Udrażnianie tylnych odpływów

Tutaj zamieszczamy tylko gotowe opisy i informacje.

Moderator: 3G Moderator

Udrażnianie tylnych odpływów

Post No: #1  Postprzez Woydi » 2009-10-30, 22:52

Sam temat, jak również opis jest bardzo trywialny, niemniej doszedłem do wniosku że warto poruszyć tę kwestię.
Zainspirowany między innymi tym, że mnie dotknął ten problem, jak również kilkoma pytaniami jak to zrobić, moją początkową niewiedzą, w końcu desperacją jednego z użytkowników, który wyjął cały szyberdach a i tak póżniej ciekło (nie powiem kto) :rotfl:

Jeśli wchodzisz do Preli i przy pierwszym hamowaniu cieknie spod szyberdachu, zalewając Ciebie i Twoich pasażerów, to znak, że masz niedrożne tylne odpływy.
Czasem ilość wody, która się wylewa potrafi zadziwić, mój niechlubny bilans dnia wczorajszego (mokre: bluza, spodnie, fotel, nawet okulary) :D

Potrzebne nam będą: ścierka - najlepiej duża, naczynie na wodę (może być butelka), kawałek drutu (najlepiej struna od gitary, linka hamulcowa od roweru itp), mały śrubokręt krzyżowy, trochę cierpliwości i maksymalnie 15min czasu.

1. Zaczynamy od zlokalizowania strefy roboczej:
Miejsce "zero" znajduje się w bagażniku. Węże odpływowe których poszukujemy znajdują się w bagażniku pod "boczkami" za wykładziną. Z lewej strony, będzie to tuż za "półeczką" z prawej natomiast centralnie pod anteną, za skrzynką z narzędziami.
Obrazek Obrazek

2. Lewa strona strony: wyciągamy zabawki z półeczki, robimy troszkę miejsca w bagażniku. Następnie zabieramy się ostrożnie do zdjęcia spinek trzymających wykładzinę (dwie z boku po obu stronach półki i jedna na górze), następnie odkręcamy śrubokrętem krzyżowym, trzy śrubki podtrzymujące półkę.
Obrazek Obrazek

3. Odginamy wykładzinę i szukamy takiego widoku (tu akurat zdjęcie z prawej strony, ale strona lewa wygląda analogicznie)
Obrazek

4. Wyjmujemy wąż i końcówkę wchodzącą w otwór techniczny. Najbardziej prawdopodobne, że wyciągniemy sam wąż bez końcówki, wtedy przyda się ściera i naczynie na wodę, gdzie pozwolimy aby wyleciał nadmiar wody, najczęściej z cuchnącym szlamem.
Po wyjęciu węża i opanowaniu wycieku, wydobywamy końcówkę z otworu technicznego:
Obrazek Obrazek Obrazek

5. Następnie przystępujemy do czyszczenia, tutaj przyda linka (jak na zdjęciu), którą czyścimy wąż z resztek szlamu (można wyciągnąć zgniłe liście, małe kamyki, pełno błota itd).
To samo czynimy z końcówką dokładnie czyszcząc linką i polewając wodą.
Najwięcej problemów nastręcza nasadka na wąż (mniejszy element pokazany na zdjęciu).
Zbiera najwięcej syfu, skutecznie blokując przepływ wody w gumowej końcówce na wąż.
Osobiście, zdecydowałem się nie zakładać jej ponownie.
Obrazek Obrazek

6. Po oczyszczeniu przystępujemy do montażu:
Najłatwiej będzie nam zacząć od umieszczenia gumowej końcówki w otworze technicznym.
Umieszczenie w otworze, może być trochę kłopotliwe, ze względu na pierścień przy wylocie końcówki, który trzeba tam umieścić. Jeżeli końcówka znalazła się już na swoim miejscu, wciskamy węża do końcówki i gotowe.

7. Później wykładzina wędruje na swoje miejsce, zakładamy spinki, przykręcamy śrubki i przenosimy się na prawą stronę.
Czyszczenie węża odpływowego z prawej strony wygląda analogicznie, zdejmujemy skrzynkę z narzędziami, wyjmujemy lewarek, zdejmujemy trzy spinki, odginamy wykładzinę i czyścimy jak z lewej strony...

Mam nadzieję, że ten opis, który przerósł trochę treść, pomoże komuś pozbyć się powodzi w aucie.
Polecam ten zabieg wszystkim, nawet jeśli w tej chwili nie cieknie.
Ilość szlamu, która się kumuluje prędzej czy później prowadzi do podtopień.

Ps. Podziękowania dla PIeszczoHa, który wskazał mi gdzie szukać odpływów, oraz wojtka, który wczoraj przy mnie dokonał tego zabiegu w jednej Preludzie.
Ostatnio edytowano 2010-01-18, 00:15 przez Woydi, łącznie edytowano 2 razy
本田 坡露 霜白
Woydi

Postawił piw: 1
Otrzymał piw: 0

Re: Udrażnianie tylnych odpływów

Post No: #2  Postprzez Gierek » 2009-10-31, 11:30

chwała Tobie! w koncu ktoś oswiecił mnie co mam zrobić by nie lała się woda na mnie litrami z szyberdachu :hyhy:
Gierek

Postawił piw: 0
Silnik: B20A3

Post No: #3  Postprzez PIeszczoH » 2009-10-31, 19:44

nie chwa la tylko Browar :)
poszedł
SPRZEDAM - Części do CA5, HONDA ACCORD AERODECK
Jeep Grand Cherokee 2001 4,7 V8
Porsche 924S - jest i daje radość
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A20A3 - sprzedana
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A/C, A20A3 - sprzedana
PIeszczoH

Otrzymał piw: 1

Post No: #4  Postprzez hajfal » 2009-11-01, 00:28

Bardzo fajnie opisane, na pewno kiedyś się przyda, bo jak na razie szyber szczelny, ale nigdy nic nie wiadomo, co śląskie powietrze jest w stanie zrobić z naszymi bestiami ;)
Szybkie kobiety i piękne samochody +10 do adrenaliny
hajfal

Post No: #5  Postprzez cegielka111 » 2009-11-01, 10:20

Woydi, do kompletu zrób jeszcze fotorelację przednich odpływów ;)
Części 6 0 4 5 5 4 0 1 2 Honda -> ホンダ Prelude -> プレリュード
cegielka111

Postawił piw: 3

Post No: #6  Postprzez Harrykoczargi » 2009-11-01, 10:23

A odpływy w 2g są tak samo umieszczone??
Obrazek
Harrykoczargi

Postawił piw: 4
Auto: Prelude BA2 i BA4
Silnik: B20A1 i B20A9

Post No: #7  Postprzez Piter » 2009-11-01, 11:13

Harrykoczargi napisał(a):A odpływy w 2g są tak samo umieszczone??

nie. Tylne idą nie wiedzieć czemu w próg, który potem m.in. z tego powodu gnije, bo woda i cały syf spływają w próg i wymywają m.in. zabezpieczenie antykorozyjne.

Myślę jednak, że można to przerobić, aby było tak jak w 3G. U mnie przy okazji prac blacharskich zostało to zrobione jeszcze inaczej i wąż wychodzi już zupełnie poza próg, ale taka była inwencja Pana blacharza.

A procedura przedstawiona przez Woydiego jest bardzo fajnie napisana i za to leci browar ode mnie :)
Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów :devilred:
Obrazek
Piter
Supermoderator

Postawił piw: 7
Otrzymał piw: 9
Auto: Prelude 2.0i-16EX
Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3

Post No: #8  Postprzez Żabka13 » 2009-11-01, 13:03

Przydatne i jak najbardziej przystępnie napisane :) i już nic się nie leje :D no może oprócz piwka ;)
Żabka13

Post No: #9  Postprzez Pawieł » 2009-11-01, 21:59

Bardzo przydatny opis :) browar leci ;)

Ja ostatnio tez się za to zabrałem tylko że ja zrobiłem to inaczej :)

Zalało mi już całe auto po ostatnich deszczach :/ wszystko było mokre także postanowiłem wykręcić wszystko ze środka włącznie z podsufitką :) przednie odpływy nie były tak strasznie zatkane wystarczyło przedmuchać :) natomiast tylnie to masakra :/ zrobiłem tak jak w opisie wyleciał syf , ale jeszcze na końcu przedmuchałem je z drugiej strony i wyleciało wszystko z całego odpływu :)

Także teraz powinno byc wszystko dobrze :)

pozdro :)
Pawieł

Post No: #10  Postprzez cisek33 » 2009-11-04, 08:43

no przydatny opis :hyhy: ja się ostatnio zdziwiłem bo nie miałem tego problemu ;) a tu przy podnoszeniu auta by poskręcać zawieszenie zaczyna mi woda lecieć na fotel pasażera :zdziwko: no to podstawiłem wiaderko i po sprawie :lool: ale jak będzie przetransportowana do garażu to trzeba udrożnić te odpływy :]
cisek33

Postawił piw: 1
Auto: Accord Aerodeck
Silnik: F22B5

Post No: #11  Postprzez Szpura » 2010-06-24, 10:53

stary temat, nowe piwo ;) chwala Ci :D lece czyscic :hyhy:
Szpura

Silnik: b20a9

Post No: #12  Postprzez feecle » 2010-06-24, 12:33

Udrożniłem odpływy również u siebie. Niczego nie wyrzucałem. Gumowe końcówki pozwalają na łatwe wyczyszczenie odpływów gdy się ponownie zapchają.
EngineArt.pl
Motoryzacyjna sztuka użytkowa - stoliki z silników!
feecle

Post No: #13  Postprzez Szpura » 2010-06-24, 17:55

a teraz moze z przednimi fotorelacja ?:D
Szpura

Silnik: b20a9

Post No: #14  Postprzez ViruS » 2011-05-15, 16:22