jak wcisnąć tłoczek w zacisk hamulcowy
Moderator: 3G Moderator
• Strona 1 z 1
jak wcisnąć tłoczek w zacisk hamulcowy
W zasadzie powinienem podpiąć się z tym tematem pod inny dotyczący zacisków i ich regeneracji albo wymiany klocków ale przeglądając inne fora zauważylem, że wiele osób ma problem z wciśnięciem wymontowanego wcześniej tłoczka w zacisk hamulcowy.
Przy wymiane klocków jak chcemy wcisnąć głebiej tłoczek to wiadomo, że trzeba w tym celu użyć albo profesjonalnego narzędzia albo łapki/śubokręta jako dźwigni. Ale co zrobić jak tłoczek nam wyskoczył albo kiedy chcemy złożyć w całość zregenerowany zacisk? Jesli wymieniamy gumową osłonę tłoczka to w pierwszej kolejności właśnie ją wciskamy w zacisk Pozostaje tylko wcisnąc zregenerowany, oczyszczony lub nowy tłoczek. I tu sie pojawiają schody bo gumka, która siedzi w zacisku i powinna najść na tłoczek złosliwie nam się podwija. Kiedy ma się kogos do pomocy to wystarczą dwa wąskie śrubokręty i chwila cierpliwości. Ale czasem jesteśmy sami i nie mamy odpowiednich narzędzi. Co wtedy? Ja zanim się zacząłem z tym męczyć zadzwonilem do osoby, dla której chyba juz nie ma tajemnic jesli chodzi o mechanikę w prelude, czyli do gywera. Zasugerował mi żebym w celu wciśnięcia tłoczka w zacisk użył kawałka zagiętego na okrągło drutu. Takie "urządzenie" pozwoli nam nasunąć gumkę na tłoczek nie uszkadzając jej. Ja przygotowałem sobie dwa takie druciki. Jeden żeby przytrzymać gumkę z jednej strony tłoczka a drugi żeby nasunąć pozostałą część gumki. Okazało się, że takie proste rozwiązanie sprawdza się doskonale i zmontowanie zacisku trwa dosłownie chwilę.
Warto pamiętać, że zanim zaczniemy wciskać tłoczek należy go nasmarować specjalnie do tego przygotowaną pastą do tłoczków. Na bidę można nasmarować tłoczek płynem hamulcowym. Pamiętajcie też, że wszystko musi być czyste i wolne od korozji i innych zanieczyszczeń.
Poniżej mala fotorelacja z montażu tłoczka:
Nie udało mi sie sfotografować momentu "nawijania" gumki bo nie umiem robić zdjęć zębami ale tak wygląda zmontowany zacisk. Jak juz nałożymy gumke to pozostaje jeszcze wcisnąć tłoczek w zacisk. Należy zwrócic uwagę żeby nie przekosic tłoczka. Jak już będzie prosto to wciskamy go z pomocą mocnej dźwigni, najlepiej korzystając ze specjalnego wciskacza do tłoczków ( http://www.allegro.pl/item862748104_zes ... 1elem.html ) ewentualnie własnoręcznie wyspawanej samoróbki. Ja uzyłem do tego... młotka
Nie chciało mi sie kombinować więc puknąłem w tłoczek młotkiem i naskoczył
Potem pare puknięć i tłoczek wszedł do końca jak w masełko
Musiałem coś wymyslic bo uparłem się żeby zregenerować kilka kompletów zacisków. A jak widać mam w czym wybierać. Niedługo dojdzie mi jeszcze pare zacisków z trzech kolejnych aut, które czekają na rozebranie więc zapewnię sobie i nie tylko sobie pare kompletów zregenerowanych zacisków.
Trochę po amatorsku się do tego zabralem ale w końcu wiekszość z nas to amatorzy
Przy wymiane klocków jak chcemy wcisnąć głebiej tłoczek to wiadomo, że trzeba w tym celu użyć albo profesjonalnego narzędzia albo łapki/śubokręta jako dźwigni. Ale co zrobić jak tłoczek nam wyskoczył albo kiedy chcemy złożyć w całość zregenerowany zacisk? Jesli wymieniamy gumową osłonę tłoczka to w pierwszej kolejności właśnie ją wciskamy w zacisk Pozostaje tylko wcisnąc zregenerowany, oczyszczony lub nowy tłoczek. I tu sie pojawiają schody bo gumka, która siedzi w zacisku i powinna najść na tłoczek złosliwie nam się podwija. Kiedy ma się kogos do pomocy to wystarczą dwa wąskie śrubokręty i chwila cierpliwości. Ale czasem jesteśmy sami i nie mamy odpowiednich narzędzi. Co wtedy? Ja zanim się zacząłem z tym męczyć zadzwonilem do osoby, dla której chyba juz nie ma tajemnic jesli chodzi o mechanikę w prelude, czyli do gywera. Zasugerował mi żebym w celu wciśnięcia tłoczka w zacisk użył kawałka zagiętego na okrągło drutu. Takie "urządzenie" pozwoli nam nasunąć gumkę na tłoczek nie uszkadzając jej. Ja przygotowałem sobie dwa takie druciki. Jeden żeby przytrzymać gumkę z jednej strony tłoczka a drugi żeby nasunąć pozostałą część gumki. Okazało się, że takie proste rozwiązanie sprawdza się doskonale i zmontowanie zacisku trwa dosłownie chwilę.
Warto pamiętać, że zanim zaczniemy wciskać tłoczek należy go nasmarować specjalnie do tego przygotowaną pastą do tłoczków. Na bidę można nasmarować tłoczek płynem hamulcowym. Pamiętajcie też, że wszystko musi być czyste i wolne od korozji i innych zanieczyszczeń.
Poniżej mala fotorelacja z montażu tłoczka:
Nie udało mi sie sfotografować momentu "nawijania" gumki bo nie umiem robić zdjęć zębami ale tak wygląda zmontowany zacisk. Jak juz nałożymy gumke to pozostaje jeszcze wcisnąć tłoczek w zacisk. Należy zwrócic uwagę żeby nie przekosic tłoczka. Jak już będzie prosto to wciskamy go z pomocą mocnej dźwigni, najlepiej korzystając ze specjalnego wciskacza do tłoczków ( http://www.allegro.pl/item862748104_zes ... 1elem.html ) ewentualnie własnoręcznie wyspawanej samoróbki. Ja uzyłem do tego... młotka
Nie chciało mi sie kombinować więc puknąłem w tłoczek młotkiem i naskoczył
Potem pare puknięć i tłoczek wszedł do końca jak w masełko
Musiałem coś wymyslic bo uparłem się żeby zregenerować kilka kompletów zacisków. A jak widać mam w czym wybierać. Niedługo dojdzie mi jeszcze pare zacisków z trzech kolejnych aut, które czekają na rozebranie więc zapewnię sobie i nie tylko sobie pare kompletów zregenerowanych zacisków.
Trochę po amatorsku się do tego zabralem ale w końcu wiekszość z nas to amatorzy

Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
-

drajwer - Posty: 6715
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 15
- Auto: prelude, legend, civic
- Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3
Re: jak wcisnąć tłoczek w zacisk hamulcowy
Ja teraz wymyśliłem inny sposób który także może pomóc. http://images45.fotosik.pl/243/d7e12e5c568506d3med.jpg
Sorry za jakość wykonania ale inaczej nie mogłem. Może zrozumiecie o co chodzi na zdjęciu.
Sorry za jakość wykonania ale inaczej nie mogłem. Może zrozumiecie o co chodzi na zdjęciu.
-

Harrykoczargi - Posty: 1960
- Postawił piw: 4
- Otrzymał piw: 1
- Auto: Prelude BA2 i BA4
- Silnik: B20A1 i B20A9
Bardzo dobrze że ktoś w końcu napisał o tym jak nałożyć gumkę na tłoczek
bo mimo że mam już troche lat to nie potrfiłem tego
Ja po 3-ech godzinach prób wciśniecia tego cholerstwa dałem za wygraną i nałożyłem ją tylko na tłoczek z myślą że w końcu bród "przyklei" ją do tłoczka , oczywiście źle myślałem i trzeba bylo to zrobić jeszcze raz.
bo mimo że mam już troche lat to nie potrfiłem tego
Ja po 3-ech godzinach prób wciśniecia tego cholerstwa dałem za wygraną i nałożyłem ją tylko na tłoczek z myślą że w końcu bród "przyklei" ją do tłoczka , oczywiście źle myślałem i trzeba bylo to zrobić jeszcze raz.
-

Wilk - Posty: 23
- Postawił piw: 0
- Otrzymał piw: 0
opis fajny,
ale...
Wilku masz piwo, rozbawiłeś mnie prawie do łez z samego rana
ale...
Wilk napisał(a):Bardzo dobrze że ktoś w końcu napisał o tym jak nałożyć gumkę na tłoczekbo mimo że mam już troche lat to nie potrfiłem tego
![]()
Wilku masz piwo, rozbawiłeś mnie prawie do łez z samego rana

Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów 

-

Piter - Supermoderator
- Postawił piw: 7
- Otrzymał piw: 9
- Auto: Prelude 2.0i-16EX
- Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3
Drajwer, zmniejsz trochę te zdjęcia, bo mi transfer obniżyli o otwierają się równo 37 minut 

PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW
697 524 354- DUŻO GRATÓW DO P3G + SERWIS-SWAPY ELEKTRONIKA MECHANIKA
jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
697 524 354- DUŻO GRATÓW DO P3G + SERWIS-SWAPY ELEKTRONIKA MECHANIKA
jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
-

gywer - Posty: 2683
- Postawił piw: 3
- Otrzymał piw: 4
- Auto: 2x p3g 2x aw11 laguna II shuttle
- Silnik: b20a3 16v, b20a7, 4age,f20b8
też kiedyś stosowałem taką technikę, jednak pare razy zdarzyło mi się, że przy wkładaniu tłoczka gumka od naprężeń wylazła ze swojego rowka w zacisku, obecnie mam inną technikę, gumkę nakładam na tłoczek od dołu umiejscawiam ja w zacisku i lekko z wyczuciem popycham tłoczek, jeśli gumka układa się dobrze wszystko przebiega bez problemów i tłoczek ją pięknie wpycha na jej miejsce, jeśli nie tłoczek nie chce się chować do zacisku i należy trochę cofnąć poruszać i znów próbować nacisnąć. Montowałem tak uszczelkę w zacisku Pitera jakiś czas temu, bo mu zmieniono hamulce bez zmiany uszkodzeń gumek.
SPRZEDAM - Części do CA5, HONDA ACCORD AERODECK
Jeep Grand Cherokee 2001 4,7 V8
Porsche 924S - jest i daje radość
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A20A3 - sprzedana
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A/C, A20A3 - sprzedana
Jeep Grand Cherokee 2001 4,7 V8
Porsche 924S - jest i daje radość
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A20A3 - sprzedana
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A/C, A20A3 - sprzedana
-

PIeszczoH - Posty: 1518
- Postawił piw: 0
- Otrzymał piw: 1
PIeszczoH napisał(a):(...) Montowałem tak uszczelkę w zacisku Pitera jakiś czas temu, bo mu zmieniono hamulce bez zmiany uszkodzeń gumek.
ten jakiś czas temu, to w marcu będzie rok - i póki co, odpukać, jest git
także patent jest jak najbardziej OKMam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów 

-

Piter - Supermoderator
- Postawił piw: 7
- Otrzymał piw: 9
- Auto: Prelude 2.0i-16EX
- Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3
• Strona 1 z 1
-