zegarek
Moderator: 3G Moderator
• Strona 1 z 1
zegarek
Temat stworzony dla osób starszych które mają problemy ze wzrokiem.
Denerwuje was przygasający zegarek po włączeniu świateł?
Jest rozwiązanie, wystarczy wyjąć zegarek i obciąć czerwony kabel po czym zaizolować dwa końce tego kabla i wsadzić zegarek na miejsce.
Zdjęcia z tej trudnej operacji wieczorem.
Denerwuje was przygasający zegarek po włączeniu świateł?
Jest rozwiązanie, wystarczy wyjąć zegarek i obciąć czerwony kabel po czym zaizolować dwa końce tego kabla i wsadzić zegarek na miejsce.
Zdjęcia z tej trudnej operacji wieczorem.
Ostatnio edytowano 2011-09-02, 22:37 przez Harrykoczargi, łącznie edytowano 1 raz
-

Harrykoczargi - Posty: 1960
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 1
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
Re: zegrek
Harry, pół forum ma tak zrobione. 
Ale gratuluję wytrwałości w zakładaniu tego ciekawego tematu

Ale gratuluję wytrwałości w zakładaniu tego ciekawego tematu

Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6715
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
Niech ktoś elektronikowaty pomysli teraz żeby obcięty czerwony kabelek podpiąć do czujnika natężenia światła na zewnątrz żeby po zmroku podświetlenie się zapalało. No bo sorry ale w nocy świecący zegarek jest uciążliwy dla wzroku. Jestem pewien, że koszt czegoś takiego zamknie się w złotówce ale nie każdy to ogarnie. 

-

Hehe niby takie proste ale nie wiedzialbym jak to zrobic a juz chcialem u siebie to ogarnac
Tylko mam jedno pytanie, czy to ma jakies inne zastosowanie poza tym ze lepiej widac zegarek?;>:)
Tylko mam jedno pytanie, czy to ma jakies inne zastosowanie poza tym ze lepiej widac zegarek?;>:)-

Gliszczu - Posty: 84
- Postawił piw: 1
- Auto: Prelude 2.0i-16
- Silnik: B20A9
Drajwer, taki temat juz jest. Bodaj Tomator to wykonał.
Mi wystarczy obcięty kabelek, bo w nocy ten zegarek kompletnie mi nie przeszkadza.
Co nie zmienia faktu, że japońce nie przewidzieli głupoty niektórych, żeby nakazać w słoneczny dzień jazdę na światłach
Mi wystarczy obcięty kabelek, bo w nocy ten zegarek kompletnie mi nie przeszkadza.
Co nie zmienia faktu, że japońce nie przewidzieli głupoty niektórych, żeby nakazać w słoneczny dzień jazdę na światłach

Gość, kiedy umawiamy się na piwko?

-

Fuego3 - Supermoderator
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 10
- Auto: 2x Prelude3G BA4
- Silnik: B20A7 i B20A5
Wpadłem teraz na inny pomysł. Trzeba zrobić tak żeby podczas jazdy na światłach w zderzaku zegarek się świecił (bo na takich światłach jeżdżę w dzień) a kiedy włącza się światła mijania (otwierane) żeby podświetlenie przygasało. Na otwieranych lampach i tak jeżdżę tylko kiedy robi się ciemniej lub w deszczową pogodę. A wtedy zegarek widać bo słońce nie świeci 
Nie wymaga to umiejętności jakie posiada m.in. Tomator (też mi światało, że poza czujnikiem deszczu kobinował z podświetleniem) i można to zrobić wpinając się kabelkiem od podświetlenia zegarka w odpowiedni kabel włącznika świateł.
Mirek, kitajce nie przewidzieli, że po 20 latach zaostrzą się wymogi bezpieczeństwa. Zobacz, że nasze prele, które nie należały do najtańszych aut nie są specjalnie bezpieczne. Teraz byle corsa ma ze sześć poduszek powietrznych, pasy pirotechniczne i strefy kontrolowanego zgniotu. A jest autem kilka klas niżej.

Nie wymaga to umiejętności jakie posiada m.in. Tomator (też mi światało, że poza czujnikiem deszczu kobinował z podświetleniem) i można to zrobić wpinając się kabelkiem od podświetlenia zegarka w odpowiedni kabel włącznika świateł.
Mirek, kitajce nie przewidzieli, że po 20 latach zaostrzą się wymogi bezpieczeństwa. Zobacz, że nasze prele, które nie należały do najtańszych aut nie są specjalnie bezpieczne. Teraz byle corsa ma ze sześć poduszek powietrznych, pasy pirotechniczne i strefy kontrolowanego zgniotu. A jest autem kilka klas niżej.
-

drajwer napisał(a):
nie wiem jaki ma sens porównywanie dzisiejszej motoryzacji do dwudziestoletnich Prelude? Technika, wymogi i standardy się przecież zmieniają
Nawet Rutkowski krzyczal "gleba!!"
- 40/-40
- 40/-40-

Domel - Posty: 716
- Postawił piw: 2
- Otrzymał piw: 6
- Auto: BA4 EX
- Silnik: B20A5
drajwer napisał(a):Niech ktoś elektronikowaty pomysli teraz żeby obcięty czerwony kabelek podpiąć do czujnika natężenia światła na zewnątrz żeby po zmroku podświetlenie się zapalało. No bo sorry ale w nocy świecący zegarek jest uciążliwy dla wzroku. Jestem pewien, że koszt czegoś takiego zamknie się w złotówce ale nie każdy to ogarnie.
Darek... proponuje obciac czerwony kabelek i w miejsce rozciecia dac normalny przelacznik (oczywiscie poprowadzic go gdzie indziej niz przy zegarku). Wtedy kiedy chcemy mamy jasniejszy lub ciemniejszy zegarek
koszt... zamknie sie w 15zl
---> 80gr przycisk, 14zl czteropak piwka zeby sie rece nie trzęsły przy lutowaniu 
Biała Honda, właśnie ją mam!! Biała Honda, szybsza niż wygląda!!
-

Mlodyrychu - Posty: 4651
- Postawił piw: 2
- Otrzymał piw: 2
- Auto: Prelude 3gen
- Silnik: B20A9
Adam, nawet taki gamoń jak ja jest w stanie założyć przełącznik. Ale zauważ, że automat byłby bezobsługowy. Kupiłem na allegro kilka lamp na bateryjki słoneczne wpijanych w ziemię, które po zmroku oświetlaja mi chodnik. W dzień się ładują a w nocy świecą. Poza baterią słoneczną i żarówką mają też czujnik światła. Koszt całej lampy to 5zł. Ile może zatem kosztować czujnik światła? 10gr?
Domel, moja wypowiedź, którą zacytowałeś wyrwaną z kontekstu była ripostą na to co napisał Fuego.
Domel, moja wypowiedź, którą zacytowałeś wyrwaną z kontekstu była ripostą na to co napisał Fuego.

-

No to ja poszedłem na lepszą łatwiznę. Kupiłem przewód i przełącznik. W dzień odłączam ów przewód aby było widać zegarek, a w nocy włączam aby nie rozpraszał
. Ot cała filozofia, a koszt jakieś 5 zł. Próbowałem z tymi fotorezystorami ale nie znam się na tym i gdzieś mi się teraz one walają po kartonach.
. Ot cała filozofia, a koszt jakieś 5 zł. Próbowałem z tymi fotorezystorami ale nie znam się na tym i gdzieś mi się teraz one walają po kartonach.-

Dejvid-rii - Posty: 248
- Silnik: B20A5/7
Tylko ja zauważyłem, że w tytule jest "zegrek" a nie "zegarek"?
"Umiesz prawdę mówić, naucz się też prawdy słuchać."
-

Tutaś - Jełop
- Otrzymał piw: 3
- Silnik: B20A3
Tutaś napisał(a):Tylko ja zauważyłem, że w tytule jest "zegrek" a nie "zegarek"?
oj tam oj tam kolega głodny był i zjadła

-

Dejvid-rii - Posty: 248
- Silnik: B20A5/7
• Strona 1 z 1