Przejściówka ECU z A9 na A7
Moderator: 3G Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Przejściówka ECU z A9 na A7
Jako że parę osób już pytało już o taki wynalazek, postanowiłem utworzyć ten temat 
Mianowicie chodzi o przejściówkę ECU żeby po wiązkę od A9 wpiąć ECU z A7-ki.
Na początek napiszę czego będziemy potrzebowali:
1- Kawałek wiązki z przedlifta który dochodzi do ECU ( wystarczy 20cm )

2- Wtyk OBD1, potrzebny będzie jakiś hondowski komputer z wtykiem OBD1

3- Potencjometr liniowy 10kOhm który zastąpi na "IMA sensor" ( chyba że ma ktoś oryginalny IMA sensor )

4- Czujnik ciśniea atmosferycznego "PA sensor" i wtyczka

5- Blacha do ECU z przedlifta no i najważniejsze ECU A7

6- Narzędzia jakie przydadzą się nam do wykonania
: lutownica, kalafonia, cyna, odsysacz cyny, koszulki termokurczliwe,obcinaczki.
A wiec do zabieramy się do roboty :hyhy:
Przygotowujemy sobie wiązkę, rozdzielamy wszystkie kable żeby łatwiej się je obrabiało.
Następnie przygotowujemy wtyk OBD1 ( do wylutowania dobrze użyć "odsysacza" cyny ) prostujemy nóżki wtyku dla ułatwienia i estetyki. Do odseparowania nóżek wtyku ( żeby nie zrobić zwarcia ) użyje koszulek termokurczliwych. Przy lutowaniu trzeba pamiętać włożeniu koszulki przed przylutowaniem do nóżki wtyku.
Musimy pamiętać że przejściówka musi być jak najsmuklejsza, nie mamy za dużo miejsca na jej umiejscowienie. Dobrze jest ustawić równolegle wtyk i wiązkę, tak blisko jak to to możliwe. Obcinamy kable po kolei (ucinamy i lutujemy) chodzi oto żeby ładnie poukładać kable dla ładu i składu
Poniższe zdjęcie przedstawia połączenia pinów, z lewej strony piny z A9 zaś z prawej, A7. X oznacza pusty pin (niepotrzebne)
Jak by ktoś chciał sobie sprawdzić

A tu jak liczyć piny na złączu:

ECU od A9 posiada wbudowany PA sensor ,a A7 nie. Dlatego potrzebny będzie oryginalny sensor.
Za to żeby cieszyć się samochodem nie posiadającym sondy potrzebny jest IMA sensor.
Tu wystarczy potencjometr liniowy 10kOhm, według manuala przy prawidłowej pracy IMA powinien mieć wartość 4-6 kOhm. Bierzemy miernik i ustawiamy potencjometr na 5kOhm i zaznaczamy sobie jakoś (żeby co chwile nie mierzyć).
I podłączamy odpowiednio:
masa -> C12 (robisz mostek)
sygnał -> B20
+5V (VCC) -> C13 (robisz mostek)

Efekt końcowy powinień wyglądać mniej więcej tak

Pragnę podziękować Preludolcowi za sprawdzenie i wszystkie nurtujące mnie pytania
Podziękowania również dla Gywera za stare ECU pod OBD1
Jeśli gdzieś popełniłem błąd to proszę go wskazać, z góry dziękuje.

Mianowicie chodzi o przejściówkę ECU żeby po wiązkę od A9 wpiąć ECU z A7-ki.
Na początek napiszę czego będziemy potrzebowali:
1- Kawałek wiązki z przedlifta który dochodzi do ECU ( wystarczy 20cm )

2- Wtyk OBD1, potrzebny będzie jakiś hondowski komputer z wtykiem OBD1

3- Potencjometr liniowy 10kOhm który zastąpi na "IMA sensor" ( chyba że ma ktoś oryginalny IMA sensor )

4- Czujnik ciśniea atmosferycznego "PA sensor" i wtyczka

5- Blacha do ECU z przedlifta no i najważniejsze ECU A7

6- Narzędzia jakie przydadzą się nam do wykonania
: lutownica, kalafonia, cyna, odsysacz cyny, koszulki termokurczliwe,obcinaczki.A wiec do zabieramy się do roboty :hyhy:
Przygotowujemy sobie wiązkę, rozdzielamy wszystkie kable żeby łatwiej się je obrabiało.
Następnie przygotowujemy wtyk OBD1 ( do wylutowania dobrze użyć "odsysacza" cyny ) prostujemy nóżki wtyku dla ułatwienia i estetyki. Do odseparowania nóżek wtyku ( żeby nie zrobić zwarcia ) użyje koszulek termokurczliwych. Przy lutowaniu trzeba pamiętać włożeniu koszulki przed przylutowaniem do nóżki wtyku.
Musimy pamiętać że przejściówka musi być jak najsmuklejsza, nie mamy za dużo miejsca na jej umiejscowienie. Dobrze jest ustawić równolegle wtyk i wiązkę, tak blisko jak to to możliwe. Obcinamy kable po kolei (ucinamy i lutujemy) chodzi oto żeby ładnie poukładać kable dla ładu i składu
Poniższe zdjęcie przedstawia połączenia pinów, z lewej strony piny z A9 zaś z prawej, A7. X oznacza pusty pin (niepotrzebne)
Jak by ktoś chciał sobie sprawdzić

A tu jak liczyć piny na złączu:

ECU od A9 posiada wbudowany PA sensor ,a A7 nie. Dlatego potrzebny będzie oryginalny sensor.
Za to żeby cieszyć się samochodem nie posiadającym sondy potrzebny jest IMA sensor.
Tu wystarczy potencjometr liniowy 10kOhm, według manuala przy prawidłowej pracy IMA powinien mieć wartość 4-6 kOhm. Bierzemy miernik i ustawiamy potencjometr na 5kOhm i zaznaczamy sobie jakoś (żeby co chwile nie mierzyć).
I podłączamy odpowiednio:
masa -> C12 (robisz mostek)
sygnał -> B20
+5V (VCC) -> C13 (robisz mostek)

Efekt końcowy powinień wyglądać mniej więcej tak

Pragnę podziękować Preludolcowi za sprawdzenie i wszystkie nurtujące mnie pytania

Podziękowania również dla Gywera za stare ECU pod OBD1
Jeśli gdzieś popełniłem błąd to proszę go wskazać, z góry dziękuje.
Ostatnio edytowano 2012-02-10, 17:39 przez glina, łącznie edytowano 1 raz
W końcu B20A9 

-

glina - Posty: 542
- Postawił piw: 2
- Otrzymał piw: 8
- Auto: Honda Prelude BA4
- Silnik: B20A9
Re: Przejściówka ECU z A9 na A7
Brawo Tomek! W końcu "mityczna" przejściówka wyszła na światło dzienne
Już w samochodzie? Jaki średni koszt takiej operacji? Pomijając ECU od A7. Poszło piwo 
Już w samochodzie? Jaki średni koszt takiej operacji? Pomijając ECU od A7. Poszło piwo 
-

Zaybatsu - Posty: 141
- Postawił piw: 1
- Otrzymał piw: 1
- Auto: 90' Honda Prelude 4WS
- Silnik: B20A5/A7
Zaybatsu napisał(a):Brawo Tomek! W końcu "mityczna" przejściówka wyszła na światło dzienneJuż w samochodzie? Jaki średni koszt takiej operacji? Pomijając ECU od A7. Poszło piwo
Tak w samochodzie ale jeszcze bez PA sensora i dla tego wywala mi błąd 13, ale już niedługo będzie
Co do kosztu takiej zabawki to może być różny, zależy po jakich kosztach zdobędziesz graty. Najtrudniejsze według mnie będzie zdobycie kawałka wiązki od OBD0 nie koniecznie musi to być prelude (każda honda z OBD0) . Najlepiej na jakimś szrocie z Civica IV gen. ECU z OBD1 masz u siebie w aucie, choć ja wolałem sobie oryginalne ECU zostawić na zapas, za 50zł dostaniesz. Potencjometr 1zł
, termokurczliwe jakieś 3zł
, PA sensor 50zł.P.S. Dzięki za bro

W końcu B20A9 

-

glina napisał(a):Najtrudniejsze według mnie będzie zdobycie kawałka wiązki od OBD0 nie koniecznie musi to być prelude (każda honda z OBD0) . Najlepiej na jakimś szrocie z Civica IV gen.
Niekoniecznie. Gywer spalił sporo wiązek z A5 a tam jest taka sama kostka jak w A7. Ja kupiłem kiedyś wiązkę od A7 od oszusta o nicku haczyk. Wysłał mi same kostki z 30cm kabli. Jak coś to odsprzedam za 50zł z wysyłką.
ECU od A7 tez mam ale zostawiam sobie na zapas.
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6715
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
I tym sposobem odbierasz innym chleb
Stage 1 is dead
Stage 2 in progres and ?
Stage 2 in progres and ?
-

Ostry - Posty: 1836
- Postawił piw: 0
- Auto: P3G
- Silnik: B20A?z+
Maćku, ja czy glina?
To, że jestem skłonny oddać komuś za symboliczne 50zł kawałek wiązki, która lezy u mnie od 4 lat i na pewno jej nie wykorzystam, to chyba dobrze
To, że jestem skłonny oddać komuś za symboliczne 50zł kawałek wiązki, która lezy u mnie od 4 lat i na pewno jej nie wykorzystam, to chyba dobrze

-

Drajwer chodzi mi o autora tej modyfikacji.
A to,że oddasz za 50zł. komuś wiązkę to ok bo masz na kilka litrów paliwa lub inne rzeczy .
A to,że oddasz za 50zł. komuś wiązkę to ok bo masz na kilka litrów paliwa lub inne rzeczy .
Stage 1 is dead
Stage 2 in progres and ?
Stage 2 in progres and ?
-

Ostry napisał(a):I tym sposobem odbierasz innym chleb
a wystawiasz fakturę?

Nawet Rutkowski krzyczal "gleba!!"
- 40/-40
- 40/-40-

Domel - Posty: 716
- Otrzymał piw: 6
- Auto: BA4 EX
- Silnik: B20A5
Jak Cię to bawi Domel to zobaczymy czy kiedyś będziesz skuczał ,że ta czy tamta część jest za droga to wtedy dostaniesz paragon fakturę i cokolwiek innego,a najlepszym przykładem tego jest sytuacja gdzie gro osób pisze się na zlot a w ostatniej chwili płaczą ,że nie mogą przyjechać bo kasy nie mają .
Żenada.
Żenada.
Stage 1 is dead
Stage 2 in progres and ?
Stage 2 in progres and ?
-

Ostry napisał(a):I tym sposobem odbierasz innym chleb
Myślałem że forum ma pomagać
Tak samo można mieć pretensje do Volksa że zrobił temat o H22 a do ciebie Macieju za temat o A7 16V. To że pokazałem jak nie znaczy że każdy sobie zrobi

W końcu B20A9 

-

glina napisał(a):Ostry napisał(a):I tym sposobem odbierasz innym chleb
Myślałem że forum ma pomagać![]()
Bo po to jest forum
A Maćka najwyraźniej pogryzło, nie wiem o co ma żal. Wszystko wynika z manuala i zawartych w nim schematów, a Tobie się chciało to po prostu opisać - i chwała Ci za to 
Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów 

-

Piter - Supermoderator
- Postawił piw: 7
- Otrzymał piw: 9
- Auto: Prelude 2.0i-16EX
- Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3
Owszem forum ma pomagać.Więc jeśli ktoś będzie chciał taką przejściówkę to niech zapłaci i się mu zrobi.
Taką formę pomocy wyznaję.
Czasy są wredne .
Czasy są wredne .
Stage 1 is dead
Stage 2 in progres and ?
Stage 2 in progres and ?
-

Uważam, że ani Glina ani Ostry Ameryki nie odkryli porównując manuale
A, że teraz jest to opisane na forum nie sądze aby wszyscy rzucili się na robienie takiej przejściówki samodzielnie. Jeśli ktoś nie ogarnia elektryki to pewnie zleci jej wykonanie Tobie Ostry. To samo z podświetleniem zegarów.
A, że teraz jest to opisane na forum nie sądze aby wszyscy rzucili się na robienie takiej przejściówki samodzielnie. Jeśli ktoś nie ogarnia elektryki to pewnie zleci jej wykonanie Tobie Ostry. To samo z podświetleniem zegarów.-

Abaddon - Posty: 497
- Otrzymał piw: 0
- Auto: Prelude 3gen
- Silnik: B20A5
Jak dla mnie bomba. Właśnie takie tematy są potrzebne. Jest wiele osób, które chcą coś porobić przy autach ale właśnie elektryka ich przerasta i sobie po prostu dają spokój z modzeniem. A z takim opisem to ogarnięcie takiej przejściówki to jest o wiele łatwiejsze i taki ktoś ma ogromną frajdę z tego, że dokonał tego własnymi rękami. Gdyby był taki opis instalacji dla p3g z h22a to byście zobaczyli i trójek z vitkiem gania. Piwko leci za temat jak nic 

powrót do p3g to tylko kwestia czasu:)

-

Wujo - Posty: 549
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 2
- Auto: 91 Prelude 4ws
- Silnik: B20A7
Ostry napisał(a):Owszem forum ma pomagać.Więc jeśli ktoś będzie chciał taką przejściówkę to niech zapłaci i się mu zrobi.
Czasy są wredne .
Taaa... a za rok albo dwa zamiast prelude3web.com/forum strona będzie miała adres prelude3web.com/giełda.
Moim zdaniem to o czym piszesz nazywa się "usługa" a nie "pomoc".
-

szwagier - Posty: 183
- Otrzymał piw: 3
- Auto: Prelude 4WS 2.0 EX '91
- Silnik: B30A3 ==> ...
Ostry napisał(a):Owszem forum ma pomagać.Więc jeśli ktoś będzie chciał taką przejściówkę to niech zapłaci i się mu zrobi.
Czasy są wredne .
a podatek odprowadzisz od zarobku?

-

Piter - Supermoderator
Ostry napisał(a):Drajwer chodzi mi o autora tej modyfikacji.
Maćku, nie dramatyzowałbym. Jesli potrzebowałbym taka przejściówkę to uwierz, że nie chciałoby mi się w to bawić samemu i z pewnością poprosiłbym o zrobienie takiej rzeczy tobie albo gywerowi.
Podobnie swap na H22. Też pewnie oddałbym komuś do kogo mam zaufanie i wiem, że by sobie z tym poradził.
Glina nie odbiera nikomu chleba a dzieli się wiedzą do której doszedł sam (oczywiście w oparciu o manuala) i się tym z innymi. Od tego jest forum. Choć dla niektórych jest jedynie furtką do zarobków

-

drajwer napisał(a): Choć dla niektórych jest jedynie furtką do zarobków
nie rozumiem takich minek
a co myślisz,ze ktoś będzie za darmo siedział i lepił kabelki ? biorąc na siebie fakt,ze coś można źle podłączyć i spalić parę części sterowania silnika??
normalna sprawa ,ze jeśli masz pieniądze i chcesz mieć czyste ręce to zlecasz to osobie ,która zrobi coś takiego na zamówienie w oparciu choćby o ten schemat działania ,który przedstawił Glina-należą się podziękowania dla Jego osoby za trud i chęci podzielenia się zdobytą wiedzą na forum
-jeśli nie masz pieniędzy i masz sporo czasu i potrzebny sprzęt to wchodzisz w ten temat i robisz to sobie sam-jak coś popalisz to miedzy innymi Ja będzie miał parę złotych w kieszeni...
jak się uda to będziesz tak dumny z siebie,ze każdemu będziesz chciał udowodnić ,ze Ty potrafisz to zrobić co wydawało się mega trudną "pajęczyną" -wszystko się da - tylko potrzeba albo pieniądze mieć,albo czas i chęci i takie opisy jak Glina zapodał
-koszt przejściówki gotowej z OBD0 na OBD1 -oferowanej na rynku waha się ok 250-350zł -pytanie czy opłaca się w ogóle samemu to robić -odpowiedz brzmi tak jeśli chcesz zaoszczędzić parę złotych
tak czy siak każdemu ten opis na pewno ułatwi życie ,a Ci co żyli z zarobku na tego typu projektach też nie powinni mieć mniej pracy ,bo nie jednemu nie będzie się chciało podchodzić do tematu -takich jak Glina jest na palcach jednej ręki policzyć...
ja jestem mimo wszystko za zmianą całej wiązki oryginalnej na OBD1 pomimo bardzo wysokich kosztów...
-pozdrawiam Plewis.
posiadam części do III gen 787 426 651
-

plewis - Posty: 2559
- Auto: Prelude BA4
- Silnik: H22A
- Ostrzeżenia: 1
Zgadzam się w całości z wypowiedzią Krzyśka.
Nikt na tym nie ucierpi. Tak jak mówię - wszystko jest dostępne w manualu i jeśli ktoś ma zacięcie i minimum umiejętności to sobie ogarnie temat sam. Każda inna osoba i tak poprosi kogoś, kto się na tym zna i ogarnia takie tematy. I tyle. Nie ma co dramatyzować.
Dodam jeszcze, że takie teksty w formie jaką prezentuje tutaj Maciek skutecznie mogą zniechęcać ludzi do dzielenia się czymkolwiek na forum. I to jest smutne
Nikt na tym nie ucierpi. Tak jak mówię - wszystko jest dostępne w manualu i jeśli ktoś ma zacięcie i minimum umiejętności to sobie ogarnie temat sam. Każda inna osoba i tak poprosi kogoś, kto się na tym zna i ogarnia takie tematy. I tyle. Nie ma co dramatyzować.
Dodam jeszcze, że takie teksty w formie jaką prezentuje tutaj Maciek skutecznie mogą zniechęcać ludzi do dzielenia się czymkolwiek na forum. I to jest smutne

-

Piter - Supermoderator
[quote="drajwer"][quote="] Choć dla niektórych jest jedynie furtką do zarobków

Stage 1 is dead
Stage 2 in progres and ?
Stage 2 in progres and ?
-

glina, toż to plagiat!
![Kwadratowy :]](http://prelude3web.com/forum/images/smilies/splash.gif)
![Kwadratowy :]](http://prelude3web.com/forum/images/smilies/splash.gif)
-

preludolec - Posty: 502
- Otrzymał piw: 2
preludolec napisał(a):glina, toż to plagiat!![]()
Jak wejdzie w życie ACTA, to nam go zamkną

Ja potrafię takie coś wykonać, ale ani nie mam czasu, ani mi się nie chce. Dlatego wolałem zapłacić i mam

Taki opis tylko ułatwi poskładanie tego do kupy i za to chwała

Kilka lat temu przerabiałem tylko kilka kabelków przy wiązce z A5 na A7, korzystając wyłącznie z manuala i nic nie pochrzaniłem

Jeśli ktoś się uprze i potrafi posługiwać się lutownicą, to zrobi to z tym opisem czy bez.
Jak ktoś nie potrafi, to zleci to komuś jeśli go stać, albo temat odpuści, jeśli go nie stać. I żaden opis tego nie zmieni.
Więc nie rozumiem w jaki sposób odbierze komuś chleb.

Gość, kiedy umawiamy się na piwko?

-

Fuego3 - Supermoderator
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 10
- Auto: 2x Prelude3G BA4
- Silnik: B20A7 i B20A5
Ostry a skąd ktoś ma wiedzieć, że zajmujesz się takimi przeróbkami skoro nawet w opisie tego nie masz. Moja podpowiedź to ustaw to sobie na podpisie a na pewno będzie kilku chętnych.
-

Harrykoczargi - Posty: 1960
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
Harry temat przejściówki i innych modów dotyczących obróbki silnika był nie raz wystawiany w odpowiednim dziale na tym forum lecz jak to bywa i jest regułą tutaj każdy chce coś mieć zrobione za śmieszne pieniądze .A ja jestem zdania takiego ,że za wiedzę i zdobyte doświadczenie trzeba płacić,jeśli innym nie chce się przeszukać forum i zaglądnąć do manuala by się dowiedzieć i nauczyć to sorry ... czyste lenistwo a za to się PŁACI !
Stage 1 is dead
Stage 2 in progres and ?
Stage 2 in progres and ?
-

Ostry napisał(a):Harry temat przejściówki i innych modów dotyczących obróbki silnika był nie raz wystawiany w odpowiednim dziale na tym forum lecz jak to bywa i jest regułą tutaj każdy chce coś mieć zrobione za śmieszne pieniądze .A ja jestem zdania takiego ,że za wiedzę i zdobyte doświadczenie trzeba płacić,jeśli innym nie chce się przeszukać forum i zaglądnąć do manuala by się dowiedzieć i nauczyć to sorry ... czyste lenistwo a za to się PŁACI !
przecież cały czas o tym piszemy-Ostry wyluzuj

posiadam części do III gen 787 426 651
-

plewis - Posty: 2559
- Auto: Prelude BA4
- Silnik: H22A
- Ostrzeżenia: 1
• Strona 1 z 2 • 1, 2