Jakie sprężyny?
Moderator: 3G Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Re: Jakie sprężyny?
jako że większa opona to ilość obrotów w ciągu jednej jednostki czasu bedzie mniejszy, zatem licznik będzie pokazywał mniej niż jedziemy. Tyle chyba w temacie sprężyn 

-

mooha - Posty: 1282
- Postawił piw: 2
- Otrzymał piw: 1
- Auto: nietuzinkowe
- Silnik: B20A9
mooha napisał(a):jako że większa opona to ilość obrotów w ciągu jednej jednostki czasu bedzie mniejszy, zatem licznik będzie pokazywał mniej niż jedziemy. Tyle chyba w temacie sprężyn
no tak

posiadam części do III gen 787 426 651
-

plewis - Posty: 2559
- Postawił piw: 1
- Auto: Prelude BA4
- Silnik: H22A
- Ostrzeżenia: 1
plewis napisał(a):mooha napisał(a):jako że większa opona to ilość obrotów w ciągu jednej jednostki czasu bedzie mniejszy, zatem licznik będzie pokazywał mniej niż jedziemy. Tyle chyba w temacie sprężyn
no tak
racja oczywiście, to miałem na myśli - tylko źle napisałem
Koniec tematu.Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów 

-

Piter - Supermoderator
- Postawił piw: 7
- Otrzymał piw: 9
- Auto: Prelude 2.0i-16EX
- Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3
MaDmAx napisał(a):tak wygląda auto Preludiusza na tych sprężynach:
http://allegro.pl/sportowe-sprezyny-utw ... 58158.html
niezly tjunink. w usa takie zestawy kosztuja 20$. a przyzwoite ok 30 razy tyle.
pewnie po pol roku ze sprezyn zostanie gruboscienna tulejka. jedyne zastosowanie jakie widze dla tego zawiasu, to gwint (o ile material sie nie rozpadnie). do tego dobrac uni sprezyny np. eibach i moze cos z tego bedzie.
Preludiusz sam mowi, ze komfortu brak, a przeca sprezyna niebieska. ciekawe co na to plastiki we wnetrzu i zawieszenie. destrukcji Lude ciag dalszy, w przyspieszonym tempie

eh te forumowe - wypieszczone...
- waw.ik
- Postawił piw: 0
- Otrzymał piw: 0
Wawik, a jeździłeś na tych sprężynach, że tak negatywnie na nie patrzysz? Ja mam czerwone, rok czasu i plastiki są cicho, auto jest twarde, sztywne, niskie, i osobom które czegoś takiego szukają, szczerze polecam.
- Hrabja Miły III
- Auto: BA4 Sałnd Edyszyn
- Silnik: B20A3
Hrabja, waw siedzi w branży i wie co pisze. Nie ma opcji żeby za takie śmieszne pieniądze wyprodukować coś co nie zapewni bezpieczeństwa. Ty masz maks 109KM i używasz auta do lansu, względnie na dojazdy do roboty. Waw ma 200KM i wyczynia ze swoim autem cuda na torze i na drodze. Jakbyś miał wpakowane w auto kilkanaście tysięcy złotych to byś takie chińszczyzny z allegro w cenie dwóch toreb koksu omijał szerokim łukiem. Nie twierdzę, że to szajs i mam nadzieję, że nikt się o tym osobiście nie przekona. Dla mnie wystarczający jest fakt, ze na tym czymś nie ma za grosz komfortu. Równie dobrze mozna by zaspawać zawieszenie na sztywno. Mam progresywne zielone HandRy i jest to dobre rozwiązanie przy zdrowych amorkach. Wysokość wyregulowałem dystansami i jest git. Gwint jest dobry jak się okazyjnie używa auta do śmigania po torze a na codzień chce się mieć ciut wyżej. Jeśli ktoś lubi mega glebę bo lubi lans to niech wkłada najkrótsze sprężyny i nie cuduje. Na cholerę mi zawieszenie w którym co chwila musiałbym się gimnastykować z kluczem?
Gdyby takie rozwiązanie pozwalało na możliwośc ustawienia wysokości stockowej, względnie -20mm i gleby -50mm przy komforcie takich spręzyn jak mam to bym wydał tysiąc złotych albo i lepiej. Ale tak nie jest. Więc czy to coś bedzie kosztowało 100zł czy 2 tysie to nie widze powodu żeby to do siebie pakować.
Gdyby takie rozwiązanie pozwalało na możliwośc ustawienia wysokości stockowej, względnie -20mm i gleby -50mm przy komforcie takich spręzyn jak mam to bym wydał tysiąc złotych albo i lepiej. Ale tak nie jest. Więc czy to coś bedzie kosztowało 100zł czy 2 tysie to nie widze powodu żeby to do siebie pakować.Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6715
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
Drajwer, ja w zadnym wypadku nie mam zamiaru odmawiać Wawikowi tam doswiadczenia czy jego wiedzy. Wiadomo tez, ze nie jest to profi zawieszenie bo takie kosztuje "troche" wiecej. Do latania po torze pewnie się nie nadaje, ale też w codziennym uzytkowaniu jak ktoś lubi mieć twardo jak cholera, to nie jest to złe rozwiązanie.
- Hrabja Miły III
Hrabja Miły III napisał(a): w codziennym uzytkowaniu jak ktoś lubi mieć twardo jak cholera, to nie jest to złe rozwiązanie.
Wytłumacz mi jak dzieciakowi bo czegoś nie rozumiem. Po co do jazdy na co dzień skrajnie twarde i zglebione zawieszenie? To tak jakby dla własnej przyjemności spać w nocy na podłodze a w wolnym czasie klęczeć na grochu. Zero logiki. Czekam na argumenty.
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6715
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
Dla mnie to proste, jeden lubi, drugi nie. Ja osobiście nie lubię miękkiego zawieszenia, więc jeżdżę na twardym, po prostu taka mam preferencje. Po protu lubię podskakiwać na fotelu i robić slalom między koleinami tudzież dziurami, przy tym dobrze się trzyma w zakrętach, i ma do tego aspekt wizualny dla mnie. Mnie to zwyczajnie nie przeszkadza a daje mi mnóstwo radości. Tak samo jak rozważanie dlaczego mam kierownice 26cm bez wspomagania. Bo czuje na niej wszystko, tak po prostu chcę.
Ty np wolisz cos bardziej komfortowego na codzien, ja nie.
Pzdr
Ty np wolisz cos bardziej komfortowego na codzien, ja nie.
Pzdr

- Hrabja Miły III
drajwer napisał(a):Hrabja Miły III napisał(a): w codziennym uzytkowaniu jak ktoś lubi mieć twardo jak cholera, to nie jest to złe rozwiązanie.
Wytłumacz mi jak dzieciakowi bo czegoś nie rozumiem. Po co do jazdy na co dzień skrajnie twarde i zglebione zawieszenie? To tak jakby dla własnej przyjemności spać w nocy na podłodze a w wolnym czasie klęczeć na grochu. Zero logiki. Czekam na argumenty.
na to nie ma argumentów
ktos lubi czekolade z orzechami a ktoś z truskawkami. Jedni lubią trzeć wahaczem, a inni pytali jak podnieść prele jeszcze wyżej. Wszystko zależy od potrzeb i preferencji konkretnej jednostki 
-

mooha - Posty: 1282
- Postawił piw: 2
- Auto: nietuzinkowe
- Silnik: B20A9
Hrabja Miły III napisał(a):Wawik, a jeździłeś na tych sprężynach, że tak negatywnie na nie patrzysz? Ja mam czerwone, rok czasu i plastiki są cicho, auto jest twarde, sztywne, niskie, i osobom które czegoś takiego szukają, szczerze polecam.
na tych nie. ale w IV gen mialem sportowe lesjoforsy (szewdzkie) i bylo mniej wiecej tak wlasnie. po troche ponad roku prela usiadla, a progresji w zawieszeniu bylo jak na lekarstwo,co powodowalo coraz wieksze halasy. bylo twardo + poligumy = nagle scieranie szkliwa na zebach. chce zaznaczyc, ze w/w firma calkiem niezle sobie radzi z wyrobami w standardzie.
oczywiscie jesli ktos lubi twardo bo lubi.. no lubi, co mu zrobic. tyle, ze cierpi na tym auto. ale poniewaz przyjemnosci kosztuja...

powinno byc zazwyczaj miekko, a w razie co dalej niet.
macie tam swoje metody utwardzania amorkow i chyba gdzies o przerabianiu sprezyn czytalem. mozna przeciez dorwac jakas w miare sprezyne i polozyc na tych gwintach. opcja w miare ciekawa, bo moze byc tanio i uniwersalnie. jednak z samymi sprezynami z omawianego zestawu nadziei wielkich bym nie wiazal. ot, wersja testowa/przejsciowa, poki sie nie znajdzie czegos na podmiane. szkoda sie rozczarowac. z takich powodow wielu goni "zrobione" auta. nie chce sie 2x pakowac w te same koszta. w Polsce jestesmy za biedni na kupowanie kiczu

na wspomnianych eibachach jezdzi sie naprawde fajnie.
http://allegro.pl/sprezyny-eibach-sport ... 74672.html
takie przyciac i wsadzic w gwint mogloby byc niezle. tyle, ze koszt w sumie wychodzi nie wiele mniej niz import i zostaje slabe ogniwo w postaci gwintu niewiadomego pochodzenia.
a naprawde fajny zestaw macie tu pokazany:
http://hondaprelude.pl/forum/viewtopic. ... 9&start=70
(mozna klikac, to nie wirus, choc link pewnie budzi obrzydzenie
)- waw.ik
waw.ik napisał(a):http://allegro.pl/sprezyny-eibach-sport ... 74672.html
takie przyciac i wsadzic w gwint mogloby byc niezle. tyle, ze koszt w sumie wychodzi nie wiele mniej niz import i zostaje slabe ogniwo w postaci gwintu niewiadomego pochodzenia.
a naprawde fajny zestaw macie tu pokazany:
http://hondaprelude.pl/forum/viewtopic. ... 9&start=70
(mozna klikac, to nie wirus, choc link pewnie budzi obrzydzenie)
te sprężyny eibacha czarne, tyle że do preli, to syf. przynajmniej ja nie wiem do czego można by je założyć. mają generalnie długość stockowych ale są miękkie, i na tym polega obniżenie. auto na tym pływa jak balia na oceanie. przy twardych amorach nie radzą sobie z rozciągnięciem złożonego amora i po sekwencji dołków, o co w Polsce nie trudno nagle opona zaczyna przycierać...
PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW
697 524 354- DUŻO GRATÓW DO P3G + SERWIS-SWAPY ELEKTRONIKA MECHANIKA
jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
697 524 354- DUŻO GRATÓW DO P3G + SERWIS-SWAPY ELEKTRONIKA MECHANIKA
jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
-

gywer - Posty: 2683
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 4
- Auto: 2x p3g 2x aw11 laguna II shuttle
- Silnik: b20a3 16v, b20a7, 4age,f20b8
no to czarne beda marne 
trzeba by czerwonych takich jak u rycha. ewentualnie innych, ktore zadzialaja. tak czy siak dobry spring kosztuje.

trzeba by czerwonych takich jak u rycha. ewentualnie innych, ktore zadzialaja. tak czy siak dobry spring kosztuje.
- waw.ik
• Strona 2 z 2 • 1, 2
-