jak wcisnąć tłoczek w zacisk hamulcowy

Tutaj zamieszczamy tylko gotowe opisy i informacje.

Moderator: 3G Moderator

jak wcisnąć tłoczek w zacisk hamulcowy

Post No: #1  Postprzez drajwer » 2010-01-01, 22:16

W zasadzie powinienem podpiąć się z tym tematem pod inny dotyczący zacisków i ich regeneracji albo wymiany klocków ale przeglądając inne fora zauważylem, że wiele osób ma problem z wciśnięciem wymontowanego wcześniej tłoczka w zacisk hamulcowy.
Przy wymiane klocków jak chcemy wcisnąć głebiej tłoczek to wiadomo, że trzeba w tym celu użyć albo profesjonalnego narzędzia albo łapki/śubokręta jako dźwigni. Ale co zrobić jak tłoczek nam wyskoczył albo kiedy chcemy złożyć w całość zregenerowany zacisk? Jesli wymieniamy gumową osłonę tłoczka to w pierwszej kolejności właśnie ją wciskamy w zacisk Pozostaje tylko wcisnąc zregenerowany, oczyszczony lub nowy tłoczek. I tu sie pojawiają schody bo gumka, która siedzi w zacisku i powinna najść na tłoczek złosliwie nam się podwija. Kiedy ma się kogos do pomocy to wystarczą dwa wąskie śrubokręty i chwila cierpliwości. Ale czasem jesteśmy sami i nie mamy odpowiednich narzędzi. Co wtedy? Ja zanim się zacząłem z tym męczyć zadzwonilem do osoby, dla której chyba juz nie ma tajemnic jesli chodzi o mechanikę w prelude, czyli do gywera. Zasugerował mi żebym w celu wciśnięcia tłoczka w zacisk użył kawałka zagiętego na okrągło drutu. Takie "urządzenie" pozwoli nam nasunąć gumkę na tłoczek nie uszkadzając jej. Ja przygotowałem sobie dwa takie druciki. Jeden żeby przytrzymać gumkę z jednej strony tłoczka a drugi żeby nasunąć pozostałą część gumki. Okazało się, że takie proste rozwiązanie sprawdza się doskonale i zmontowanie zacisku trwa dosłownie chwilę.
Warto pamiętać, że zanim zaczniemy wciskać tłoczek należy go nasmarować specjalnie do tego przygotowaną pastą do tłoczków. Na bidę można nasmarować tłoczek płynem hamulcowym. Pamiętajcie też, że wszystko musi być czyste i wolne od korozji i innych zanieczyszczeń.
Poniżej mala fotorelacja z montażu tłoczka:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie udało mi sie sfotografować momentu "nawijania" gumki bo nie umiem robić zdjęć zębami ale tak wygląda zmontowany zacisk. Jak juz nałożymy gumke to pozostaje jeszcze wcisnąć tłoczek w zacisk. Należy zwrócic uwagę żeby nie przekosic tłoczka. Jak już będzie prosto to wciskamy go z pomocą mocnej dźwigni, najlepiej korzystając ze specjalnego wciskacza do tłoczków ( http://www.allegro.pl/item862748104_zes ... 1elem.html ) ewentualnie własnoręcznie wyspawanej samoróbki. Ja uzyłem do tego... młotka :wstyd: Nie chciało mi sie kombinować więc puknąłem w tłoczek młotkiem i naskoczył :) Potem pare puknięć i tłoczek wszedł do końca jak w masełko :)

Obrazek

Musiałem coś wymyslic bo uparłem się żeby zregenerować kilka kompletów zacisków. A jak widać mam w czym wybierać. Niedługo dojdzie mi jeszcze pare zacisków z trzech kolejnych aut, które czekają na rozebranie więc zapewnię sobie i nie tylko sobie pare kompletów zregenerowanych zacisków.

Obrazek

Trochę po amatorsku się do tego zabralem ale w końcu wiekszość z nas to amatorzy ;)
Duży wybór części do prelude II i III gen - 603 841 251 wieczorami i w weekendy
drajwer

Postawił piw: 4
Otrzymał piw: 15
Auto: prelude, legend, civic
Silnik: B20A7, B20A3, C32A2, D16Y3

Re: jak wcisnąć tłoczek w zacisk hamulcowy

Post No: #2  Postprzez Harrykoczargi » 2010-01-01, 23:10

Ja teraz wymyśliłem inny sposób który także może pomóc. http://images45.fotosik.pl/243/d7e12e5c568506d3med.jpg
Sorry za jakość wykonania ale inaczej nie mogłem. Może zrozumiecie o co chodzi na zdjęciu.
Obrazek
Harrykoczargi

Postawił piw: 4
Otrzymał piw: 1
Auto: Prelude BA2 i BA4
Silnik: B20A1 i B20A9

Post No: #3  Postprzez Wilk » 2010-01-03, 09:00

Bardzo dobrze że ktoś w końcu napisał o tym jak nałożyć gumkę na tłoczek :padam: bo mimo że mam już troche lat to nie potrfiłem tego :rotfl:
Ja po 3-ech godzinach prób wciśniecia tego cholerstwa dałem za wygraną i nałożyłem ją tylko na tłoczek z myślą że w końcu bród "przyklei" ją do tłoczka , oczywiście źle myślałem i trzeba bylo to zrobić jeszcze raz.
Wilk

Postawił piw: 0
Otrzymał piw: 0

Post No: #4  Postprzez Piter » 2010-01-03, 10:22

opis fajny,

ale...

Wilk napisał(a):Bardzo dobrze że ktoś w końcu napisał o tym jak nałożyć gumkę na tłoczek :padam: bo mimo że mam już troche lat to nie potrfiłem tego :rotfl:
Ja po 3-ech godzinach prób wciśniecia tego cholerstwa dałem za wygraną i nałożyłem ją tylko na tłoczek z myślą że w końcu bród "przyklei" ją do tłoczka , oczywiście źle myślałem i trzeba bylo to zrobić jeszcze raz.

:lool:

Wilku masz piwo, rozbawiłeś mnie prawie do łez z samego rana ;)
Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów :devilred:
Obrazek
Piter
Supermoderator

Postawił piw: 7
Otrzymał piw: 9
Auto: Prelude 2.0i-16EX
Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3

Post No: #5  Postprzez gywer » 2010-01-03, 11:30

Drajwer, zmniejsz trochę te zdjęcia, bo mi transfer obniżyli o otwierają się równo 37 minut :P
PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW, ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW

697 524 354- DUŻO GRATÓW DO P3G + SERWIS-SWAPY ELEKTRONIKA MECHANIKA

jeżeli jedna osoba ma urojenia to nazywamy ją wariatem. jeżeli wiele osób ma urojenia, nazywamy to religią.
gywer

Postawił piw: 3
Otrzymał piw: 4
Auto: 2x p3g 2x aw11 laguna II shuttle
Silnik: b20a3 16v, b20a7, 4age,f20b8

Post No: #6  Postprzez PIeszczoH » 2010-01-19, 10:22

też kiedyś stosowałem taką technikę, jednak pare razy zdarzyło mi się, że przy wkładaniu tłoczka gumka od naprężeń wylazła ze swojego rowka w zacisku, obecnie mam inną technikę, gumkę nakładam na tłoczek od dołu umiejscawiam ja w zacisku i lekko z wyczuciem popycham tłoczek, jeśli gumka układa się dobrze wszystko przebiega bez problemów i tłoczek ją pięknie wpycha na jej miejsce, jeśli nie tłoczek nie chce się chować do zacisku i należy trochę cofnąć poruszać i znów próbować nacisnąć. Montowałem tak uszczelkę w zacisku Pitera jakiś czas temu, bo mu zmieniono hamulce bez zmiany uszkodzeń gumek.
SPRZEDAM - Części do CA5, HONDA ACCORD AERODECK
Jeep Grand Cherokee 2001 4,7 V8
Porsche 924S - jest i daje radość
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A20A3 - sprzedana
Honda Accord Aerodeck CA5 89 exclusive edition, A/C, A20A3 - sprzedana
PIeszczoH

Postawił piw: 0
Otrzymał piw: 1

Post No: #7  Postprzez Piter » 2010-01-21, 00:04

PIeszczoH napisał(a):(...) Montowałem tak uszczelkę w zacisku Pitera jakiś czas temu, bo mu zmieniono hamulce bez zmiany uszkodzeń gumek.

ten jakiś czas temu, to w marcu będzie rok - i póki co, odpukać, jest git :) także patent jest jak najbardziej OK
Mam "MADE IN JAPAN" za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów :devilred:
Obrazek
Piter
Supermoderator

Postawił piw: 7
Otrzymał piw: 9
Auto: Prelude 2.0i-16EX
Silnik: B20A1 Gold Top w/PH3

Powrót do How To - DIY