Polerka kierunków i innych plastikowych lamp
Moderator: 3G Moderator
• Strona 1 z 1
Polerka kierunków i innych plastikowych lamp
Ostatnio odnowiłem sobie kierunki. Efektem pochwaliłem się na forum i od tego czasu dostaję pytania jak to zrobiłem. Postanowiłem więc opisać tą czynność. Całość nie jest ani trudna ani bardzo pracochłonna, więc myślę, że każdy sobie z tym poradzi 
Co potrzebujemy:
- kilka czystych, suchych, miękkich, bawełnianych szmatek (może to być np. pocięta stara koszulka
)
- papiery wodne o gradacji od 300 do 3000 - tutaj potrzeujemy kilku gradacji np. 400, 800, 1500, 3000; O ile pamiętam to ja użyłem 500, 1000 i 1500 - te można dostać w marketach typu LeroyMerlin czy OBI, drobniejsze (powyżej 1500) raczej już trudniej. To jakich papierów użyjemy będzie miało wpływ na to jak długo będziemy musieli później polerować do pożądanego efektu
- jakaś pasta, bądź mleczko polerskie, może być to popularna pasta tempo, albo inne ustrojstwo; osobiście polecam mleczko polerskie 3M Imperial Hand Glaze - jest dość drogie, bo kosztuje około 40-50 zł/litr ale jest naprawdę rewelacyjne - warto kupić chociażby, żeby wypolerować lakier na całym aucie, będzie jak nowy - ale o tym może innym razem
Jak mamy wszystkie materiały to możemy przystąpić do prac
1. Wyciągamy kierunki ze zderzaka, bo łatwo je wyciągnąć a znacznie ułatwi nam to pracę.
2. Ponieważ są one umiejscowione z przodu na dole auta to po 20 latach będzie na nich sporo odprysków, rys itp. więc na początku musimy wyrównać powierzchnię najgrubszym papierem (np. 400). Szlifujemy na mokro ruchami okrężmymi, wzdłużnymi, poprzecznymi, czy jakimi tam chcemy, oby równomiernie na całej płaszczyźnie i nie cały czas w jednym kierunku. Szlifujemy, aż zginą wszystkie nierówności.
3. Bierzemy papier drobniejszy (np. 800) i szlifujemy (oczywiście na mokro) tak długo, aż zeszlifujemy rysy po poprzednim papierze. Można to wyczuć, powierzchnia szlifowana na początku będzie pod papierem jakby bardziej szorstka a później zrobi się bardziej śliska. Jak mamy pewność, że po poprzednim papierze nie zostały żadne rysy idziemy do pkt 4.
4. Bierzemy papier drobniejszy i robimy tak samo jak w punkcie 3. Jeżeli nie mamy już drobniejszego papieru to przechodzimy do punktu kolejnego.
5. Bierzemy bawełnianą szmatkę, nanosimy na nią pastę/mleczko tak aby była wilgotna i ruchami okrężnymi polerujemy. Co jakiś czas przecieramy pastę czystą szmatką, żeby zobaczyć czy już się ładnie błyszczy
6. Na koniec ja zawsze pokrywam takie rzeczy jakąś pastą woskową, żeby się brud/błoto/woda nie trzymały.
7. Cieszymy się nowymi kierunkami - czyli podziwiamy efekt naszej pracy

Mi wypolerowanie dwóch kierunkopostojów zajęło około godziny.
Sposób można stosować do innych plastikowych lamp. Z tym, że jeśli chodzi np. o lampy tylne to wystarczy je przepolerować samą pastą. Tam nie są narażone na rysy i odpryski jak kierunki i szlifowanie papierem ściernym takiej powierzchni jest nie konieczne i może nam narobić dużo odcisków na palcach
Jeśli chodzi o halogeny to raczej ciężko będzie je wypolerować, bo te są szklane i nie trąci tego ani papier ścierny ani zwykła pasta, więc te odpryski muszą zostać. Jednak jak ktoś się uprze to jest specjalna diamentowa pasta do szkła
Jeżeli będzie zainteresowanie, kiedyś mogę podzielić się doświadczeniami odnośnie polerowania karoserii i dbania o lakier (mycie, konserwacja, etc). A doświadczeń tych mam dość sporo, gorszych i lepszych
Żeby nie było, że jestem gołosłowny... http://prelude3web.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=10610 <- ta Syrena ma 32 lata i fabryczny lakier 

Co potrzebujemy:
- kilka czystych, suchych, miękkich, bawełnianych szmatek (może to być np. pocięta stara koszulka
)- papiery wodne o gradacji od 300 do 3000 - tutaj potrzeujemy kilku gradacji np. 400, 800, 1500, 3000; O ile pamiętam to ja użyłem 500, 1000 i 1500 - te można dostać w marketach typu LeroyMerlin czy OBI, drobniejsze (powyżej 1500) raczej już trudniej. To jakich papierów użyjemy będzie miało wpływ na to jak długo będziemy musieli później polerować do pożądanego efektu
- jakaś pasta, bądź mleczko polerskie, może być to popularna pasta tempo, albo inne ustrojstwo; osobiście polecam mleczko polerskie 3M Imperial Hand Glaze - jest dość drogie, bo kosztuje około 40-50 zł/litr ale jest naprawdę rewelacyjne - warto kupić chociażby, żeby wypolerować lakier na całym aucie, będzie jak nowy - ale o tym może innym razem

Jak mamy wszystkie materiały to możemy przystąpić do prac

1. Wyciągamy kierunki ze zderzaka, bo łatwo je wyciągnąć a znacznie ułatwi nam to pracę.
2. Ponieważ są one umiejscowione z przodu na dole auta to po 20 latach będzie na nich sporo odprysków, rys itp. więc na początku musimy wyrównać powierzchnię najgrubszym papierem (np. 400). Szlifujemy na mokro ruchami okrężmymi, wzdłużnymi, poprzecznymi, czy jakimi tam chcemy, oby równomiernie na całej płaszczyźnie i nie cały czas w jednym kierunku. Szlifujemy, aż zginą wszystkie nierówności.
3. Bierzemy papier drobniejszy (np. 800) i szlifujemy (oczywiście na mokro) tak długo, aż zeszlifujemy rysy po poprzednim papierze. Można to wyczuć, powierzchnia szlifowana na początku będzie pod papierem jakby bardziej szorstka a później zrobi się bardziej śliska. Jak mamy pewność, że po poprzednim papierze nie zostały żadne rysy idziemy do pkt 4.
4. Bierzemy papier drobniejszy i robimy tak samo jak w punkcie 3. Jeżeli nie mamy już drobniejszego papieru to przechodzimy do punktu kolejnego.
5. Bierzemy bawełnianą szmatkę, nanosimy na nią pastę/mleczko tak aby była wilgotna i ruchami okrężnymi polerujemy. Co jakiś czas przecieramy pastę czystą szmatką, żeby zobaczyć czy już się ładnie błyszczy

6. Na koniec ja zawsze pokrywam takie rzeczy jakąś pastą woskową, żeby się brud/błoto/woda nie trzymały.
7. Cieszymy się nowymi kierunkami - czyli podziwiamy efekt naszej pracy

Mi wypolerowanie dwóch kierunkopostojów zajęło około godziny.
Sposób można stosować do innych plastikowych lamp. Z tym, że jeśli chodzi np. o lampy tylne to wystarczy je przepolerować samą pastą. Tam nie są narażone na rysy i odpryski jak kierunki i szlifowanie papierem ściernym takiej powierzchni jest nie konieczne i może nam narobić dużo odcisków na palcach
Jeśli chodzi o halogeny to raczej ciężko będzie je wypolerować, bo te są szklane i nie trąci tego ani papier ścierny ani zwykła pasta, więc te odpryski muszą zostać. Jednak jak ktoś się uprze to jest specjalna diamentowa pasta do szkła

Jeżeli będzie zainteresowanie, kiedyś mogę podzielić się doświadczeniami odnośnie polerowania karoserii i dbania o lakier (mycie, konserwacja, etc). A doświadczeń tych mam dość sporo, gorszych i lepszych
Żeby nie było, że jestem gołosłowny... http://prelude3web.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=10610 <- ta Syrena ma 32 lata i fabryczny lakier 
Ostatnio edytowano 2011-03-07, 11:24 przez szwagier, łącznie edytowano 1 raz
-

szwagier - Posty: 165
- Postawił piw: 1
- Otrzymał piw: 3
- Auto: Prelude 4WS 2.0 EX '91 Classic Edition
- Silnik: B30A3
Re: Polerka kierunków i innych plastikowych lamp
super efekt aż nie chce się wierzyć ze można je doprowadzić do takie super stanu 
hmmm napisałeś ze używasz papierów ściernych wodnych ale szlifujesz na sucho ??

hmmm napisałeś ze używasz papierów ściernych wodnych ale szlifujesz na sucho ??
Powyższa wiadomość wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-

szymi - Posty: 141
- Postawił piw: 0
- Otrzymał piw: 0
szymi, papierem o drobnej gradacji zawsze szlifuje się na mokro. Szlifowanie na sucho mija się z celem bo się zaraz papier zapycha. Dobrze, że zapytałeś, sprecyzowałem opis 

-

szwagier - Posty: 165
- Otrzymał piw: 3
- Auto: Prelude 4WS 2.0 EX '91 Classic Edition
- Silnik: B30A3
W kolejny weekend robie u siebie tak wszystkie lampy
:) no może z wyjątkiem przednich
dzieki za tipa
:) no może z wyjątkiem przednich
dzieki za tipaProfesionalna przeróbka świateł, X E N O N Y koszt 1750zł
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/08529e6f71572c3d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/08529e6f71572c3d.html
-

Feretti - Posty: 164
- Silnik: B20A9, B20A3
a co z napisem prelude na blendzie? tempo nie zetrze tego sreberka?
omijac takie rzeczy czy sie raczej nie przejmowac?
-

waskid - Posty: 443
- Postawił piw: 2
- Silnik: B20A9
waskid napisał(a):a co z napisem prelude na blendzie? tempo nie zetrze tego sreberka?
Tempo + gąbka na wiertarce zetrze. Lepiej przyłóż się do tego i omijaj napis, bo ciężko znaleźć blendę z chromowanym PRELUDE.
-

nikolai66 - Posty: 562
- Auto: BA4, BA2 , AAB.
- Silnik: A1,A5,ET,(E12GV)
Taki szczegół od siebie dodam - papier na mokro warto wrzucić do wody na 10-15min przed użyciem, tak aby wciągnął w siebie wodę.
www.szukaj-nieruchomosci.pl - najlepszy portal informacyjny o rynku nieruchomości w Polsce.
-

masta59 - Posty: 3073
kaczor_oo napisał(a):przecież napis na blendzie jest od środka...
Kaczor, widziałeś kiedyś na oczy blendę w przedlifcie? Napis jest wypukły i pokryty chromem (chyba). Ciężko trafić blendę z tym chromem bo porządna polerka go usunie.
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6752
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 9
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
- Ostrzeżenia: 1
jeśli chodzi o przelifta to fakt nie zwracałem nigdy uwagi na to co innego jeśli chodzi po polifta i o takim tez myślałem 

-

kaczor_oo - Posty: 2426
kaczor_oo napisał(a):jeśli chodzi o przelifta to fakt nie zwracałem nigdy uwagi na to co innego jeśli chodzi po polifta i o takim tez myślałem
znalazł sie fachowiec od poliftów... ciekawe ile ich widziałes na zywo bo miec to zadnego chyba nie miałes..

posiadam części do III gen... 787-426-651
www.youtube.com/watch?v=nxVh4POL9Tg&feature=related
www.youtube.com/watch?v=nxVh4POL9Tg&feature=related
-

plewis - Posty: 2488
- Otrzymał piw: 1
- Auto: Prelude BA4
- Silnik: H22A
- Ostrzeżenia: 3
- 3
plewis napisał(a):kaczor_oo napisał(a):jeśli chodzi o przelifta to fakt nie zwracałem nigdy uwagi na to co innego jeśli chodzi po polifta i o takim tez myślałem
znalazł sie fachowiec od poliftów... ciekawe ile ich widziałes na zywo bo miec to zadnego chyba nie miałes..

-

Harrykoczargi - Posty: 1921
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 1
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
• Strona 1 z 1
-