Kultowa za życia

Wszelkie tematy związane z Prelude 3gen.

Moderator: 3G Moderator

Re: Kultowa za życia

Post No: #51  Postprzez Domel » 2011-11-05, 15:48

niewygodne siedzenia są w 4 genie :dobani:
Nawet Rutkowski krzyczal "gleba!!" :D - 40/-40
Domel

Postawił piw: 2
Otrzymał piw: 6
Auto: BA4 EX
Silnik: B20A5

Post No: #52  Postprzez Radek » 2011-11-05, 17:12

Myślę że to czy się komuś podoba czy nie to kwestia gustu. Czy jest 3G lepsza czy gorsza od 4G czy 5G jest trudno ocenić. Każde nowsze auto będzie nowocześniejsze i bezpieczniejsze. Idąc kryteriami: spalanie, bezpieczeństwo, bajery, prawie zawsze nowsze wygrywają.
Radek

Postawił piw: 0
Otrzymał piw: 0
Auto: 3g 2.0 EX Automat :)
Silnik: 12V gaźnikowy

Post No: #53  Postprzez gywer » 2011-11-05, 17:39

Radek napisał(a):Myślę że to czy się komuś podoba czy nie to kwestia gustu. Czy jest 3G lepsza czy gorsza od 4G czy 5G jest trudno ocenić. Każde nowsze auto będzie nowocześniejsze i bezpieczniejsze. Idąc kryteriami: spalanie, bezpieczeństwo, bajery, prawie zawsze nowsze wygrywają.

chyba że weźmiemy pod uwagę stosunek ceny do tego co oferuje auto. i tu już nie jest tak różowo. nowe auta są po prostu za drogie. nie za drogie dla mnie czy kogoś innego. są za drogie w stosunku do tego co oferują. zakup auta zupełnie nowego to nieopłacalny interes, chyba że ktoś nie ma lepszego pomysłu jak wydać pieniądze. za 10 000 można np. 3g w idealnym stanie z bdb wyposażeniem. za 3 razy tyla można mieć nową dacie logan z szybami na korbę i silnikiem 1.4, która przy byle dzwonie się rozleci...
Co do IVg, ciężko znaleźć bardziej niewygodny, nieprzemyślany i nieergonomiczny samochód. jedyne co mi się w nim podoba to deska i zegary, oraz wytrzymałość silników 2.0 i 2.2. jeden z samochodów jakie miałem i prawie nie jeździłem bo jazda nim po prostu nie sprawiała mi żadnej przyjemności. moja dziewczyna która nie lubi kanciatej i głośnej aw11 bez wspomagania, jadąc w trasę i mając wybór między aw a IVg wybrała hondę, jednak po kilku kilometrach wróciła i stwierdziła że jednak pojedzie toyką... :) pomimo zbliżonej masy w IIIg i IVg w nowszej masz wrażenie że prowadzisz auto kilkaset kilo cięższe.
PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW

697 524 354- DUŻO GRATÓW DO P3G + SERWIS-SWAPY ELEKTRONIKA MECHANIKA

jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
gywer

Postawił piw: 3
Otrzymał piw: 4
Auto: 2x p3g 2x aw11 laguna II shuttle
Silnik: b20a3 16v, b20a7, 4age,f20b8

Post No: #54  Postprzez Radek » 2011-11-05, 18:12

Myślę że najbardziej wiarygodnym źródłem jest ilość sprzedanych sztuk. Skoro jakieś auto sprzedaje się kiepsko to o czymś świadczy. Jak się sprzedaje dobrze to też. Ale warto na to patrzeć pod kątem konkurencji bo Dacia Logan, czy Seicento sprzedaż mają super ale czy są dobre?

Co do cen nowych aut... Ktoś musi kupować nowe żeby ktoś mógł kupić używane :) Jeden za 150tys zł kupi wypasione do granic możliwości salonu Mondeo, drugi za tą kasę kupi sobie CLS AMG - 5-6letniego. Kto zrobi mądrze? Wszystko kwestia punktu odniesienia. Do mondeo klocki będą kosztować w ASO 250zł a do drugiego 1800zł :) Ja nie jestem zwolennikiem zakupu aut nowych, wolę używane z charakterem :ok:
Radek

Post No: #55  Postprzez nikolai66 » 2011-11-05, 18:51

waw.ik napisał(a):
nikolai66 napisał(a):
Preludiusz napisał(a):dokładnie, 4 jest za okrągła

cyfik plastik stajl.

prosze cie... siedziales? dotykales? gdzie tam masz twardy plastik?
wnetrze IV gen to najciekawsze wnetrze Lude (moze poza I gen i cwancykami w nim zawartymi). ilosc gadzetow dostepnych do podniesienia standardu IVgen sprawia, ze przelacznikow brakuje.
fotele, pozycja za kierownica, szeroka deska (szczegolnie liczniki LED), grube bezpieczne drzwi... tego nie znajdziesz w innych genach. zewnatrz, kwestia gustu. przod z IV i tyl z V bylby idealnym polaczeniem w moim odczuciu. przyczepic sie mozna do dzialania 4wsa i tyle... chyba, ze komus zalezy na duzym bagazniku i miejscu z tylu (trzeba zauwazyc, ze tworcy preli nie mysleli, ze ludkowie beda chcieli takim autem dojezdzac do szkoly robiac przy okazji zakupy na pobliskim targu).

wiem, ze tu wiekszosc jest mocno oldscoolowa. jedni z wyboru inni z koniecznosci, ale nazywanie IV gen plastikstajl, to lekka przesada. komfortem i rozwiazaniami bije 3gen prawie na kazdej plaszczyznie.

Siedziałem,nie raz.
Jechałem nie raz.
Mocne drzwi ? dobre.
Ciasne wnętrze przód i tył, o bagażniku nie wspomnę.
Ano tak, komfort - cudowne fotele :)
Zalatuje gorzej wykonaną hondą.
Jedynie - jak dla mnie - V-tec ratuje ten model.
nikolai66

Auto: BA4, BA2 , AAB.
Silnik: A1,A5,ET,(E12GV)

Post No: #56  Postprzez drajwer » 2011-11-05, 19:21

gywer napisał(a):Co do IVg, ciężko znaleźć bardziej niewygodny, nieprzemyślany i nieergonomiczny samochód. jedyne co mi się w nim podoba to deska i zegary, oraz wytrzymałość silników 2.0 i 2.2. jeden z samochodów jakie miałem i prawie nie jeździłem bo jazda nim po prostu nie sprawiała mi żadnej przyjemności. moja dziewczyna która nie lubi kanciatej i głośnej aw11 bez wspomagania, jadąc w trasę i mając wybór między aw a IVg wybrała hondę, jednak po kilku kilometrach wróciła i stwierdziła że jednak pojedzie toyką... :) pomimo zbliżonej masy w IIIg i IVg w nowszej masz wrażenie że prowadzisz auto kilkaset kilo cięższe.

Darku pamiętam to auto i myślę, że Twoja i Ani niechęć do tego egzemplarza wynikała przede wszystkim z jego stanu. Nie była to igła ;) Miałeś chyba ze 3 acc IV gen. Jeden z nich, kombi był bardzo nieprzyjemny w jeździe. Głośny, wytłuczony. Za to amerykaniec to zupełnie inna bajka. Miałem okazje jechać zadbaną IV gen i przyznam, że było lepiej niż sie mogłem spodziewać.
Zamiast zachwycać się III genem prowadzimy częstą na PTP dyskusję który gen jest lepszy. Tylko zamiast szukac wad mierzmy te auta ilością zalet. ;)
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
drajwer

Postawił piw: 4
Otrzymał piw: 15
Auto: prelude, legend, civic
Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3

Post No: #57  Postprzez gywer » 2011-11-05, 19:28

to miało miejsce przy drugiej IVg. sprzedałem ją za 10 000. była w stanie perfekcyjnym.to była ta od znajomego Wawa. a pierwsza jaką miałem, owszem, nie była to igła...

jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
gywer

Post No: #58  Postprzez waw.ik » 2011-11-05, 19:46

gywer napisał(a): moja dziewczyna która nie lubi kanciatej i głośnej aw11 bez wspomagania, jadąc w trasę i mając wybór między aw a IVg wybrała hondę, jednak po kilku kilometrach wróciła i stwierdziła że jednak pojedzie toyką... :) pomimo zbliżonej masy w IIIg i IVg w nowszej masz wrażenie że prowadzisz auto kilkaset kilo cięższe.

IVgen jest kilkaset kilo ciezsza od III. i silnik by sie przydal z 30-50KM mocniejszy, zreszta w IIIgen tez. dlatego to nie sa auta sportowe :P
nie widzialem twojej kobiety ale jesli ma ponizej 170cm wzrostu, to rzeczywiscie szukanie pedalow gleboko w podlodze moze nie byc komfortowe. dodajac do tego dluga maske, ktorej konca nie widac (nie oznaczony sterczacymi aerodynamicznymi lampami), moge sobie wyobrazic jej dyskomfort. cofanie tez wymaga znajomosci auta. jednak chocby nie wiem jak kochana byla nie stawiaj jej w roli eksperta motoryzacyjnego :P

Domel : co do komfortu foteli... kwestia gustu. na pewno duzo lepiej trzymaja niz trojkowe ale sa tez twardsze.

nikolai - o bagazniku juz wspominalem, pol metra ziemniakow wklada sie na furgonetke. 2 sakwy z rzeczami na przebranie przez weekend zmiescisz bez problemu. miejsce z tylu? po co w 2gim czy 3cim aucie w domu miejsce z tylu? jest wystarczajaco duzo, by kogos podwiezc (ja podwozilem 3 kumpli do Budapesztu i spowrotem ;) )
crxom tez zarzucisz brak miejsca z tylu? to moze jeszcze s2k? a moze mr2?
Odysey sobie kup :P

dobrze, ze chociaz silniki doceniasz, bo prawde mowiac w IIIgen to troche gruzowate sa. dla mnie to auto z dedykowanymi silnikami nie ma racji bytu poprostu.

a co do nowych aut - powyzej 2000r produkcji - w wiekszosci autami nazwalbym wyrobi 2-ligowe - hyundai, kia itp - stosowane sprawdzone rozwiazania z japonskich aut z poprzedniej epoki. obecne to zazwyczaj maszynki do pomnazania kasy dilerom. szybko i drogo sie psuja, a wymienne sa cale podzespoly za ciezkie pieniadze. o wszechwladnej pseudo-ekologii sterowanej wydumana elektronika nie ma co wspominac.
waw.ik

Post No: #59  Postprzez gywer » 2011-11-05, 20:48

waw.ik napisał(a):
gywer napisał(a): moja dziewczyna która nie lubi kanciatej i głośnej aw11 bez wspomagania, jadąc w trasę i mając wybór między aw a IVg wybrała hondę, jednak po kilku kilometrach wróciła i stwierdziła że jednak pojedzie toyką... :) pomimo zbliżonej masy w IIIg i IVg w nowszej masz wrażenie że prowadzisz auto kilkaset kilo cięższe.

IVgen jest kilkaset kilo ciezsza od III. i silnik by sie przydal z 30-50KM mocniejszy, zreszta w IIIgen tez. dlatego to nie sa auta sportowe :P

to ile waży 4g? 1500kg? z tego co pamiętam to niecałe 1300. a 3g ponad 1200.

nie widzialem twojej kobiety ale jesli ma ponizej 170cm wzrostu, to rzeczywiscie szukanie pedalow gleboko w podlodze moze nie byc komfortowe. dodajac do tego dluga maske, ktorej konca nie widac (nie oznaczony sterczacymi aerodynamicznymi lampami), moge sobie wyobrazic jej dyskomfort. cofanie tez wymaga znajomosci auta. jednak chocby nie wiem jak kochana byla nie stawiaj jej w roli eksperta motoryzacyjnego :P

180cm wzrostu. ekspertem nie jest ale to naprawdę niewygodne auto jest.

Domel : co do komfortu foteli... kwestia gustu. na pewno duzo lepiej trzymaja niz trojkowe ale sa tez twardsze.

to czemu jeżdżą 4g z fotelami od 3g a nie odwrotnie?

nikolai - o bagazniku juz wspominalem, pol metra ziemniakow wklada sie na furgonetke. 2 sakwy z rzeczami na przebranie przez weekend zmiescisz bez problemu. miejsce z tylu? po co w 2gim czy 3cim aucie w domu miejsce z tylu? jest wystarczajaco duzo, by kogos podwiezc (ja podwozilem 3 kumpli do Budapesztu i spowrotem ;) )
crxom tez zarzucisz brak miejsca z tylu? to moze jeszcze s2k? a moze mr2?
Odysey sobie kup :P

tu się muszę zgodzić. w mr2 dużą zaletą jest fakt że nikt Ci się nie próbuje ładować na tył. w 3g zawsze mnie to irytowało...

dobrze, ze chociaz silniki doceniasz, bo prawde mowiac w IIIgen to troche gruzowate sa. dla mnie to auto z dedykowanymi silnikami nie ma racji bytu poprostu.

silniki w 3g to naprawę jedyna poważna wada tego auta. na szczęście h czy f seria daje się dość łatwo zaadaptować.

a co do nowych aut - powyzej 2000r produkcji - w wiekszosci autami nazwalbym wyrobi 2-ligowe - hyundai, kia itp - stosowane sprawdzone rozwiazania z japonskich aut z poprzedniej epoki. obecne to zazwyczaj maszynki do pomnazania kasy dilerom. szybko i drogo sie psuja, a wymienne sa cale podzespoly za ciezkie pieniadze. o wszechwladnej pseudo-ekologii sterowanej wydumana elektronika nie ma co wspominac.

dla tego właśnie kia i hyundai tak ostro zwiększają swój udział w rynku.
ogólnie ceny 3g i 4g a powoli i 5g się zrównują i decyzja o zakupie konkretnej generacji przestaje być uwarunkowana finansami. każda ma swoje wady i zalety, każda ma fanów, a prawda jest jak d... każdy ma swoją :) dla mnie osobiście 4g zbyt przypomina calibrę i jest o wiele mniej sportowy od 3g która przynajmniej prowadzi się jak rasowa rajdówka...

gywer

Post No: #60  Postprzez waw.ik » 2011-11-05, 21:01

gywer napisał(a):ogólnie ceny 3g i 4g a powoli i 5g się zrównują i decyzja o zakupie konkretnej generacji przestaje być uwarunkowana finansami. każda ma swoje wady i zalety, każda ma fanów, a prawda jest jak d... każdy ma swoją :) dla mnie osobiście 4g zbyt przypomina calibrę i jest o wiele mniej sportowy od 3g która przynajmniej prowadzi się jak rasowa rajdówka...

chcialbym przypomniec, ze cali ma bardzo dobry wspolczynnik oporu powietrza, IV gen tez bodaj lepszy niz III. III prowadzi sie niezle, z 4wsem szczegolnie, choc to chybniecie dupa przy zmianie skretu tylnej osi ostatnio na waskim rondzie kosztowalo mnie opone. choc to i tak pikus przy atrakcjach jakie potrafi zafundowac 4ws z IVgen na koleinach.

jakby dalo sie powybierac z roznych genow conieco, to bym latal prela 3 i3/4 gen. :D

wiele bym wybaczyl 3ce ale ciezko mi zapomniec o niepodswietlanych wskazowkach.
waw.ik

Post No: #61  Postprzez nikolai66 » 2011-11-05, 21:06

waw.ik napisał(a):

Szajs ta trójka jak nic :lool:
nikolai66

Auto: BA4, BA2 , AAB.
Silnik: A1,A5,ET,(E12GV)

Post No: #62  Postprzez waw.ik » 2011-11-05, 21:16

nikolai66 napisał(a):
waw.ik napisał(a):

Szajs ta trójka jak nic :lool:

TA, ze niby moja?
moze i tak, kwestia gustu.
a brak wskazowek w nocy przeszkadza i juz. nie wspominajac, ze moze byc kosztowny.
waw.ik

Post No: #63  Postprzez gywer » 2011-11-05, 21:18

masz spalone żarówki. co za różnica czy podświetlane czy oświetlane...?

gywer

Post No: #64  Postprzez plewis » 2011-11-05, 21:29

gywer napisał(a):masz spalone żarówki. co za różnica czy podświetlane czy oświetlane...?

różnica w desing-ie.. :)
sam mam podświetlone tylko tarcze i w nocy jest lipa...
posiadam części do III gen 787 426 651
plewis

Postawił piw: 1
Otrzymał piw: 1
Auto: Prelude BA4
Silnik: H22A
Ostrzeżenia: 1

Post No: #65  Postprzez Radek » 2011-11-05, 21:32

Ja moją po zakupie jechałem 5 godzin po zmroku i zegary wg. mnie BARDZO czytelne. Dokładnie widziałem że wskazowka minęła 185km/h :)
Radek

Post No: #66  Postprzez waw.ik » 2011-11-05, 21:33

gywer napisał(a):masz spalone żarówki. co za różnica czy podświetlane czy oświetlane...?

tarcze mam rowno podswietlane. sa osobne zarowki od wskazowek? jesli tak, to trzeba usunac problem.
waw.ik

Post No: #67  Postprzez gywer » 2011-11-05, 21:41

tak. są osobne dwie żarówki które oświetlają liczniki. są umieszczone nad deską. jak będziesz robił to to polecam założyć dodatkowo na żarówki zielone "kondonki" takie jak np. w popielniczce. światło jest wtedy ładniejsze a widoczność wskazówek wystarczająca.

gywer

Post No: #68  Postprzez Domel » 2011-11-05, 21:42

waw.ik napisał(a):

a czy 24 lata temu były inne auta, które miały podświetlane wskazówki? jeśli nie to porównanie jest z tyłka wyciągnięte, dla mnie to można porównywać elementy z danej epoki, a nie bajery z nowszych aut po drugie nie zauważyłem aby to była jakaś wielka niedogodność trzeciego gena, prędzej bym się uczepił brakiem dodatkowych schowków lub dodatkowej lampki typu map light
Domel

Post No: #69  Postprzez waw.ik » 2011-11-05, 21:54

sprawdze, dziekuje za info.
czlek sie uczy cale zycie i glupi umiera ;)

rzadko jezdze w nocy ale ostatnio wracajac z Firleju ponad 300km "bez licznika" czulem sie malo komfortowo. szczegolnie przed fotoradarami

Domel - kazdy ma swoje priorytety. mnie map light nie potrzebny, schowek wystarczajaco duzy jest na tylnej kanapie. za to nie chcialbym tracic czasu przy krawezniku z kraweznikami, a do tego przydaje sie obserwacja licznika.
moje auto ma jedynie 20 lat i mysle, ze znajdzie sie auto w podobnym wieku z podswietlanymi wskazowkami. np. IV gen z 1992r :P

tyle, ze moj problem najpewniej okaze sie niebyly, bo to pewnie tylko usterka
waw.ik

Post No: #70  Postprzez Domel » 2011-11-05, 22:12

waw.ik napisał(a):Domel - kazdy ma swoje priorytety. schowek wystarczajaco duzy jest na tylnej kanapie.

nie zauważyłem żadnego schowka na tylnej kanapie, no chyba, że miałeś na myśli popielniczkę :D
Domel

Post No: #71  Postprzez drajwer » 2011-11-06, 17:18

waw, faktycznie coś masz nie tak z podświetleniem bo ja w nocy wszystko widzę. Idealnie nie jest więc mozna poprawić fabrykę na dwa sposoby - droższy to wskazówki z citroena xsary (pasują niemal idealnie) a tańszy to pomalowanie wskazówek farbą fluorescencyjną. To drugie rozwiązanie mam w czerwonej. Gdybym wiedział, że interesujesz się tym tematem to bym ci zademonstrował w Firleju jak to u mnie wygląda. Może nastepnym razem :)
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
drajwer

Postawił piw: 4
Otrzymał piw: 15
Auto: prelude, legend, civic
Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3

Post No: #72  Postprzez waw.ik » 2011-11-07, 00:59

drajwer napisał(a): dwa sposoby - droższy to wskazówki z citroena xsary (pasują niemal idealnie) a tańszy to pomalowanie wskazówek farbą fluorescencyjną.

piewszy odpada. widzialem dawno temu zegary jednego asa spod Bydgoszczy po zdjeciu wskazowek. biedak jechal od 40 w gore w dziwnym zakresie. :dobani: a mialo byc lepiej :hyhy:

a farba, moze i fajny pomysl. ale najpierw zobacze u ciebie, tak z przezornosci ;)
na razie wystarczy mi widziec wskazowki noca. ze 3 razy w roku sie przyda ;)
waw.ik

Poprzednia strona

Powrót do 3G Ogólnie