieś specjalnie duże) też w mniejszym autku byłoby mniejsze.
szwagier

Postawił piw: 1
Otrzymał piw: 3
Auto: Prelude 4WS 2.0 EX '91
Silnik: B30A3 ==> ...

Post No: #6  Postprzez gywer » 2012-02-18, 01:55

a ja napisze tylko tyle, że na temat wad i zalet prelude są oddzielne tematy. na temat OC tez jest temat. na temat kupowania auta za 2000 też znajdziesz dużo wypowiedzi- forum działa długo i na 99,5% swoich pytań znajdziesz odpowiedzi w odpowiednich topicach. zapoznanie się z opcją szukaj znacznie ułatwi odnajdywanie odpowiednich tematów. za 2000 możesz kupić auto z przeznaczeniem na części. 12v w dobrym stanie możnakupić od ok. 3000, 16v od 5.
PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW

697 524 354- DUŻO GRATÓW DO P3G + SERWIS-SWAPY ELEKTRONIKA MECHANIKA

jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
gywer

Postawił piw: 3
Otrzymał piw: 4
Auto: 2x p3g 2x aw11 laguna II shuttle
Silnik: b20a3 16v, b20a7, 4age,f20b8

Post No: #7  Postprzez plewis » 2012-02-18, 09:49

-auto z silnikiem 2,0 zeżre Cie -za 2tys to kupisz wraka tak jak Gywer napisał -zrazisz się w mig... koszta utrzymania są wysokie -części w miarę tanie na rynku wtórnym ,ale jeszcze sobie odpuść "wymarzone auto" -jak już dorośniesz i trochę się objeździsz autem.
posiadam części do III gen 787 426 651
plewis

Auto: Prelude BA4
Silnik: H22A
Ostrzeżenia: 1

Post No: #8  Postprzez Dejvid-rii » 2012-02-18, 10:03

Tak jak koledzy piszą. To auto trzeba obdarzyć szczególnym uczuciem i ono się odwdzięczy, ale na początku możesz się zrazić jak trafisz na kiczowaty egzemplarz. Znowu jak kupisz coś dobrego, to będziesz sam na siebie zły jak podczas parkowania tyłem 4ws Cię zaskoczy, a auto w które przydzwonisz też będzie zaskoczone. Jako rzecze Plewis, Civic chyba będzie najlepszy na początek do nauki wkręcania Hondy na obroty :D
Dejvid-rii

Silnik: B20A5/7

Post No: #9  Postprzez drajwer » 2012-02-18, 13:18

A ja odradzam prelude jako pierwsze auto. A jak czytam, że ubezpieczenie to duży wydatek to mi się nóż otwiera w kieszeni bo wygląda na to, że kolejna prelude może dokończyć swojego żywota w rękach kogoś kogo nie stać na jej utrzymanie. Kup jakiegoś civica do którego części można kupić w kiosku ruchu a potem myśl czy stać cię na coś bardziej egzotycznego.
Tyle ode mnie.
Powodzenia.
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
drajwer

Otrzymał piw: 15
Auto: prelude, legend, civic
Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3

Post No: #10  Postprzez luk22 » 2012-02-18, 13:43

Hmm , widzę ,że opinie dość zróżnicowane . Co do civica , to rodzice posiadali jeszcze nie dawno prawdziwą perełkę . 1991 4g 1.6 VTEC w bardzo dobrym stanie . Gdy go kupiliśmy w 2006r. miał przebieg 60 000 . Choć nie bardzo nadal chce mi się w to wierzyć , to na pewno dużo większy przebieg nie był . Być może ktoś z tego forum zna to auto , bo pamiętam , że kupili go od nas Hondomaniacy ;D No ale troszkę z tematu zszedłem . Wiem już , że będzie trzeba wydać powyżej 4000 . Co do części , to troszkę mnie uspokoiliście , bo myślałem że trudno będzie dostać do niej części i będą bardzo drogie . Na mechaniku troszkę zaoszczędzę , bo znajomy ma niedaleko warsztat . Teraz zastanawiam się nad tym jakiej wersji silnikowej szukać . Dużo jest 2.0 12v , ale to 16v byłoby na pewno ciekawsze . Jak na razie nie rezygnuję z preludy . Jak się przejadę to najwyżej będę miał nauczkę . Dzięki za wszystkie porady i opinie . Jeszcze przemagluję inne tematy na tym forum i zobaczę co z tego ciekawego wyniknie
luk22

Post No: #11  Postprzez drajwer » 2012-02-18, 14:02

Tu masz skorodowanego polifta 16v z gazem za cenę paczki fajek: http://allegro.pl/honda-prelude-3-2-0-1 ... 37160.html
Jak go poobijasz to nie bedzie szkoda a na graty się zwróci w razie czego. Sam silnik z sekwencją jest tyle wart.
drajwer

Post No: #12  Postprzez luk22 » 2012-02-18, 14:28

No dość ciekawa propozycja za te pieniądze . Ale nie chcę kupić samochodu po to , żeby go zajeździć od razu i poobijać . Wręcz przeciwnie . Na początek wystarczy mi auto które poprostu się porusza i dowiezie mnie tam gdzie chcę . Z czasem będę chciał powoli eliminować jego wady ( to wiąże się oczywiście z gotówką którą będzie trzeba w niego włożyć ) .
luk22

Post No: #13  Postprzez Domel » 2012-02-18, 14:33

luk22 napisał(a):Co do civica , to rodzice posiadali jeszcze nie dawno prawdziwą perełkę . 1991 4g 1.6 VTEC w bardzo dobrym stanie .

nie wiem jak teraz ale kilka lat temu jak szukałem z kolegą takiego egzemplarza to w Polsce były może dwa takie na sprzedaż w tym jeden po swapie, więc jeśli faktycznie Twoi rodzice byli w posiadaniu tego modelu z tym silnikiem to chylę czoła :padam: mam nadzieję, że wiedzieliście co posiadacie i ile był wart przy sprzedaży, bo jak poszła za cenę jak zwykłe 1.5 no to ktoś skorzystał na tym i zrobił niezły interes...
wracając do tematu, jeśli się jeszcze uczysz i nie masz pracy ani rodziców którzy mogliby na przyzwoitym poziomie wspierać finansowo Twój zakup to jestem na nie, w tej chwili większość P3G wymaga sporych nakładów finansowych (blacharka, zawieszenie, silnik) wszystko uzależnione od tego co kupisz, to nie golf 3 gdzie części znajdziesz na każdym szrocie, sklepie i za niewielkie pieniądze tu się niestety trzeba liczyć z kosztami i radziłbym dobrze przemyśleć
Nawet Rutkowski krzyczal "gleba!!" :D - 40/-40

Za ten post Domel otrzymał piwo od:
cegielka111
Domel

Postawił piw: 2
Otrzymał piw: 6
Auto: BA4 EX
Silnik: B20A5

Post No: #14  Postprzez luk22 » 2012-02-18, 14:46

nie wiem jak teraz ale kilka lat temu jak szukałem z kolegą takiego egzemplarza to w Polsce były może dwa takie na sprzedaż w tym jeden po swapie, więc jeśli faktycznie Twoi rodzice byli w posiadaniu tego modelu z tym silnikiem to chylę czoła :padam: mam nadzieję, że wiedzieliście co posiadacie i ile był wart przy sprzedaży, bo jak poszła za cenę jak zwykłe 1.5 no to ktoś skorzystał na tym i zrobił niezły interes...

Wielokrotnie uświadamiałem to moim rodzicom . Sam widziałem taki sam model tylko raz gdzieś w okolicach Krakowa . Nasz był sprowadzony bodajże z Włoch i tam ponoć stał w garażu przez kilka lat , okazyjnie wyciągany . Kupiliśmy go w komisie znajomego za 4k ( stał za przeszło 7k ) a sprzedaliśmy go chyba za 4.5 k :D Więc sami zrobiliśmy na nim niezły interes . Sam chciałbym nim jeszcze pośmigać .Pamiętam jakiego miał kopa :D

Co do Preludy . Stałej pracy niestety jeszcze nie mam . A więc może będzie to trzeba rozegrać w taki sposób . Najpierw zajmę się uzbieraniem gotówki ( ok. 8000 zł ) . Gdy już będę miał uzbieraną sumkę , wezmę się za kupno modelu za 4000 - 5000 zł .Zostawię sobie margines 3000 zł na naprawy , przynajmniej te najbardziej konieczne . No i z tego co czytałem , to trzeba szukać jak najbardziej zdrowej budy , bo dużo rdzy oznacza duże wydatki .
Obejrzałem filmik który zamieścił koleś który sprzedaje tą 2.0i w gazie i muszę powiedzieć , że auto jest totalnie przeżarte rdzą . Chyba nie byłaby to dobra baza , jeżeli chciałbym nią troszkę pojeździć .
luk22

Post No: #15  Postprzez nikolai66 » 2012-02-18, 22:15

luk22 napisał(a):[.. A więc może będzie to trzeba rozegrać w taki sposób . Najpierw zajmę się uzbieraniem gotówki ( ok. 8000 zł ) . Gdy już będę miał uzbieraną sumkę , wezmę się za kupno modelu za 4000 - 5000 zł .Zostawię sobie margines 3000 zł na naprawy .

Dobrze kminisz :ok:
A teraz.... DO ROBOTY !
nikolai66

Auto: BA4, BA2 , AAB.
Silnik: A1,A5,ET,(E12GV)

Post No: #16  Postprzez Radek » 2012-02-19, 17:01

Dużo zależy od tego jak będziesz auto traktował. Jak szukasz auto do wciskania pedału w podłogę i latania na ręcznym to rzeczywiście możesz mięć duży problem z utrzymaniem auta. Począwszy od opon do utylizacji... Natomiast jeżeli jesteś spokojnym człowiekiem i szukasz Preludy bo to piękne auto i masz zamiar o nią dbać to nie jest to złe wyjście. Kwestia co kupisz. Najgorszym wyborem będzie zakup szrota a potem stwierdzenie że to jest to i go reanimować do ideału. To jest worek bez dna.

Ja kupiłem prelude dość spontanicznie. Szukałem po prostu dobrego auto w takim budżecie, które by nie było nudne jak seicento czy coś innego w tej cenie.
A że na autach się znam to po oględzinach zapłaciłem i odjechałem autem.

A w ciągu 2 tygodni się okaże czy Prelka u mnie sotaje czy idzie na Allegro...
Radek

Auto: 3g 2.0 EX Automat :)
Silnik: 12V gaźnikowy

Post No: #17  Postprzez luk22 » 2012-02-19, 19:45

Radek napisał(a):Jak szukasz auto do wciskania pedału w podłogę i latania na ręcznym to rzeczywiście możesz mięć duży problem z utrzymaniem auta. Począwszy od opon do utylizacji... Natomiast jeżeli jesteś spokojnym człowiekiem i szukasz Preludy bo to piękne auto i masz zamiar o nią dbać to nie jest to złe wyjście.

Jestem spokojny i chcę kupić Preluda bo jest piękny .Nie mam zamiaru deptać w podłogę ile wlezie i katować auta . To nie u mnie . Zresztą w mojej rodzinie jestem znany z tego , że wszystko szanuję . Wszystko co jest dla mnie cenne ma u mnie miejsce . Nawet gazet nie wyrzucam ( kupuję je od 7 lat ) i wręcz oddaję im cześć :D Także swoje auto będę pieścił i szanował ile się da . A dlaczego Prelude ? Bo jest piękny , szybki , i już w jakimś sensie unikatowy . No i zamiast tracić na wartości , będzie jeszcze cenniejszy.
luk22

Post No: #18  Postprzez Harrykoczargi » 2012-02-20, 22:24

luk22 napisał(a):Wszystko co jest dla mnie cenne ma u mnie miejsce . Nawet gazet nie wyrzucam ( kupuję je od 7 lat )

to sprzedaj tą makulaturę i zobaczysz, że stać cię na rodzynka:P :lool:
Obrazek
Harrykoczargi

Post No: #19  Postprzez luk22 » 2012-02-20, 22:43

No ciekawie by było :D Ale niestety nie byłoby tak łatwo . Jakiś czas temu liczyłem numery i ich wartość i wychodzi na to , że wyddałem na te gazety mniej więcej 950 zł
luk22

Post No: #20  Postprzez Harrykoczargi » 2012-02-20, 22:52

to ty chyba zbierasz metro które jest za darmo :P
Obrazek
Harrykoczargi

Post No: #21  Postprzez luk22 » 2012-02-20, 22:55

hehe , nie . Motor od 2004 roku ( który kiedyś był po 1zł ;) ) kilkanaście numerów AutoŚwiat , Top Gear ostnie 20 numerów .No i zapomniałem podliczyć 3 numery AutoRok . To będzie już ponad 1000 zł .
luk22

Post No: #22  Postprzez drajwer » 2012-02-20, 23:05

Jedyne co prenumeruję to polskiego playboya. Od grudnia 1992 brakuje mi kilku numerów z 97 roku. Ale każdy lubi inne "świerszczyki" ;)
Nie wiem ile jest warta ta kolekcja ale na pewno nie więcej niż wydaję rocznie na piwo.
drajwer

Post No: #23  Postprzez Piter » 2012-02-21, 00:29

drajwer napisał(a):brakuje mi kilku numerów z 97 roku.

a których dokładnie ? ;) bo może będę w stanie pomóc w Twojej kolekcji ;) Chętnie bym trochę miejsca w szufladzie zrobił :lool:
Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów :devilred:
Obrazek
Piter
Supermoderator

Postawił piw: 7
Otrzymał piw: 9
Auto: Prelude 2.0i-16EX
Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3

Post No: #24  Postprzez luk22 » 2012-02-26, 19:24

Przeglądałem dzisiaj znowu oferty na otomoto i pojawił się interesujący model :
http://otomoto.pl/honda-prelude-C23022925.html

Dokładnie w takim kolorze marzy mi się hondziak ... Wszystko wydaje się być bardzo w porządku . Jeszcze tylko poszukać pasowałoby oryginalnych polerowanych felg i skórzanych foteli . To już byłaby bajka . No i może mocniejszej wersji silnikowej
luk22

Post No: #25  Postprzez Fuego3 » 2012-02-26, 19:38

luk22 napisał(a):Dokładnie w takim kolorze marzy mi się hondziak

To jedź do Piachola i obejrzyj jego Niunie :)
Mnie by właśnie kolor nie odpowiadał, ale skoro taki chcesz, to nie ma lepszej okazji.
Obrazek
Gość, kiedy umawiamy się na piwko? :D :pijaki:
Fuego3
Supermoderator

Otrzymał piw: 10
Auto: 2x Prelude3G BA4
Silnik: B20A7 i B20A5

Następna strona

Powrót do 3G Ogólnie